Akademisyenler ve Öğrenciler Üzerindeki Baskılar: ABD’de Filistin yanlısı aktivizme karşı sert önlemler

-
Aa
+
a
a
a

Hüsnükabul'de Waseem Ahmad Siddiqui, ABD'de 300'e yakın uluslararası öğrencinin vizesinin Trump yönetimi tarafından iptal edilmesine değiniyor.

""
Akademisyenler ve Öğrenciler Üzerindeki Baskılar: ABD’de Filistin Yanlısı Aktivizme Karşı Sert Önlemler
 

Akademisyenler ve Öğrenciler Üzerindeki Baskılar: ABD’de Filistin Yanlısı Aktivizme Karşı Sert Önlemler

podcast servisi: iTunes / RSS

300'e yakın uluslararası öğrencinin vizesi Trump yönetimi tarafından iptal edildi. The New York Times'ın haberine göre, öğrenciler sınır dışı edilme ihtimaliyle karşı karşıya kaldıkça kampüslerde korku tohumları ekiliyor.

08 Nisan 2025, Democracy Now! manşetinden okuyorum.

Bu hamleler Harvard, Stanford, Austin'deki Teksas Üniversitesi, Kaliforniya da dahil olmak üzere çok çeşitli üniversitelerdeki öğrencileri hedef aldı.

Columbia Üniversitesi hukuk profesörü Katherine Franke, Democracy Now!’a verdiği röportajda, “Etrafımızda bir korku alanı görüyoruz. Öğrencilerimiz kanıt olmadan gözaltına alınıyor ve Louisiana Hapishanesi'nde en kötü koşullarda tutuluyor,” diyor.

Noor Abdallah, Mahmood Khalilin eşi sekiz aylık hamile. The Guardian manşetinde duygularını şöyle paylaşıyor, “Tam bir ay önce seni benden aldılar. Evlendiğimizden beri en uzun ayrılığımız bu. Seni her geçen gün daha çok özlüyorum ve gün geçtikçe çocuğumuzun doğumuna yaklaştıkça, üzerime çöken belirsizlik beni rahatsız ediyor; bu önemli anda yanımda olmayabileceğin ihtimali. İçimde hissettiğim her tekme, her kramp, her küçük çırpınış, birlikte kurmayı hayal ettiğimiz ailenin kaçınılmaz bir hatırlatıcısı olarak hizmet ediyor. Ama ben bu derin yolculuğu tek başıma sürdürmek zorundayım, siz ise bir gözaltı merkezinin acımasız ve adaletsiz koşullarına katlanmak zorundasınız.”

Columbia Üniversitesi'nde yüksek lisans öğrencisi olan Mahmoud Khalil, 8 Mart'ta tutuklanan ilk kişiydi. Yeşil kartı olan (şimdi iptal edilmiş), ABD'de yasal olarak daimi ikamet eden bir kişiydi. Eşi Dr. Noor Abdalla ise ilk çocuklarını doğurmak üzere olan bir ABD vatandaşı. Sekiz aylık hamile olan kadın, kocasının tutuklanmasını avukatıyla telefonda konuşurken filme almış. Mahmud'u plakasız bir arabaya sürüklerken tutuklayan sivil polislerin kimliklerini öğrenmeye çalışmıştı.

Mahmoud Khalil'in tutuklanmasının ardından Donald Trump, sosyal medya üzerinden “Bu, gelecek birçok tutuklamanın ilki olacak,” tehdidinde bulundu. Dışişleri Bakanı Marco Rubio da 27 Mart'ta basına yaptığı açıklamada en az 300 öğrenci vizesinin iptal edildiğini söyledi. 

Şu ana kadar ABD’de tutuklanan öğrencilerin isimlerini Apaçık Radyo'da kayda geçmesini istiyorum. Dolaysıyla zaman kayıp etmeden, bu öğrencilerin kamusal alanlarda tarihin ve zamanın doğru tarafında durdukları için sınır dışı edilen veya hapsedilen öğrencilerin isimlerini seslendirmek istiyorum.

