Haritada Üzerinde Hokus Pokus: Nikel Madeni İçin Fay Hattı Silindi

Yeşil Bülten
-
Aa
+
a
a
a

Çaldağı'nda nikel madenciliğine karşı mücadele 2007 yılından bu yana devam ederken alanda bakanlığın onayladığı ÇED Raporunun iptali için açılan davada üçüncü kez bilirkişi keşfi yapıldı. Daha önce 3 yıl boyunca işletilen nikel madeninin işlemesi dünyada Türkiye dışında herhangi bir ülke tarafından onaylanmazken, Çevresel Etki Değerlendirme Raporu'nda Turgutlu'dan geçen fay hattı yokmuş gibi gösterildi. Turgutlu Çevre Platformu ve EGEÇEP Yürütme Kurulu Üyesi Metin Sert ile yayındaydık. 

Yeşil Bülten: 22.02.2018_Dünya Reddederken Türkiye Neden İstiyor? Çaldağı'nda Nikel Madeni
 

Yeşil Bülten: 22.02.2018_Dünya Reddederken Türkiye Neden İstiyor? Çaldağı'nda Nikel Madeni

podcast servisi: iTunes / RSS

Utku Zırığ 

Çaldağı'nda nikel madenciliğine karşı mücadele 2007 yılından bu yana devam ederken alanda 20 Şubat'ta üçüncü kez bilirkişi keşfi yapıldı. Daha önce 3 yıl boyunca işletilen nikel madeninin işlemesi dünyada Türkiye dışında herhangi bir ülke tarafından onaylanmazken, Çevresel Etki Değerlendirme Raporu'nda Turgutlu'dan geçen fay hattı yokmuş gibi gösterildi. Turgutlu Çevre Platformu ve EGEÇEP Yürütme Kurulu Üyesi Metin Sert ile yayındaydık. Bize ilettikleri şöyle; 

"Türkiye Çaldağı’ndaki bu sorunu izlemeli. Böyle vahşi bir madenciliğe dünyanın hiçbir yerinde izin verilmiyor. Burada çalışma yapmak isteyen şirket dünyanın her yerinden kovuldu ama Türkiye’de çalışabiliyor, nitekim doğru karar vermişler. Arnavutluk’ta bile, ki dünyanın en küçük ülkelerinden biri- orada barınamadı. AKP’nin ilk Çevre Bakanı Osman Pepe bu madene izin vermemişti ardından Veysel Eroğlu onay verdi.

European Nikel şirketi, bu projeyi amiral projeleri olarak ilan etti. Bu projeyi yapamadıkları zaman Londra borsasında değer kaybediyorlar. Şimdi bir Türkiye şirketine geçirdiler projeyi ama aslında ortada projeyi yapabilecek şirket kalmadı. Daha önce AKP milletvekilleri madene kefil olduklarını söyleyip, "Arkasında biz varız" diyorlardı. Dünyada izin verilmeyen bu projeye Türkiye izin verdi. Eroğlu “Ne yapalım İngiltere Büyükelçiliği çok baskı yaptı izin verdik” diye savunma yaptı. Kabul edelim ki bu ülkede maalesef Çevre Bakanı kalmadı. Yeniden yeniden hazırlanan ÇED raporunu bir kere açıp okumamıştır. Devletin sitesinden deprem haritasını alabiliyorsunuz, ÇED Raporundaki deprem hattıyla, Turgutlu’nun deprem haritası arasında fark var, buradan geçen fay hattını rapordan silmişler. Şimdiki bakan Mehmet Özhaseki “Çevreyi put yapmışlar, ben sermayenin önünü açacağım” demiş. Sermaye gruplarının uygulamak istediği projeler için basit bir vize olmuş durumda ÇED Raporları. Bu maden bizim bütün Gediz Ovası’nı yok ederse faili meçhul mü diyeceğiz biz buna? Şirketi Türkiye’li bir şirkete geçirdiler.

Sert, 6 yıl çalışan nikel madeninin etkilerini şöyle anlatıyor; Erozyon mesela. Bunun dışında burada daha önce hiç olmamış bir şey, değerli üzümlerimizin satış değeri çok düştü. Çünkü asit yağmurları yağdı burada, maden nedeniyle. Gediz Vadisi dünyadaki 7 en iyi tarım alanları arasında. Burada 20 yıl boyunca uygulanacak projede 18 milyon ton sülfürik asit kullanılacak. Tankerleri konvoy konvoy dizseniz, İzmir Körfezi’nden Çin Körfezi’ne kadar yol oluyor. Sülfürik asit kullanılan bir topraktan çıkan tarım ürününü kimse yiyemez. Hiçbir ülke buna izin vermedi. Son olarak ekleyelim, biz bu madenin yapılmasına izin vermeyeceğiz"