Geleceğin Geleceği ve Vaha

Açık Dergi
-
Aa
+
a
a
a

Anadolu Kültür'den bir açık çağrı ve bir yeni program.

ԱԱ / FF / GG, Anadolu Kültür’ün, Ruben Arevshatyan, Kevser Güler, Marina Papazyan ve Armen Yesayants’tan oluşan küratoryel ekiple işbirliği içinde yürüttüğü bir araştırma ve üretim projesi. 

ԱԱ / FF / GG, Ermenistan ve Türkiye’ye dair koşulların, konumların ve kimliklerin çeşitliliği ve akışkanlığını öne çıkarabilecek pratiklere sahip sanatçıları biraraya getirmeyi amaçlıyor. İki ülkenin sanatsal ve toplumsal jenealojileri üzerine eğilen, yüklü tarihlerini katetmek ve ortak geleceklerine uzanmakla ilgilenen adayları projeye başvurmaya davet ediyor. 

Her iki ülkede de sanatçılar, dünya eşi görülmemiş değişimlerden geçerken, bir paradigma kaymasıyla karşı karşıya. Yakıcı bir “tarih”e tanıklık etme ya da (kriz denen şey zamanın olağan akışındaki bir kesintiden ibaretmişçesine) “küresel tarihî bir krizin parçası olma” durumunu yaşıyorlar. Birçoğumuz tasvir edilen bu kesintiye, Ermenistan ve Türkiye’nin fiziki, tarihsel-politik, kültürel ve psikolojik alanlarını boydan boya kesen kapalı sınır dolayısıyla fazlasıyla aşinayız. Ama bizce yine de geleceği tasavvur etmenin ve henüz tam anlamıyla bakamadığımız ortak şimdi ve geçmişleri anlatmanın başka yolları bulunabilir.

Birbirini dışlayan güncel öngörülerin ötesinde geleceklilik (futurity) üretebilecek ortak bir eleştirel söylem kurabilir miyiz? Olası geleceklere yönelirken, sanatsal pratiklerin açabileceği biçimler ve benimseyeceği taktikler neler olabilir – onarıcı, provokatif, pervasız ya da başka türlü? Halihazırda var olan kolektif deneyimlerden, bilgi ve deneyim paylaşımı yollarından ne tür gelecekler örgütlenebilir? Tüm açıklığı, çoğulluğu ve çeşitliliğiyle gelecek(ler) üstüne bugün nasıl konuşulabilir? Tarihin pek çok ânında, pek çok başka yönelimle kullanılmış, imkânları aşınmaya yüz tutmuş “gelecek” kavrayışları bugün nasıl yenilenebilir? Geleceğin Geleceği? Gaip Gelecek? Göç Gelecek? Geçmiş Gelecek? Projenin adı, Ermenice, İngilizce ve Türkçe’de geleceğe dair soruların karmaşıklığına yoğunlaştığımız konuşmalarımızdan doğdu. ԱԱ / FF / GG, bu soruları çoğaltmaya ve bunları birlikte açmaya davet ediyor.

ԱԱ / FF / GG, beraberlik, ayrılma ve ayrıştırma; sosyallik ve dayanışmanın eski ve yeni biçimleri; çeşitli topluluk oluşturma pratikleri; geçmiş, gelecek ve şimdiki teknolojiler üzerine söylemlerle ilişkili, ancak bunlarla sınırlı olmayan yaklaşımlarıyla geleceği tasavvur etmeye yönelmiş sanatçılar için bir buluşma öneriyor. Projenin, her zamankinden daha duyulur olan ve inkâr edilemeyecek derecede acil görünen birarada olmanın yolları üzerine ve bunları hayata geçirmenin olanakları hakkında birlikte düşünmek için bir zemin işlevi görmesi, esas amaç. 

Projenin araştırma ve üretim safhalarında gerçekleşecek görüşme ve konuşmalarla şekillenecek olan ԱԱ / FF / GG, İstanbul, Yerevan ve bir Avrupa şehrinde, çeşitli biçimlerde toplantılar, atölye çalışmaları, kamusal programlar ve sergilerin geliştirilmesini ve çevrimiçi platformlarda takip edilebilecek paylaşımların yanı sıra, proje sonunda bir yayının hazırlanmasını kapsıyor.

Başvuru koşulları için Anadolu Kültür'ün web sitesindeki ilgili sayfaya bakabilirsiniz.

vaha başlıyor

Anadolu Kültür bünyesinde, yaklaşık on yıllık Tandem Türkiye deneyiminin izlerini takiben yepyeni bir program, VAHA da yolda.

VAHA programının yaklaşımı, Türkiye ve komşu bölgelerde kamusal tartışmalar ve diyalog için alan açan vahalar olarak halihazırda aktif çalışmalar yürüten kültürel mekânlara dayanıyor. Uzun vadeli Tandem Türkiye program ortakları Anadolu Kültür ve MitOst, Türkiye genelinde çeşitli girişimleri ziyaret etti ve onları programın tasarımına destek vermeye davet etti. VAHA’nın ilk program döneminde, Ankara, Antalya, Diyarbakır, Eskişehir, İstanbul ve Mersin’den bu girişimler ve Avrupa ile diğer komşu bölgelerdeki sekiz kentten belirlenecek katılımcılar programa davet edilecek.

Detaylar açıklanınca Açık Dergi'de yer alacak.

Bu sırada sizlere Anadolu Kültür'ün desteklediği çok kıymetli bir başka projeyi hatırlatmak istiyoruz: Sihirli Hikâyeler

Mülteci olan ve olmayan çocuklara yönelik online etkinlikler:

Çocuklar için kültürel miras konusu çerçevesinde, Suriye’deki zengin mirasa odaklanan ve bu mirasın hikâyeleme ve oyun yöntemiyle aktarımını amaçlayan eğitsel malzemeler öğretmen, gönüllü ve eğitmenlerin kullanımına açık.

Hem yetişkinlere hem de çocuklara hitap edebilecek etkileşimli çalışmalara dönüştürülmek üzere sesli kitaplar, oyunlar ve kısa animasyon film Arapça ve Türkçe olarak sihirlihikayeler.net adresinde sizleri bekliyor.