Cinayetin izlerini 'içerden' silmişler

-
Aa
+
a
a
a

22 Nisan 2010Taraf

Danıştay 2. Daire üyesi Mustafa Yücel Özbilgin’in ölümüyle sonuçlanan baskınla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. TÜBİTAK, Danıştay saldırısı sırasında binada bulunan kameraların kaydettiği görüntülerin bir bölümünün silindiğini belirledi. Böylece bina güvenliğinden sorumlu Oyak Savunma ve Güvenlik A.Ş’nin görüntülerin kaydedildiği harddiskin bozuk olduğu yönünde mahkemeye sunduğu raporunun gerçekleri yansıtmadığı ortaya çıktı. Ergenekon Davası’nda tanık olarak ifade veren eski MİT mensubu Mehmet Eymür, Oyak Savunma ve Güvenlik A.Ş’nin müdürü Özel Harekâtçı emekli Albay Orhan Çoban’ın görüntüleri silmiş olabileceğini iddia etmişti.

Mahkeme TÜBİTAK’a sormuştu

Silivri’de devam eden Birinci Ergenekon Davası’nın dünkü duruşmasında, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi üyesi Hasan Hüseyin Özese, mahkemeye ulaşan yazıları okudu. Dosyalardan en ilginci Danıştay baskınıyla ilgili TÜBİTAK’tan gelen rapordu. Mahkeme, Ergenekon Davası’yla birleştirilen Danıştay saldırısına ilişkin TÜBİTAK’a “3 Mayıs 2006 ile 17 Mayıs 2006 tarihleri arasında Danıştay binasının güvenliğiyle ilgili kameraların arıza nedenlerini, hangi tarihlerde OYAK Savunma ve Güvenlik şirketine bildirildiğini ve ayrıca bu tarihler dışında kameraların arıza yapıp yapmadığını” sormuştu.

Arıza yok, görüntüler silinmiş

Beklenen yanıt TÜBİTAK’tan geldi. TÜBİTAK, saldırının yaşandığı gün bozuk olduğu yönünde Oyak Güvenlik Şirketi tarafından rapor edilen kamera kayıtlarının bozuk olmadığını belirterek, “kamera görüntülerinin akşam saatlerine ait kayıtlarının bir kısmının silindiğini ve özel bir programla yapılan çalışma sonucu silinen bu kayıtlardan bir kısmının kurtarıldığını” vurguladı. TÜBİTAK, bozuk olduğu iddia edilen kamera harddisklerinde de herhangi bir arızaya rastlanmadığını açıkladı.

Kurtarılan görüntülerin daha rahat seyredilebilmesi için avi formatına dönüştürüldüğü, ayrıca dosyaların bir kısmının da isimleri değiştirildikten sonra silindiği ifade edildi.

Raporda, “Silinmiş dosyaların çok büyük bir bölümünün 16 Mayıs 2006’da, 19:47-19:50 saatleri arasında silindiği ve bu silinme işleminin geri döndürülemez şekilde yapıldığı tespit edilmiştir” dendi.

Alparslan Arslan'ın saldırıdan bir gün önce Danıştay binası çevresinde keşif yaptığı iddia ediliyordu.

İŞTE ‘KAMERALAR BOZUK’ DİYEN O RAPOR

 

Oyak Savunma ve Danıştay Güvenlik A.Ş’nin hazırladığı raporda, 3 Mayıs 2006 ile 17 Mayıs 2006 tarihleri arasında Danıştay binasına ait kamera görüntülerini kaydeden dijital video cihazının harddisklerinin arızalı olduğu belirtiliyor.

 

Raporda cihazların arızalanma süreci şöyle anlatılıyor: “16 Mayıs 2006’da öğleden sonra dijital kayıt ve görüntüleme cihazının kayıt yapması sırasında meydana gelen ve sistemin enerjisinden kaynaklanan problem nedeniyle dijital görüntüleme ve kayıt cihazının görüntü kayıtlarını tutmuş olduğu harddisk ünitesinde arıza meydana gelmiştir.

Arızanın giderilmesinin uzun süre alacağı teknik servis ekibi tarafından belirlenmiş, sistemin uzun süreli kayıtsız kalmaması için cihazın yerine aynı marka cihazın takılması planlanmıştır. Değişim işlemi ancak 17 Mayıs 2006 sabahında yerine getirilebilmiş, meydana gelen üzücü olaydan dolayı teknik servis ekibi binaya ilerleyen saatlerde girebilmiştir.”

İLK MİTÇİ EYMÜR SÖYLEMİŞTİ

Birinci Ergenekon Davası’nda tanık olarak ifade veren eski MİT Kontr-terör daire Başkanı Mehmet Eymür, Danıştay baskınından sonra yaptığı açıklamada kamera görüntülerinin silinmiş olabileceğini dile getirmişti. Eymür, özellikle Danıştay binasının güvenliğinden sorumlu Oyak Savunma ve Güvenlik A.Ş’nin eski özel harekatçı müdürü Orhan Çoban’a dikkat çekmişti.

Fikri Karadağ bağlantısı

Birinci Ergenekon Davası’nın tutuklu sanığı emekli Albay Fikri Karadağ’ın da Danıştay saldırısından yaklaşık iki ay sonra OYAK Savunma ve Güvenlik Sistemleri A.Ş. tarafından arandığı ortaya çıkmıştı. Ergenekon dosyasına giren cep telefonu imei dökümlerinde Karadağ, Danıştay saldırısı sonrası 3 Ağustos 2006 tarihinde saat 19.16’da OYAK Savunma ve Güvenlik Sistemleri A.Ş tarafından aranmıştı. Mahkeme, Mayıs 2006 yılı itibariyle kameraları yerleştiren Oyak Savunma ve Güvenlik A.Ş. ve OYAK Güvenlik’in yönetim kurulu başkanı, üyeleri ve bakımonarımdan sorumlu yetkililerin adını ve adreslerini de istemişti.