Marksizm Günleri: Dünyayı Değiştirmek için Devrimci Fikirler

-
Aa
+
a
a
a

Ömer Madra ve Özdeş Özbay, Açık Gazete'de konukları Şenol Karakaş'la yakın zamanda gerçekleşecek Marksizm Günleri üzerine konuşuyor.

""
Açık Gazete: Şenol Karakaş
 

Açık Gazete: Şenol Karakaş

podcast servisi: iTunes / RSS

Ömer Madra: Merhabalar Şenol Merhabalar, iyi yayınlar.

Şenol Karakaş: Merhaba, günaydın.

Özdeş Özbay: Günaydın.

Ö. M: Teşekkür ederiz. Geleneksel programımızı yapıyoruz, bu hafta gerçekleşecek olan Marksizm konuşmaları üzerine. Sen bizi bilgilendirir misin lütfen?

Ş. K: Tabii. Hasanpaşa Mahallesi Atabey Sokak No:9 Kadıköy'de. Bir tiyatro salonu burası aynı zamanda.

On, on beş yıldır Açık Radyo'da duyuruyoruz, benim otuzuncu yılım, belki otuz beşinci. Marksizmin kendisi kadar eski neredeyse Marksizm toplantıları. Bu sene de ana teması Dünyayı Değiştirmek için Devrimci Fikirler. On üç toplantı var; Cuma günü (24 Mayıs'ta) saat birde başlıyor.

On üç toplantı, on üç konu var, kırktan fazla da konuşmacı. Uluslararası konuklarımız ve tartışmalarımız da olacak. Elbette Açık Radyo'da da sekiz aydır gündemin merkezinde olduğu gibi, Marksizm konuşmalarının merkezinde de Filistin'deki İsrail soykırımı olacak. Cuma günü dört, cumartesi beş, pazar günü dört toplantı olacak şekilde örgüledik. 

Ö. M: Özdeş duruma benden çok daha vakıf, istersen ondan bir iki soru alalım.

Ö. Ö: Toplantı başlıklarından, hangi içerikler olduğundan bahsedebiliriz. Bir de uluslararası konuklardan belki bahsedebiliriz.

Ş. K: Yunanistan'da Sosyalist İçiş Partisi'nin önde genel üyelerinden Maria Silvio konuşmacılardan biri. Lenin'in ölümünün 100. yıl dönümü bu yıl, Türkiye'de de çok çeşitli eğilimler var; Lenin'i teorik olarak çoktan antik görmelerine rağmen biz Lenin'in fikirlerinin ve mücadele anlayışının bugün -tam da bin 900'lü yılların başındaki gibi- birçok sorun için halen geçerli olduğunu tartışacağız. O yüzden iki toplantı yapıyoruz ölümünün 100. yıllı vesilesiyle. 21. yüzyılda devrimin güncelliği bağlamında tartışacağımız ikinci toplantıda Alex Callinicos ve Paul le Blanc tartışmacılar, Canan Şahin de açılış konuşması yapacak ve toplantıyı modele edecek.

İlk toplantıda Özdeş Özbay konuşmacı aynı zamanda, kapitalizm devlet işçisinin toplantısında ve Stefo Benlisoy  konuşmacı, bu konuda uzun zamandan beri hem yazılar yazıyor hem de toplantılara katılıyor.

İkinci toplantı Aşırı Sağ'ın İki Hedefi, Cuma günü 24 Mayıs saat üçte kadınlar ve LGBTİ+'lar konusunda. Atilla Dilim, Nesli Uğras, Yıldız Tar konuşmacılar, Dila Ak da açılışı yapacak.

Üçüncü toplantı yine Açık Radyo'yla çok özdeşleşmiş bir toplantı. Kapitalizmde iklim adaleti mümkün mü? Ersin Tek, Hamza Hamouchene ve Tuna Emren. Cezayirli bir aktivist Hamza, çok iyi bir röportajı yayınlandı. Yeni bir kitabı çıktı. İklim krizi, Orta Doğu, İsrail'in enerji bağlantıları ve gazeteki soykırımcı işgal hakkında harika fikirleri var. Onu da dinlemek çok iyi olacak.

