9 Eylül 2009
www.bianet.org/bianet/insan-haklari/116959-cevre-muhendisleri-sorun-istanbul-degil-yonetemeyenler
Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO) İstanbul Şubesi, kentte 24 kişinin ölümüne neden olan sel felaketinin aslında önlenebileceğini, sorunun ancak milatta önceki yıllardan beri bilinen bir gerçeğin, "dere yataklarına yerleşim kurulmayacağı" bilgisinin ihmal edilmesinden kaynaklandığını açıkladı.
ÇMO İstanbul Başkanı Özlem Eylem Tuncaelli'nin saptamaları şöyle.
Hep aynı yerler: Her su baskınında adını duymaya alıştığımız yerleşimler senelerdir aynı. Kağıthane, Alibeyköy, İkitelli, Silivri... Yoksulların korkulu rüyası, sadece yoksul semtleri vuran doğal afet: Sel. Bunun nedeni yöneticilerin senelerdir dere yataklarında yapılan konut ve işyerlerine tapu vererek bu bölgelere olan yerleşimi onaylamaları hatta özendirmeleri, altyapı eksikliklerini tamamlamamaları, dere ıslahı çalışmalarını doğru bilimsel tekniklerle yapmamalarıdır.
Ne acil durum planı ne uyarı var: Yöneticilerin su baskınlarının asıl sebeplerini görmezden gelerek şiddetli yağışlar öncesinde halkın evlerinden çıkmaması veya risk altındaki bölgelerde yaşayanların evlerini boşaltması gerektiği yönündeki uyarıları, ihtiyatsızlıkların, tedbirsizliklerin üzerini örtmekten öteye gidemezken bu sefer meteorolojinin tüm uyarılarına rağmen ne acil durum planı ne de herhangi bir uyarı yapılmıştır.
Yağmur suyu ve kanalizasyon ayrı toplanmalı: Bilimsel gerçeklik birçok ülkenin yaptığı gibi altyapı sistemlerinde kanalizasyon ve yağmur sularının ayrı toplanmasıdır. Bu sayede kuvvetli yağışlar sonucunda kanalizasyon borularına yüksek debili su girişi sonucu boru patlamaları önlenir. Aynı zamanda uygun mazgal ve sokak eğimleri ile birlikte orta şiddetli bir yağış sonucunda bile yollarda oluşan su birikintileri ve bunların yol açtığı trafik tıkanıkları ve kazalar da önlenmiş olur.
Yağmur suyu ve kanalizasyon yönetimi sorunlu: İstanbul'da su ve kanalizasyon hizmetleri İSKİ'nin görevleri arasındayken yağmur sularının toplanması belediyelere bırakılmıştır. Hem atık su hem de yağmur suyu aynı borularda toplandığı için altyapı hizmetinde idari bir karışıklık yaşanmaktadır. Bu altyapı sistemlerinde bütünsel bir planlama, uygulama ve denetim hizmetinin verilememesi anlamına gelmektedir.
Dere ıslah çalışmaları geri kaldı: Büyükşehir Belediyesi 2006'da , İstanbul'daki toplam 603 kilometre uzunluğunda 68 derenin ıslah çalışmalarının dört milyar dolar harcanarak üç yıl içinde tamamlanacağını açıklamış olmasına rağmen, 2008 faaliyet raporuna göre, sadece 38,4 kilometrelik dere ıslah çalışmasını tamamlandı.