14 Şubat'ta İstiklâl Caddesi'ndeki Yapı Kredi Kültür Sanat'ta açılan "Şehirelere Alışamadı: Sabahattin Ali'nin Şehirleri" isimli sergiyi Nisan ayı sonuna kadar görmek mümkün. Serginin küratörü Sevengül Sönmez ile serginin açıldığı ilk hafta gördüğü ilgiyi, bunun olası sebeplerini ve Sabahattin Ali'nin şehirlerini onun bize anlattığı tarafıyla konuştuk.
“Yolculuklar bana zevk verir. Bu zevkte varacağım hedefin zevki dahil değildir. Yolculuk, bu bir yerde durmadığını, hareket ettiğini bilmek şuuru, bu bir yere bağlanıp kalmaktan kurtuluş başlı başına tatlı bir şeydir.”
Sabahattin Ali
Sergi özellikle Ali'nin çok da ortaya çıkmamış bir özelliği olan Anadolu'nun şehirlerine yaptığı gezileri ve tuttuğu notlar ile çektiği fotoğrafları ön plana çıkarıyor. 2003 yılından beri yazarın kızı Filiz Ali ile birlikte çalışan Sönmez bu belgelerin bizleri Sabahattin Ali'nin hikâyelerinin kökenine götürdüğü görüşünde, zira gezilerde tuttuğu notlar bir süre sonra hikâyelerinde karşımıza çıkıyor. Yanısıra çektiği fotoğraflar ise iyi tasnif edilmiş, özenle korunmuş halleriyle birlikte Ali'nin bir başka kimliği.
Sergi ile birlikte Ali'nin iyi bir gözlemci oluşu ve gözlemlerinin kökenini de anlamaya yaklaşmak mümkün. Öte yandan her kuşaktan insan için bu yazarla yeni ya da yeniden bir karşılaşma olanağı sağlıyor. Bir nevi yazarın özel hayatına yaklaşmak, onu daha yakından anlamak gibi.
Sergi Sönmez'in bir öğrencisinin kendisine attığı e-postadaki haliyle anlatırsak karşımıza Kürk Mantolu Madonna'dan daha fazlası olan bir Sabahattin Ali'yi çıkarıyor. Bu kez tanıştığımızsa, şehirler üzerine konuşan bir yazar.
Yapı Kredi Kültür Sanat'ın sergi ile ilgili sayfasına ulaşmak için tıklayın.