Evrim Altuğ Açık Dergi için Caner Kerimoğlu'yla Neandertaller Konuşur Muydu? başlıklı çalışmasını konuşuyor.
Neandertaller olarak bilinen Homo neanderthalensis türü günümüzden 440.000 yıl kadar önce evrimleşmiş, 40.000 ila 28.000 yıl kadar önceyse soyları tükenmiş bir insan türü. Homo Sapiens'le karşılaşmasının başka pek çok faktörle birlikte yokoluşuna yol açtığı düşünülüyor. Bugün paleontologların yanı sıra pek çok bilim dalı, halen etrafı büyük bir muamma bulutuyla sarılı bu yakın kardeşimizin özelliklerini anlamak için uğraşıyor. Dilbilim de bunlardan biri.
Evrim Ağacı websitesine göre "Neandertaller'in ses kutularının anatomik yapısı, onların bazı sesli harfleri çıkaramadığını gösteriyor. Bu da, konuşma yeteneklerini oldukça sınırlı" olduğunu düşündürtüyor. Öyle ya da böyle, insan dilinin ana özelliklerini anlamak için Neandertaller'in dil yetenekleri üzerine düşünmek yaratıcı sonuçlar doğurabilir.
Dünyada hayatta kalan yegane Homo türü "Homo Sapiens'in yalnızlığını, dünya üzerindeki bu biricik konumunu" konuşmak üzere, bir dilbilimci olarak konuya eğilen Prof. Dr. Caner Kerimoğlu'na bağlanıyoruz.