Almanya'nın Türkiye ve dünyaya bıraktığı atık yükü

-
Aa
+
a
a
a

Almanya'nın Türkiye'ye ve şimdi dünyaya attığı atıkların sorumluluğunu üstlenmesi zorunlu.

Fotoğraf: Greenpeace
Gezegenin Geleceği: 6 Aralık 2021
 

Gezegenin Geleceği: 6 Aralık 2021

podcast servisi: iTunes / RSS

Greenpeace açıklamasına göre Yunanistan atık sevkiyat yetkilileri Avrupa atıklarının ihraç edilmesini önleme amaçlı bir koalisyonu temsilen Basel Eylem Ağı (BAN) tarafından kendilerine gönderilen bir uyarı mektubuna istinaden hızla harekete geçti. Özel bir geminin, Türkiye'ye gönderilen ancak şimdi Vietnam'ın Haiphong kentine yeniden ihraç edilmesi planlanan Alman plastik atıklarıyla dolu 37 konteynerle yükleneceği tespit edildi. Konteynerlerin bloke edildiği ve Asya'ya açılmayacakları şimdilik doğrulandı. Şirketin Yunanistan ofisinden yapılan açıklamaya göre, uyarı mektubunun ardından Yunan gümrük makamlarının talebi üzerine Pire Limanındaki 37 konteynerin gemiye yüklenmesi durduruldu. Alman 'Wirtschaftswoche' dergisinin haberine göre, atıklar geçen yıl Almanya'dan Türkiye'ye gönderilmişti, ancak ithalatçı, Türk hükümetinin karışık ve kirli plastik atık ithalatını kısıtlamaya başlamasıyla atık ithalat lisansını kaybetti. Türkiye Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Alman hükümetinin atıkları geri almasını sağlamaya çalıştı, ancak Alman hükümetinin atığı geri almayı reddettiği bildirildi. Türk hükümeti daha sonra konteynerleri üçüncü ülkelere ve bu ülkelerden en çok Vietnam'a ihraç edilmek üzere yeniden rezerve etti. İçeriden alınan güvenilir bilgiler dahilinde çevreci gruplar bu konteynırlardan  haberdar oldular ve Yunanistan Pire limanına kadar Alman plastik atıklarının izini sürdüler. Çevre grupları, ihracatçı ülkelerin, sevkiyatın sözleşmeye göre tamamlanamaması durumunda ihraç ettikleri atıkların geri gönderilmesini ve sorumluluk almalarını gerektiren Atık Sevkiyat Yönetmeliği (Madde 22) ve Basel Sözleşmesi kurallarına dayanarak bu uygulamanın tamamen yasadışı olduğunun altını çiziyor. Şimdi tüm dikkatler Almanya'ya çevrildi. Lojistik şirketlerinden alınan bir listeye göre, şu anda Türkiye'de, nakliye hatlarında Alman plastik atıklarıyla dolu en az 80 konteyner daha olduğu düşünülüyor. Basel Eylem Ağı İcra Direktörü Jim Puckett, "Almanya'dan Vietnam'a doğrudan ihracat kesinlikle yasakken Alman atıklarının bu şekilde yönlendirilebilmesi çirkin ve kabul edilemez" dedi. "Almanya bu atıkların ilk etapta Türkiye'ye ihracatına asla izin vermemeliydi. İkincisi, Türkiye talep ettiği zaman kesinlikle geri almalıydı. Şimdi onlara çağrıda bulunuyoruz." Greenpeace Akdeniz Türkiye'den Nihan Temiz Ataş, "Almanya'nın Türkiye'ye ve şimdi dünyaya attığı atıkların sorumluluğunu üstlenmesi zorunlu." dedi. AB, son Yeşil Yeni Anlaşma'da dünyanın geri kalanını Avrupa'nın atık sorunlarını yönetmeye zorlamama konusunda gerçekten ciddiyse, Türkiye'ye ve Vietnam'a gönderdiği tüm atıkları bir an önce geri almalı.

Kuzey Doğa Derneği’nden önemli bir haber var… Kars’ta bulunan Ani Ören Yeri, Kafkasya Biyoçeşitlilik Sıcak Noktası'nın merkezinde yer alıyor. Bu özelliğiyle insanlar için olduğu kadar yaban hayatı için de önemli bir alan. Bir yandan Aras Nehri ve Arpaçay vadileri, diğer yandan Yalnızçam ve Allahuekber dağları ile çevrelenen Kars, Karadeniz Bölgesi ile Doğu Anadolu’yu birbirinden ayırır. Yüksek ve sürekli sıradağlar arasında kalmakla beraber toprakları, yapısı, yükseltisi, iklimi ve yararlanma biçimleriyle, Doğu Anadolu’nun genelinden farklılaşır. Orta Çağ’da İpek Yolu üzerinde yer alan, kültürel, siyasi, sosyal, askeri ve ekonomik açıdan önemli bir şehir olan Ani Ören Yeri ise biyolojik çeşitlilik açısından da zengin bir mirasa sahip.

Başta Brezilya olmak üzere dünyanın önde gelen kahve üreticisi Güney Amerika ülkelerinde yaşanan don ve olumsuz iklim koşulları, kahve fiyatlarını olumsuz etkiledi. Pandemide navlun maliyetleri ve nakliye konteyneri kıtlığının küresel tedarik zincirlerini sarsması da, kahve fiyatlarını artıran bir başka etken olarak görülüyor. Döviz kurlarının da yükselmesi, kahve ithalatında yaşanan sıkıntıya adeta tuz biber olurken, sene başında kilogramı 30 TL’den satılan kahve, 150 TL’yi gördü. Eskişehir’deki kahve satıcıları, kilogram fiyatının 200 TL’ye çıkabileceğini söyledi. Eskişehir'de baharatçılık yapan Koray Özkılıç, fiyatların yükselmesinde kahve tüketiminin artmasının da etkili olduğunu vurgulayarak, kilogram fiyatının 200 TL’ye kadar çıkabileceğini söyledi. 

Çin dünyanın en büyük sera gazı salımını yapan ülke olarak karbon emisyonlarını 2030 yılına kadar zirveye çıkarmayı ve 2060 yılına kadar “karbon nötr” olmayı hedefliyor. Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı (MIIT), 2021-2025 dönemini kapsayan plana göre 2025 yılına kadar karbondioksit salımını %18 oranında, enerji yoğunluğunu ise %13,5 oranında azaltma hedeflerini yineledi. Ayrıca çelik, çimento, alüminyum ve diğer sektörlerdeki kapasiteleri sıkı bir şekilde kontrol edeceğini söyledi. Sanayi ve Bilgi Teknolojileri Bakanlığı, temiz enerji tüketimini arttırma planını da destekledi. Çelik, çimento, kimya ve diğer endüstrilerde hidrojen enerjisi, biyoyakıtlar ve atık türevli yakıtların kullanımını teşvik edeceğini söyledi. Bakanlık, planın ayrıca demir cevheri ve demir dışı madenler gibi kaynakların “rasyonel” kullanımını teşvik etmeyi ve geri dönüştürülmüş kaynakların kullanımını geliştirmeyi de hedeflediğini söyledi.