Momoduo Taal:

Filistin'e destek veren Cornell Üniversitesi doktora öğrencisi şu anda ABD'de gözaltında tutuluyor.

Rumeysa Öztürk

Federal polisler 30 yaşındaki Türkiye vatandaş öğrenciyi Salı günü Boston'da gözaltına aldı. İç Güvenlik Bakanlığı'ndan bir sözcü, yapılan soruşturmada Tufts Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan Öztürk'ün “Filistin'i destekleyen bir protesto eylemine katıldığının” tespit edildiğini söyledi. Öztürk, arkadaşlarıyla buluşmaya giderken sokakta maskeli bir grup tarafından kayıtsızca gözaltına alındı.

Yunseo Chung

Columbia öğrencisi ve çocukken Kore'den ABD'ye taşınmış yasal bir ABD vatandaşı. Chung, bu ay yakındaki Barnard College'da Filistin yanlısı aktivizme katılan öğrencilerin okuldan atılmasını protesto eden bir oturma eylemine katıldı ve tutuklandı.

Badar Khan Suri

Hindistan'dan Georgetown akademisyeni Virginia'da tutuklandı ve gözaltına alındı. Suri'nin avukatı, bir mahkeme dosyasında, sosyal medya paylaşımları ve eşinin “Filistinli kimliği ve anayasal olarak korunan konuşması” nedeniyle hedef alındığını yazdı. Mahkeme belgelerine göre Suri'nin ABD'de misafir akademisyen olarak bulunmasına izin veren bir vizesi var ve eşi de ABD vatandaşı.

Leqaa Kordia

Leqaa, New Jersey'de gözaltına alındı ve öğrenci vizesinin süresi dolduktan sonra ABD'den ayrılmamakla suçlandı. Federal yetkililer Kordia'nın Batı Şeria'dan bir Filistinli olduğunu ve Filistin yanlısı protestolar sırasında Columbia'da yakınlarında tutuklandığını söyledi.

Ranjani Srinivasan

Hindistan vatandaşı ve Columbia Üniversitesi'nde doktora öğrencisi olan Srinivasan, göçmenlik bürosu görevlilerinin üniversite konutunda kendisini aramasında tutuklandı. Trump yönetimi, Srinivasan'ın vizesini 'şiddet ve terörizmi savunduğu' gerekçesiyle iptal ettiğini açıkladı.

Alireza Doroudi

İranlı Alabama Üniversitesi doktora öğrencisi olan AlirezaSalı günü ICE tarafından gözaltına alındı. Doroudi'yi temsil eden avukat David Rozas, Douridi'nin makine mühendisliği okuduğunu söyledi. Öğrenci vizesi 2023 yılında iptal edilmişti ancak avukatı öğrenci statüsünü koruduğu ve ABD'ye girişinin diğer gerekliliklerini yerine getirdiği sürece eğitimine devam edebileceğini söyledi. Bir İç Güvenlik Bakanlığı sözcüsü Cuma günü yaptığı açıklamada, tutuklamanın Doroudi'nin öğrenci vizesinin iptali üzerine yapıldığını ve 'önemli ulusal güvenlik endişeleri oluşturduğunu' söyledi.

Dr. Rasha Alawieh

Daha önce Rhode Island'da çalışan ve yaşayan Lübnanlı bir böbrek nakli uzmanı bu ay sınır dışı edildi. İç Güvenlik yetkilileri Alawieh'in Lübnan'dan ABD'ye döner dönmez, ABD vizesi olmasına rağmen eski Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ı desteklediğini 'açıkça itiraf ettiği' için sınır dışı edildiğini söyledi. Mahkeme belgelerine göre Alawieh, memurlara Nasrallah'ı siyasi görüşleri için değil, dini öğretileri için takip ettiğini söyledi.
 

