Depremlerin ardından Defne

-
Aa
+
a
a
a

Defne Halk Temsilcileri Meclisi sözcüsü Hizam Hasırcı'dan, depremlerin ardından geçen 2 yılda Defne'de neler olduğunu ve nelerin hâlâ olmadığını dinliyoruz.

""
6 Şubat 2023'ten bu yana Defne'de neler ol(ma)dığı üzerine
 

6 Şubat 2023'ten bu yana Defne'de neler ol(ma)dığı üzerine

podcast servisi: iTunes / RSS

Defne Halk Temsilcileri Meclisi sözcüsü Hizam Hasırcı depremden önce Defne'nin, özellikle Armutlu Mahallesi'nin, sıcak komşuluk ilişkileriyle örülü, insanların birbirini tanıdığı, kendine özgü kültürü, inançları ve gelenekleriyle Türkiye'de nadir bulunan, kendine has bir yer olduğunu fakat 6 Şubat depreminin her şeyi değiştirdiğini anlatıyor.

Hatay'da yıkımın en ağır yaşandığı üç ilçeden biri olan Defne'de, on binlerce insan yaşamını yitirdi ve yine on binlercesi göç etmek zorunda kaldı. Hasırcı, Defne'nin adeta bir şantiye alanına dönüştüğünü, ulaşım sorunlarından hava kirliliğine, tozlu yollardan ruhsal sorunlara kadar birçok zorluğun yaşandığını vurguluyor.

Depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen, Defne'de normalleşme sürecinden hala çok uzakta olunduğunun altı çiziliyor.

Depremin ilk günlerinde, yardımların geç ulaşması nedeniyle birçok insanın hayatını kaybettiği acı bir gerçek. Hasırcı, konteyner bulmanın bile başlı başına bir sorun olduğunu ve bulunduktan sonra elektrik ve su gibi temel ihtiyaçlara ulaşmanın bürokratik engellerle zorlaştığını, belediyelerin afet planlarının olmayışını aktarıyor.

Depremin üzerinden iki yıl geçmesine rağmen, hala yaklaşık 240 bin insanın konteynerlerde yaşadığı ve çadırlarda kalanların da olduğu belirtiliyor. Hızlı bir yapılaşma çabası olmasına rağmen, Defne'nin normalleşmediği ve insanların yaşam kalitesinin çok düştüğü ortada. Kış aylarında ısınma sorunu, elektrik kesintileriyle daha da çekilmez hale gelirken elektrik kesintileri, ısınma ve yemek pişirme gibi temel ihtiyaçların karşılanmasını zorlaştırıyor; ulaşım çok zorlaşmış durumda, çevre kirliliği had safhada, eğitim birleştirilen okullar sebebiyle sıkıştırılmış durumda...

Halk en temel ihtiyaçlarına bile eylemler yaparak ulaşmak zorunda kalıyor. Elektrik kesintileri ve su sorunları gibi durumlar karşısında halkın tepki gösterdiği ve ancak bu şekilde çözüme ulaşıldığı dile getiriliyor. 9 ay boyunca mahallesine su verilmeyen insanlar, eylemler yaparak su sorununu çözebilmişler. 

Tüm bu zorluklara rağmen, Defne'de umut ışığı da var. Halkın yaşamını kolaylaştırmak adına, 8 Şubat'ta bir kültür merkezi açılıyor. Levent Üzümcü ve Kemal Okuyan'ın da katılacağı bu açılışta, çocuklara yönelik kurslar, çalışma salonları ve kütüphaneler olacak. Bu merkez, bir çözüm üretme merkezi olarak düşünülüyor. Hasırcı, halkın sorunlarını çözmeye talip olduklarını ve dayanışma içinde her şeyin üstesinden gelinebileceğine inanıyor.