24 Ocak 2008Elif Özmenek
FED'in önceki günkü faiz indirimi kararı Demokrat ve Cumhuriyetçi Parti'yi harekete geçirdi. Kararın ardından Beyaz Saray'da bir araya gelen her iki partinin önde gelen isimleri piyasalara, partilerin üzerinde anlaşabildiği ve çabucak Kongre'den geçebilecek bir önlemler paketini oluşturulabilecekleri yönünde mesajlar verdi. Görüşmenin ardından Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi, ABD'deki durumun dünya piyasaları üzerindeki etkisini değerlendirip acil bir önlem paketi oluşturulmasında kararlı olduklarını belirtti. ABD Başkanı Bush, geçen hafta cuma günü ekonomiyi canlandırmak için 145 milyar dolarlık vergi indirimi paketini kamuoyuna duyurmuş; ancak sözkonusu plan piyasalara güven vermemişti. Bunda en önemli sebep Bush'un önemler paketinin, çoğunluğu Demokrat olan bir Kongre'den geçmesinin zorlanacağı tahminiydi. Nitekim Demokrat Parti'nin tüm ağır topları Bush'un açıklamasının hemen ardından önlemler paketini sert bir dille eleştirerek, planın en çok yardıma ihtiyacı olan yaklaşık 50 milyon Amerikalı'yı kapsamadığına yönelik eleştiriler yöneltmişti.
Kriz önseçimi de etkiler
Wall Street'e göre ABD ekonomisinde yaşananlar, kıran kırana devam eden başkanlık önseçimlerini de önemli ölçüde etkileyecek. Piyasalardaki olumsuz havanın Demokratlar'ın işine yarayacağını öngören analistler, parti içinde bu durumun New York Senatörü Hillary Clinton'ın avantajına olduğu tahmininde bulunuyorlar. Demokratlar bu hafta sonu ilk kez, Güney Carolina'da, güneydeki eyaletleri kapsayan ön seçime gidiyor. Siyahların ağırlıklı olduğu bu bölgede Obama'nın avantajlı olduğu söylenirken kriz tartışmaları ile birlikte Hillary'nin öne geçebileceği düşünüyorlar. Analistler, Obama'nın ekonomi konusunda eksiklerinin olduğunu, Hillary Clinton'un eşi, eski ABD Başkanı Bill Clinton'un daha önce böyle bir krizden çıktığı için deneyiminin daha fazla olduğunu belirtiyorlar.
Wall Street mutsuz
Wall Street, Amerikan Merkez Bankası FED'in gelecek haftaki olağan toplantısını beklemeden acil bir kararla rekor seviyede faiz indirimine gitmesini olumlu karşılamadı. Bir çok uzmana göre Merkez Bankası Başkanı Ben Bernanke'nin kararı büyük bir risk. Zira eğer FED'in bu adımı da işe yaramazsa piyasalar artık ellerinde hiçbir koz kalmadığını düşünerek daha da büyük bir panik yaşayacak. Yine birçok uzman FED'in kararının büyük bir resesyonun alt yapısını hazırladığına inanıyor. Faizleri düşürmenin en ciddi riskinin enflasyon olduğunu belirten analistler, bir süre sonra enflasyonla mücadele için Merkez Bankası'nın faizleri hızla artırmaya mecbur kalacağını vurguluyor. FED'in kararını destekleyen analistler ise faiz indirimini "yerinde ve kararlı" bir hareket olarak nitelemekte ısrarcı. Durumun ciddiyetini yansıttığı için FED kararını olumlu bulan analistler, Merkez Bankası'nın açıklamasından sonra ABD Kongresi'nden gelen partiler üstü tutuma dikkati çekiyorlar. Bernanke'yi destekleyen analistler, bu gelişmenin piyasalar üzerinde olumlu bir etki yapmaya devam edeceği görüşünde. FED'in kararına daha kötümser bakan analistler ise Merkez Bankası'nın piyasalarla iletişim konusunda da önemli hatalar yaptığını savunuyor. İki hafta önce Bernanke'nin FED'in konuya ciddi ve kararlı bir biçimde yaklaşacaklarını açıklamasının ardından hiçbir hareket gelmemesinin piyasaları paniğe sürüklediğini öne süren analistler, Merkez Bankası'nın bir hafta önce kararını açıklamasının böylesi bir çalkantıyı önleyebileceği doğrultusunda.