Şu anda Mahmoud Khalil'in tutuklanmasının ardından ABD'de Yahudi öğrenciler Columbia Üniversitesi'nin kapısında bekliyorlar.

Columbia Üniversitesi'ndeki Yahudi öğrenciler, Çarşamba günü kendilerini Uluslararası İlişkiler ve Halkla İlişkiler Yüksek Lisans Okulu'nun karşısındaki kampüs kapısına zincirleyerek yağmura ve soğuğa göğüs gerdiler. Okulun eski öğrencisi olan Mahmoud Khalil'in hedef alınması ve ICE tarafından tutuklanmasıyla ilgili bilgileri açıklamasını talep ettiler.

Princeton Üniversitesi, Donald Trump yönetimi tarafından hedef alınan son üniversite oldu ve federal hükümet okula verilen düzinelerce federal hibeyi durdurdu. Haberler, Trump yönetiminin Harvard'ı 8.7 milyar dolardan fazla yardımı kesmekle tehdit etmesinin ve daha önce Pennsylvania Üniversitesi'ne 175 milyon dolar ve Columbia Üniversitesi'ne ise 400 milyon dolar federal fonu askıya almasının ardından geldi. Her iki durumda da Trump yönetimi, okulların Gazze'yle dayanışma amacıyla öğrenciler tarafından düzenlenen kampüs protestolarına verdikleri tepkileri gerekçe göstererek antisemitizmle mücadele ettiklerini iddia etti. “Artık geri adım atıp... üniversitelerimizi nasıl yönettiğimiz konusunda daha eleştirel düşünmemizin zamanı geldi," diyen eski Columbia hukuk profesörü Katherine Franke, yurtdışından gelen öğrencilerin, hatta yeşil kartlı ve ABD vatandaşı olanların bile Trump yönetiminin baskılarına maruz kalmaktan ‘korktuğunu’ söylüyor ve ekliyor, “Kampüslerimizde bir tür ırksal ve etnik temizlik yapılıyor gibi geliyor.”

Donald Trump, göreve geldiğinden bu yana ABD'de yüzlerce göçmen ve sığınmacıyı süper-maksimum mega hapishane kompleksinde gözaltında tutulmak üzere herhangi bir hukuki süreç işletilmeksizin El Salvador'a gönderdi.

İronik ve tuhaf sembolik bir ön yargı var burada: Bu kişilerin birçoğu dövmeleri olduğu gerekçesiyle çetelere üye olmakla suçlandı.

Trump yönetimi, geçtiğimiz günlerde bir mahkeme dosyasında El Salvador'a gönderilenler arasında koruma statüsüne sahip Salvadorlu bir babanın da bulunduğunu kabul etti. Ailesiyle birlikte Maryland'de yaşayan Kilmar Armando Abrego Garcia'ya 2019 yılında koruma statüsü verilmiş ve federal hükümetin kendisini sınır dışı etmesi engellenmişti. Trump yönetimi 'idari bir hata' olduğunu kabul etmesine rağmen, Abrego Garcia'yı ailesine iade etmeye çalışmayacağını söyledi. ABD Göçmenlik Konseyi'nde kıdemli araştırmacı olan Aaron Reichlin-Melnick, “Her geçen gün, çok fazla hata yaptıklarını gösteren yeni hikayeler ortaya çıkıyor,” diyor. Amaçları sınır dışı etme ve tutuklamaları olabildiğince hızlı bir şekilde arttırmak ve eğer bu bir grup masum insanın da beraberinde sürüklenmesine yol açarsa, Beyaz Saray'ın gönderdiği mesaj umurlarında olmadığıdır.

Bu arada, Pakistan hükümeti 31 Mart'ta ikinci sınır dışı operasyonunu başlatırken, son günlerde yüzlerce Afganın eşyalarını Torkham ve Chaman sınırlarından sürükleyerek geçirdiğine tanık oldu.