26 Temmuz 2007Milliyet Gazetesi
Başkent Ankara'nın su ihtiyacını karşılayan barajlardaki doluluk oranları yüzde 5'e kadar düştü. Ankara Valisi Kemal Önal da su kaynaklarının 70 günlük ihtiyacı karşılayabileceğini açıkladı. Ankara çevresindeki barajlarda su seviyesi yaklaşık yüzde 5'e indi. Su kapasiteleri toplam 1 milyar 509 milyon metreküp olan barajlarda 50 milyon metreküp civarında kullanılabilir su bulunuyor. Kesinti "mecburen" başlıyorAnkara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de 1 Ağustos'tan itibaren dönüşümlü olarak su kesintilerine başlamak mecburiyetinde olduklarını ifade etti. Gökçek, "Şu anda kot altındaki suyla birlikte 172 milyon metreküp suyumuz mevcut. Kesinti sistemiyle en az 7 aylık suyumuz olmuş oluyor. İnşallah sonbaharda yeterli yağışlar alırsak rahatlayacağız" diye konuştu. Zabıta Daire Başkanlığı yetkilileri de su israfının önüne geçilmesi amacıyla denetimleri artırdıklarını bildirdi. Uyarı ve yasaklara rağmen suyu tasarruflu kullanmayan kişi ve firmalara bugüne kadar 3 bin YTL ceza kesildi.40 YTL'ye bidon Konut sahipleri evlerine yedek su deposu yaptırırken, uzun zamandır rağbet görmeyen su bidonlarına olan talepte de patlama yaşandı. Hacmine göre değişen bidon fiyatları 40 YTL'ye kadar çıktı. Ankara'daki üretiminin yetersiz kalması nedeniyle Gaziantep ve Trabzon'dan bidon getirdiklerini belirten İsmail Taştoka, "Toptanda tanesini 4-5 YTL'ye verdiğimiz bidonların, 30-40 YTL'ye satıldığını görüyoruz" dedi. Enfeksiyon uyarısıUzmanlar da su kesintilerinde enfeksiyon riskine karşı uyarılarda bulundu. Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Esin Şenol, şu uyarıları yaptı:
Deponun üretildiği maddenin suya karışması riski gözden kaçırılmamalı. Özellikle gebeler ve çocuklar için risk oluşturan ağır metal gibi yan ürünler ortaya çıkabilir. Depoların sık sık bakım ve onarımı yapılarak mikroorganizmaların üremesine zemin oluşturmaması ve klorun işlevini yitirmemesi için suyun sıcaklığının yükselmesi önlenmelidir. Evlerde kullanılan sular mutlaka kaynatılmalı, renk ve kokusunda herhangi bir değişiklik meydana gelen sular kullanılmamalıdır. Enfeksiyonların önlenmesi için gıdaların temas ettiği su temiz olmalıdır. Bunun için klor solüsyonları kullanılabilir. Temiz depo kanser yapmazHacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. İsmail Çelik de su kesintilerinde ağır metal zehirlenmesi ve enfeksiyon gibi rahatsızlıkların ortaya çıkma ihtimalini artırdığını belirterek boyası dökük ve küflü depolara dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Çelik, "Enfeksiyona karşı gerekli önlemlerin alındığı su depoları kanser açısından da risk oluşturmaz" dedi.