'Devlet namus borcunu ödeyemedi'

-
Aa
+
a
a
a

18 Kasım 2009Radikal

TGC'nin, 1909'dan günümüze 100 yılda öldürülen 61 gazeteciyi anmak amacıyla Burhan Felek Konferans Salonu'nda düzenlediği toplantının açılışında konuşan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Başkanı Orhan Erinç, "Hem gazetecilerin güvenlikleri hem de kişisel sorunlarının çözümü için birlik ve beraberlik içinde mücadelemize devam etmeliyiz" dedi.

Erinç, Hasan Fehmi'nin 6 Nisan 1909'da Galata Köprüsü üzerinde uğradığı saldırıda hayatını kaybettiğini ve katillerinin bulunamadığını hatırlatarak, o günden bugüne bir şeyin değişmediğini söyleyerek son gazeteci cinayetinin Hrant Dink olduğunu belirtti.

Türkiye'de toplam 61 gazetecinin saldırılar sonucu yaşamını yitirdiğini söyleyen Erinç, Hasan Fehmi ile Abdi İpekçi'nin öldürülmesi arasında 70 yıllık süreç bulunduğunu, İpekçi'nin öldürülen 15. gazeteci olduğunu, ondan sonraki 28 yıllık süreçte öldürülen gazeteci sayısının da 46 olduğunu kaydetti. Türkiye'de çok sayıda gazetecinin yaptıkları haber, röportaj, fotoğraf ve görüntüler nedeniyle ölüm tehditleri aldığını söyleyen Erinç, "15 meslektaşımız can tehlikesi olduğu için polis korumasında yaşamak zorunda. Artık gazetecileri tehdit etmek adi olaylara döndü. Hem gazetecilerin güvenlikleri hem de kişisel sorunlarının çözümü için birlik ve beraberlik içinde mücadelemize devam etmeliyiz" dedi.

HIFZI TOPUZ: "ŞARTLARININ DÜZELTİLMESİ İÇİN ULUSLARARASI ÖRGÜTLERLE İŞBİRLİĞİ İÇİNDE OLUNMALI"

Gazeteci Hıfzı Topuz, "Bazı iç ya da dış güçler anarşik bir durum yaratmak istiyorlar. Bunu bir darbeye ortam hazırlamak için yapıyorlar. Ya da bir etnik grubun haklarını savunan gazeteciler öldürülüyor ki bunun örneklerini fazlasıyla gördük. Yine yolsuzluğun üstüne giden gazeteciler de öldürülüyor. Aynı şekilde muhalefetin sesi olan gazeteciler de susturuluyor. Bir de polisin düşmanlığı ve kan dökmek istemesi nedeniyle öldürülen gazeteciler var. Hatta Sabahattin Ali böyle öldürüldü." dedi. Topuz, şartların düzeltilmesi için uluslararası örgütlerle işbirliği içinde olunması, bilgi akışının sağlanması gerektiğinin altını çizdi.

NAİL GÜRELİ: "DEVLET NAMUS BORCUNU ÖDEYEMEDİ"

Eski TGC Başkanı Nail Güreli, Uğur Mumcu öldürüldüğünde o günün iktidarının, "Katillerin bulunması devletin namus borcudur" ifadesini kullandığını hatırlatarak, "Aradan geçen yıllara rağmen Uğur Mumcu cinayeti hala aydınlatılamadı. Devlet namus borcunu hala ödeyemedi" diye konuştu.

Toplantının sonunda, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi İletişim Fakültesi Radyo Televizyon Bölümü öğrencilerinden Günel Çantak'ın, öldürülen gazeteciler için hazırladığı belgesel film izlendi.