Opus 94.9’da Berna Uzunoğlu Orak, klasik müzik tarihinde modern piyano tekniğinin babası olarak tanınan Muzio Clementi’ye yer veriyor.
İtalya doğumlu İngiliz piyanist ve besteci Muzio Clementi (tam adıyla Mutius Philippus Vincentius Franciscus Xaverius Clementi), 23 Ocak 1752’de Roma’da dünyaya geldi. Genç bir dahi olan Clementi, dokuz yaşında kiliseye orgcu olarak atandı ve 12 yaşında bir oratoryo besteledi. Yazdığı sonatlar, ilk dönem piyano tekniklerini o kadar geliştirdi ki ona “piyanonun babası” denildi.
Babası Muzio Clementi’yi 14 yaşındayken İngiltere'ye götürerek Wiltshire'da sıkı bir müzik eğitimi almasını sağladı. Besteci, 20 yaşından itibaren çalışmalarına Londra’da devam etti ve kalıcı bir başarı elde etti. O yıllarda piyano İngiltere’de oldukça popüler bir enstrüman haline gelmişti. Clementi, piyanonun özellikli yeteneklerinden harika bir şekilde yararlandı ve 1777'den 1780'e kadar Londra'daki İtalyan Operası'nda klavsenci olarak çalıştı. Ardından Paris, Strasbourg, Münih ve Viyana turnesine çıktı ve burada İmparator II. Joseph'in kışkırtmasıyla Wolfgang Amadeus Mozart ile dostane bir müzik düellosuna girdi.
1782'de Muzio Clementi, Londra'ya döndü ve 20 yıl boyunca burada öğretmenlik, bestecilik ve icracılık gibi kazançlı mesleklerini sürdürdü. Aynı zamanda kurnaz bir iş adamıydı; hem müzik yayıncılığı, hem de piyano üretimi yapan bir firmanın kurucu ortağı oldu.
Çok sayıda öğrencisi arasında Johann Baptist Cramer, Giacomo Meyerbeer ve John Field vardı. Muzio Clementi, 1820’lerde kendini kompozisyona adadı; özellikle bu dönemde yazdığı birçok senfonini notaları hala kayıp...
Muzio Clementi'nin başlıca yapıtları uzun piyano sonatları serisi ve piyano için yaptığı ünlü Gradus ad Parnassum'dur (1817). Piyano tekniğinin gelişimine yaptığı katkılar, enstrümanın ilk popülerlik kazandığı dönem ile aynı zamana denk geldi ve piyano çalma tekniğine büyük katkıları oldu. Onun etkisinin önemli izleri Haydn, Beethoven ve hatta Mozart'ın piyano eserlerinde görülebiliyor.