Bir sivil toplum projesi olarak Baskın Oran

-
Aa
+
a
a
a

4 Temmuz 2007Referans GazetesiMensur Akgün

Partiler bu amaçla program hazırlar, seçim taahhüdünde bulunur, insanlar da sandıkta tercihlerini yapar.

Bağımsız adaylık müessesesi ise ancak Türkiye gibi temsilin tam olarak çalışmadığı, beklentilerin karşılanmadığı sistemlerde ortaya çıkar.

Var olan partilerden ve onların yansıttığı görüşlerden mutlu olmayanlar görüşlerini temsil edebileceklerin partileşerek önlerindeki oransal engelleri aşamayacağını düşündüğü için bağımsız adayları destekler.

Hedef iktidarın ele geçirilmesi, kendi görüşünün ve çıkarlarının diğerlerden daha baskın olarak kollanması değildir.

Hedef, farklı görüşlerin de temsili sistemin çatısı olan Parlamento içinde duyurulmasıdır. Meclis dışı muhalefetin Meclis içine taşınmasıdır söz konusu olan.

Özellikle de Baskın Oran gibi bir adayı desteklemekle yapılmak istenen sivil toplumun belli bir kısmının görüşlerinin siyaset yapıcılarca daha çok ve daha yakından duyurulmasıdır. Baskın Oran’ın seçilmesiyle gösterilerle, konferanslarla, toplantılarla, makalelerle, kitaplarla yapılacaklar Meclis kürsüsüne taşınacak demektir.

Zaten Baskın Oran ve benzeri adaylara destek bu yüzden verilmektedir. Baskın Oran bu zamana kadar Lozan azınlıkları hakkında söylediklerini, insan hakları alanındaki eleştirilerini, dış politika konusundaki bilgilerini, sağduyusunu ve entelektüel dürüstlüğünü Meclise getireceği için bunca insan, şirket ve örgüt tarafından desteklenmektedir.

Bence Baskın Oran hiçbir partinin alternatifi değildir. AKP’nin hiç değildir. O, iktidar olmak için çalışmamaktadır. O muhalefetin alternatifidir.

CHP’nin yaptığı muhalefetten memnun olmayanların, ÖDP’nin seçim şansı olmadığını düşünenlerin, diğer partilerin kendilerini temsil edemeyeceğine inananların İstanbul 2. bölge adayıdır.

O bir sivil toplum projesidir. Başarılı olduğu, yani her şeyden önce seçilebildiği takdirde sivil toplumun gücünü, var olan anlayış ve yapıya rağmen yapılabilecekleri gösterecektir.

Seçimi sivil topluma cesaret ve haz verecek, Türkiye’de demokrasinin olgunlaşmasına destek olacaktır.

Seçilirse yapması gereken hiç durmadan iktidarı hataları, muhalefeti ise yetersizliği yüzünden eleştirmek olmalıdır. Onu seçilmesi için destekleyenler de seçildikten sonra da desteğini sürdürmek, Baskın Oran’ın Mecliste sesleri olmasını sağlamak zorundadır.

Sivil toplumun, Baskın Oran projesi sadece bir milletvekilinin Meclise girmesi ile başarılı olmuş sayılamaz.

Oran oraya oturmaya değil belli görüşleri temsil etmeye, dillendirmeye gitmektedir.

O görüşlerin temsil edilmesini isteyenler bundan sonra da Baskın hocaya destek vermeli ve görüşlerinin dillendirilmesini talep etmelidir...