Çin dünyanın en büyük soya ithalatçısı durumunda |
22 Ağustos 2007
Çin ile ticaret yaptığı ülkeler arasında bir süredir ürünlerin sağlık kurallarına ve standartlara uyup uymadığı konusunda bir tartışma yaşanıyor.
Bir süredir diş macunu ve oyuncak gibi ürünlerinin sağlıklı olmadığı eleştirileri ile karşılaşan Çin'in yönelttiği karşı suçlamaya Washington yönetimi henüz yanıt vermedi.
Çinli kalite kontrol yetkilileri, soya fasulyeleri arasında zehirli maddeler ve zararlı otlar bulunduğunu söyledi.
Kalite denetiminden sorumlu kuruluş, soyaya karışan yabancı maddelerin Çin'in tarım ve ormancılık ürünleri ile çevre güvenliğini tehdit edebileceğini bildirdi.
Buna örnek olarak geçen Şubat ayında ülkeye giren bir parti soyada, kırmızı fasulye ve iki tip böcek öldürücü ilaç bulunması, bunun Çinli tüketiciler açısından "ciddi bir tehdit" oluşturması gösterildi.
Çin'in bundan sonra denetimlerini daha da artıracağı kaydedildi.
Çin dünyanın en büyük soya ihracatçısı durumunda.
Ancak gözlemciler, bu gelişmenin ithalatta büyük bir etki yaratmasını beklemiyor, bu açıklamayı daha çok Çin'in son dönemde kendilerine yöneltilen suçlamalar karşısında diplomatik bir hamlesi olarak değerlendiriyorlar.
Çin'in bu yılki soya hasadının kuraklık ve seller nedeniyle zarar görmesi üretimi azaltarak fiyat artışı ve enflasyon gibi bir dizi sorunu tetikleyebilir. Bu nedenle yetkililerin ithalatın sekteye uğramasından yana olmayacağı tahmin ediliyor.
Çin bu yılın ilk yedi ayında, yaklaşık 17 milyon ton soya fasulyesi ithal etti. Bunun yarısına yakın bir bölümü ABD'den alındı.
Çin son haftalarda, bazı ürünleri konusunda özellikle Batılı ülkelerden gelen şikayetleri, üstü örtülü biçimde korumacılık yapılmaya çalışıldığı şeklinde yorumluyor.
Avrupa Birliği'nin ticaretten sorumlu komisyon üyesi Peter Mandelson bu suçlamaya ''tamamen yanlış'' diye yanıt verdi.
ABD ve bazı Avrupa ülkeleri Çin'de üretilmiş diş macunu, yiyecek mamülleri, araba lastiği ve oyuncaklarda güvenlik standartlarına uyulmadığı suçlamasında bulunmuştu.
Son olarak Yeni Zelanda, Çin'de üretilmiş çocuk kıyafetlerinde aşırı miktarda kimyevi madde bulunduğu iddiaları konusunda bir soruşturma başlattı.
http://www.bbc.co.uk/turkish/news/story/2007/08/070822_china_soy.shtml