Cumartesi günü Yapay Zeka İşçi Sınıfına Karşı Mı başlığıyla açılıyor. Henüz iki gün önce yine OpenAI ve Google Gemini büyük gürültülerle yeni bir çığır açtılar. Ayda bir çığır açıyorlar ve ayda bir işçi sınıfının, geri kalan bütün manuel hizmetlerin öldüğünü ilan ediyorlar. Yapay zekanın hem kapitalist üretimde oynadığı rol hem de emek gücüyle ilişkisi konusunda Levent Özyıldırım ve Mustafa Aslan Tunalı konuşmacılar.

Londra'da Gazze için çok büyük gösteriler oluyor. Bir milyon 750 bin kişinin katıldığı gösteriler oluyor. Nakba'nın yıl dönümünde 250 bin kişi yürüyordu 15 Mayıs'ta Londra'da. O hareketin öncülerinden ve İngiltere'deki Sosyalist İşçi Partisi'nin üyelerinden Joseph Choonara Felaketler Çağında Otoriterizm ve Otoriterizme Karşı Mücadele başlığında önemli bir konu anlatacak. Artık insanlar cebine 500 lira koymadan ellerinden çıkıp İstanbul'un iki yakası arasında gezemiyorlar. Geçen bir arkadaş espri yapmıştı fakir yiyeceği diye, simit çay. Valla simit çay bile fakir yiyeceği olmanın ötesine geçmişken, biz Eğitim Sen'den, Sağlık Emekçileri Sendikası'ndan ve belediye örgütlü sendikaların tabanındaki işçilerin temsilcilerinden arkadaşlarımızla enflasyon, yoksulluk ve sınıf mücadelesi başlıklı bir toplantı yapacağız. Biz Filistin'e Özgürlük Platformu'nda da aktivistlik yapıyoruz aynı zamanda. İki gün önce meclisteydik. Orada birçok partiyi gezdik. Dem Parti'yi de ziyaret ettik ve Gazze konusundaki görüşlerimizi aktardık ama ben aynı zamanda Dem Parti'nin grup toplantısına da katıldım. Kürt Halkının Özgürlük Mücadelesinin Dinamikleri başlığını biz iki ay önce belirledik ama bu Kobani kararlarından sonra tabii ki merkezinde bu görülmemiş adaletsizliğin olduğu mahkeme kararı ve arka planında nelerin işlediği olacak. Bunu da Meral Danış Beştaş -Dem Parti'den- Hakan Tahmaz -Barış Vakfı'ndan- konuşmacı, bir de ben konuşmacıyım.

Filistin: Mitler ve Gerçekler konusu cumartesinin son toplantısı Fatma Akdokur, Filistin Özgürlük Platformu'nun aktivisti. Melek Ulagay, Filistin mücadelesine ömrünün adamıi yine Filistin Özgürlük Platformu aktivistlerinden. Ömer Madra'yı tanıtmama gerek yok zaten.

Ö. Ö: Arafat'la görüşmüş olan kişilerden birisi, diyebiliriz Ömer Madra'ya da.

Ö. M: Evet, evet.

Ş. K: O yüzden söylemeye gerek yok. Joseph Choonara, Londra'daki hareketin aktivistlerinden. Bu çok önemli bir konu. Hele Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Netenyahu'ya seri katil muamelesi yapıp gönüllerde tutulkanmasını kararını almasıyla, daha da etkili bir toplantı olacak.

Bu iki toplantı arasında biz Kadıköy Belediyesi'nin önünde Filistin Özgürlük Platformu bir basına çıkması yapacak. Her nedense, İzmir Belediyesi ve Kadıköy Belediyesi İsrail'le kardeş belediye ilişkilerine sahipler. "Kardeş gördüklerinize bir dikkat edin arkadaşlar" diye bir basına çıkaması yapacağız. Bir yandan "iktidarın ikili anlaşmalarını gerçekten durdurun" bir yandan da "CHP'li belediyeleri başka kardeş mi bulamadınız gezegende" diye mesaj vereceğiz. O eylemle arkasından Filistin toplantısı olacak. Çok önemli sorun kendi adımı dinlemek için de günü sayıyorum gerçekten.

Pazar gününün ilk toplantısı 26 Mayıs'ta Hayali Cemaatler Irkçılık ve Göçmen Düşmanlığı, Emel Kurma, Ferhat Kentel ve İsmail Çapar -İzmir'in mülteci platformundan- konuşuyor ve açılışını da Hacer Yeşilay yapacak.

