Boğaziçili Akademisyenler İnternet Sansürüne Karşı

-
Aa
+
a
a
a

19 Aralık 2008

Boğaziçi Üniversitesi'ndeki 97 öğretim elemanı, mahkemelerin İnternet sitelerine erişimi engelleme kararlarına karşı ortak bildirge yayımladı.

Akademisyenler, bu kararlarının Türkiye'deki İnternet kullanıcılarının haberleşme ve bilgiye erişim özgürlüklerini ihlal ettiğini belirtiyor, bu kararların alınmasın olanak sağlayan yasanın değiştirilmesini, mahkemelerin de bütün bir site yerine, ilgili bilirkişilere danışarak sadece şikayetçi olunan sayfalara erişimi engelleme kararı vermesini istiyor.

Bugüne kadar youtube, geocities, wordpress, blogger (blogspot.com) gibi dünya çapında kullanılan birçok siteye mahkeme kararıyla erişim engeli kondu. Ancak kullanıcılar, farklı yollarla bu İnternet sansürünü aşabiliyorlar. Başbakan Erdoğan, geçen ay, youtube.com'a girebildiğini ifade ederek gazetecilere "Siz de girin" demişti.

Bildirinin tam metni ve imzacı listesi şöyle:

Biz aşağıda isimleri bulunan Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri, Türkiye'de Internet ortamına yönelik kısıtlama ve yasaklama uygulamalarından kaygı duymaktayız.

    4.5.2007 tarihinde kabul edilen 5651 sayılı İnternet üzerinde yapılan yayınların düzenlenmesi hakkındaki yasaya dayanarak yapılan bu kısıtlamalar yüzünden Türkiye'deki İnternet kullanıcılarının haberleşme ve bilgiye ulaşma özgürlüğü ihlal edilmektedir. Bir İnternet sitesi üzerinde yasayı ihlal eden bir ya da bir kaç sayfa yüzünden  milyonlarca kullanıcının katkısı ile oluşan siteler ülkemizdeki kullanıcılara kapatılmaktadır. Yasaklamalar suçlanan sayfaları yapanları değil, Internet üzerinden bilgiye ulaşmak, arkadaşlarıyla haberleşmek, iş ve alışveriş yapmak isteyen  Türkiyeli kullanıcıları cezalandırmaktadır. Ayrıca bu uygulamalar yüzünden Türkiye, dünyada sayısı az olan İnternet yasakçısı ülkeler arasına sokulmakta, bu yasaklar evrensel demokrasi ilkeleri ve bilgiye ulaşma/haberleşme özgürlüğü ile uyuşmamaktadır.

Bizler, 5651 sayılı yasanın konunun uzmanları ve kullanıcıları temsil eden bir komite tarafından fikir ve ifade özgürlüklerini gözeterek yeniden düzenlenmesini ve TBMM'ye sunulmasını talep etmekteyiz. Bu yapılana kadar, mahkemelerin şikayet halinde bütün web sitesini değil, ilgili bilirkişilere danışarak sadece şikayetçi olunan sayfalara erişimi engelleme kararı vermesinin doğru olacağı kanısındayız.

Nermin Abadan-Unat, Lale Akarun, Güzin Gülsün, Yavuz Akpınar, Zühre Aksoy, Ercan Alp, Kuban Altınel, Fatma Taşkent, Zeynep Atay, Umut Aydın, Murat Baç, Yaman Barlas, Ali Baykal, Hasan Bedir, Ayşen Candaş Bilgen, Taner Bilgiç, Neşe Bilgin, Haluk Bingöl, Ayşe Buğra, M. Ufuk Çağlayan, Reşit Canbeyli, Ayfer Bartu, Deniz Tarba Ceylan, Alp Eden, Mine Eder, Tınaz Ekim, Gülcan Erçetin, Aslı Sencer Erdem, Sevinç Ergiydiren, Cem Ersoy, Ahmet Ersoy, Hakan Ertürk, Nüket Esen, Eşref Eşkinat, Güler Fişek, Zeynep Gambetti, Cüneyt Argun Genç, Fatma Gök, Aslı Göksel, Burak Güçlü, Zeliha Gülçat, Aydan Gülerce, Refik Güllü, Murat Gülsoy, Tunga Güngör, Kıvanç İnelmen, Gürol Irzık, Çiğdem Kafesçioğlu, Asım Karaömerlioğlu, Ali Kaya, Deniz Albayrak Kaymak, Selcan Kaynak, Ceyda Arslan Kechriotis, Vangelis Kechriotis, Çağlar Keyder, Hayal Köksal, Duygu Köksal, Erol Köroğlu, Ibrahim Emre, Serra Müderrisoğlu, Ayşe Mumcu, Esra Mungan, Nevra Necipoğlu, Özlem Öğüt, Şemsa Özar, Ferhunde Özbay, Gökhan Özertan, Nesrin Özören, Sumru Özsoy, Can Özturan, Cengizhan Öztürk, Arzu Öztürkmen, Oya Pancaroğlu, Jonathan Ross, Sema Sakarya, Bülent Sankur, Cem Say, Ali Kerem Saysel, Cevza Sevgen, Alpar Sevgen, Yıldız Silier, Hüseyin Şimşek, Fazıl Önder Sönmez, Karanfil Soyhun, Betül Tanbay, Yücel Terzibaşoğlu, Derin Terzioğlu, Leyla Tiryakioğlu, Ayşegül Toker, Aslı Tolun, Binnaz Toprak, Fatma Türe, Ali Tamer Ünal, Aylin Ünaldı, Zeynep Uysal, Orhan Yenigün, Hakan Yılmaz.