Futbol Aşkının Beyindeki Yansıması

Açık Bilinç
-
Aa
+
a
a
a

Açık Bilinç’te, İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden Doç. Dr. Başar Bilgiç'le futbol aşkının beyindeki yansımasını ve “beynin karanlık gücü” dahil pek çok ilginç konuyu konuştuk.

Açık Bilinç: 21 Haziran 2016
 

Açık Bilinç: 21 Haziran 2016

podcast servisi: iTunes / RSS

Dr. Bilgiç ve ekibi yaptıkları bir çalışmada, fonksiyonel Manyetik Rezonans görüntüleme (fMRI) ile, fanatik Fenerbahçe taraftarlarının beyinlerini incelemiş.

Takımlarına bağlılık seviyesine göre seçilen hepsi erkek Fenerbahçe taraftarı deneklere MR içinde üc farklı maçtan bölümler izlettirilmiş.

Fenerbahçe taraftarlarının izlerken beyinlerinin görüntülendiği 3 maç şunlar: FB:6 - GS:0; FB:1 - GS:5; ve yabancı liglerden ilgisiz bir maç.

Fenerbahçe taraftarlarının beyinleri, Galatasaray maçlarında takımları gol üstüne gol yer ya da atarken, nasıl tepki veriyor olabilir?

Dr. Bilgiç, futbol aşkının beynin haz ve acı merkezlerini nasıl harekete geçirdiğini anlatıyor.

Programda söz ettiğimiz diğer konu da,"beynin karanlık gücü" olarak bilinen, beyindeki Olağan Durum Ağı (Default Mode Network) bağlantısının işlevi.

İstirahat sırasında, bir bilişsel faaliyet yapmazken, insanların beyinlerinde tipik bir faaliyet şebekesi gözleniyor.

Beyinde yeni ve şaşırtıcı bir bulgu olarak ortaya çıkan bu Olağan Durum Ağı niye var, ne işe yarar, beynin hangi bölgelerini kapsar?

Olağan Durum Ağı'ndaki bozukluk Alzheimer hastalığının hafıza ve davranıştan önce beliren bir işareti olarak da ayrıca önem kazanmış durumda.

Beyin görüntüleme serimizde önümüzdeki hafta ABD'den Dr. Ayşenil Belger'le şizofreni alanında beyin görüntülemeyle yapılan son araştırmaları konuşacağız.