Pazarın ikinci toplantısı Otoriterizm, Faşizm ve Aşırı Sağ Canan Şahin'le Mehmet Yaşar Altundağ konuşmacılar. Çok önemli bu konu. Dünyadaki otoriter rejimlerle, faşist rejimler arasındaki geçişkenlik, Trump'la Amerika'da kongre binası basanlar arasındaki ilişkiler. Beşte ise -sondan bir önceki toplantı- Toplumsal Muhalefetin 1915’le İmtihanı; Bülent Bilmez, Dila Ak, Selim Deringil. Açılışı Nurhan Yüce yapacak, "Ermeni soykırımıyla bugün kapitalizme ve çeşitli sorunlarda mücadele eden muhalefet kesimlerin hesaplaşması, yüzleşmesi olmadan mücadelenin başarı kazanması mümkün mü" konulu olacak bu toplantı.

Son toplantı ise Filistin'de Soykırım ve Küresel İntifadanın Önemi; Berna Canırmak Özünanır, Dila Ak, Esra Akbalık, Kadir Bal, Kadim Fırat ve ben konuşmacı olacağız, hem son bir yılın politik gelişmelerini hem de bu güncel Filistin meselesindeki önemli aktivizm tartışmalarını yapacağız. Toplantılarımız böylece İnternasyonel Marşı'nın bizim tarafımızdan değil ama daha iyi okuyan bir yayınla okunmasıyla son bulacak.

Ö. M: Biraz önce de değinme fırsatı bulduğumuz gibi Chris Hedges'in son yazılarından birinde, Ulusun Vicdanı başlıklı yazısında, meselenin özünde İsrail'in Filistinlere karşı yürüttüğü bu soykırımsal şey yatmakla beraber, dünyaya yayılmakta olan öğrenci protestolarının bütün dünyada eşitlik, haysiyet, onur ve bağımsızlık yönünde yeni bir dünya, bütün doğal kaynakların da endüstri ulusları tarafından tüketilmesiyle ortaya çıkan bir ortamda, bunun ötesine geçen ve çok ciddi bir yeni hareketin belirmekte olduğunu, protesto hareketlerini bunun da konuşulma fırsatı olacağı için çok iyi bir imkan, diye ben de bir ilavede bulunayım.

Ö. Ö: Açık Radyo'dan da ne çok programcı varmış. Şöyle bir kez daha listeye baktığımda Ferhat Kentel, Mustafa Arslan Tunalı, Yıldız Tar, Ömer Madra, ben..

Ö. M: Şenol çok teşekkürler. İlginç, yıllardır geleneksel olarak takip ettiğimiz bu günlerin, en çarpıcı olanlarından bir tanesiyle beraber olacağız demektir.

Ş. K: Evet, çok teşekkürler gerçekten Açık Radyo'ya, bir kere daha fırsat verdiği için. Son söylediğiniz konu zaten muhtemelen Marksizm Günleri'nin ana vurgularından birisi olacak. Bu soykırımcı işgal, tüm dünyayı nar gibi ikiye böldü. Soykırımla işbirliği içerisinde olanlar ve bu soykırıma karşı olanlar. Greta, bu soykırıma karşı olanları tam anlattığınız gibi bağladı. Kapitalizminin, o çoklu krizinin bütün başlıklarında öfkeyle bulaşmak isteyen yeni aktivist kuşağının çok önemli bir temsilcisi. O üniversite işgallerinin, Avrupa'daki üniversiteleri yayılması ve dünyanın bütün başkentlerinde Gazze için gösterilerin olması yeni bir hareketin filizlendiğini gösteriyor. Bu insanı çok umutlu kılıyor bütün bu acıların ve katliamın ortasında. Zaten bu hareketin işaret fişekleri muhtemelen Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin Netanyahu'nun görüldüğü yerde tutuklanması kararı, bir seri katil muamelesi yapması Netanyahu'ya. Bu hareket sayesinde Marksizm, bunu tartışmak için de çok önemli bir zemin olacak. O yüzden bir kere daha bu fırsatı verdiğiniz için teşekkür ederim. 

Ö. M: Çok teşekkürler Şenol. Görüşmek üzere.

Ö. Ö: Görüşmek üzere.