15 yıllık Açık Radyo macerasının yazılı hali; alternatif, büyük bir ansiklopedik sözlük.
Açık Kitap, 15 yıllık Açık Radyo macerasının yazılı hali; aynı Açık Radyo gibi, her konuda içeriğin yer aldığı, konu ne olursa olsun tek bir dünyada hep birlikte, insanca yaşama arzusu, sorumluluğuyla ve vicdanla ele alındığı, alternatif, büyük bir ansiklopedik sözlük.
Açık Kitap, Açık Radyo’nun yazılı ve sesli arşivinin taranması, radyonun programcı ve dostlarının yazdığı makalelerin derlenmesiyle bir araya geldi. 750 Sayfalık kitapla yaklaşık 180 yazar-çizer-sanatçıdan 550’ye yakın madde yer alıyor. Hem Açık Radyo fikrinin nasıl ortaya çıktığını, nasıl gerçeğe dönüştüğünü anlatan hem de Açık radyo etrafında toplanan insanların ilgi duyduğu, temas ettiği konularda yazıların yer aldığı Açık Kitap, tıpkı Açık Radyo gibi, bu büyük ailenin renkliliğini ve bakış açılarının çeşitliliğini, farklılıkların birarada olduğu bir bütünlüğü yansıtıyor. Kültür, sanat, spor, siyaset, tarih, bilim, çevre, gündelik yaşam gibi pek çok konuda yazının yer aldığı kitap Açık Radyo’nun kapsama alanlarını ve “hassasiyet noktaları”nı ilk kez yazılı olarak bir araya getiriyor.
Ressam Mehmet Güleryüz kitabın sınırlı sayıdaki özel baskılarını ayrı ayrı ve tek tek resimledi. Büyük bir ansiklopedik sözlük formatında, maddelerden oluşan Açık Kitap, Açık Radyo’nun yazılı ve sesli arşivinin taranması, radyonun programcı ve dostlarının yazdığı makalelerin derlenmesiyle bir araya geldi. 750 Sayfalık kitapla yaklaşık 180 yazar-çizer-sanatçıdan 550’ye yakın madde yer alıyor. Kültür, sanat, spor, siyaset, tarih, bilim, çevre, gündelik yaşam gibi pek çok konuda yazının yer aldığı kitap Açık Radyo’nun kapsama alanları ve “hassasiyet noktaları”nı ilk kez bir araya getiriyor. Açık Radyo’nun kadim dostlarından ve destekçilerinden ressam Mehmet Güleryüz, 3,000 adet basılan Açık Kitap’ın özel kanvas kapaklı ilk 150 adedini ayrı ayrı, tek tek ve rengârenk resimledi.
Mehmet Güleryüz'ün Açık Kitap desenlerinden birkaçı.
Açık Kitap, 15 yıldır Açık Radyo’dan yayılan, uzayda uçup giden sesleri, sözleri yakalama ve kalıcı kılma arzusunun bir sonucu.