Birlikte Üretiyoruz Kayıt Arşivi
Podcast kanalları ve üyeliği hakkında daha detaylı bilgi almak için tıklayın.
'Şiddetsizlik Üçlemesi'nin üçüncü bölümünde, topluluk modellerinde ve çalışma ortamında 'Örgütsel Esenlik' başlığıyla sizlerleyiz. Şiddetsizlik Eğitim ve Araştırma Merkezi’nin konuğumuz olarak bizlere bilgi ve deneyimlerimden aktarımlar sunduğu serinin bu bölümünde, ‘içinde bulunduğumuz oluşumlarda çalışanların fiziksel, zihinsel ve duygusal sağlığını destekleyen, fiziksel çalışma ortamını düzenleyen, psikolojik sağlık, iş güvenliği, sosyal ilişkiler, adalet ve eşitlik, yönetim ve çalışma şartlarını kapsayan bir çerçeveden’ örgütsel esenliğe nasıl yaklaşabiliriz ve tahsis edebiliriz sorusundan yola çıkarak, mekaniklerine değiniyoruz.
Şiddetsizlik Üçlemesi: Örgütsel Esenlik
58. Yayın Dönemi'ndeki son üç bölümünü 'Şiddetsizlik Üçlemesi' olarak adlandırdığımız serinin ikinci bölümünde içinde bulunduğumuz oluşumlarda kendimizi nasıl ifade edersek daha anlaşılır oluruz, karşılıklı anlaşmazlıklarımızı topluluğun ve bütünün hayrına olacak bir noktada nasıl buluşturabiliriz, çatışmaları fırsata nasıl dönüştürebiliriz, sorunların yaşanmasını önceden fark edip olası bir krize dönüşmeden önce çözüme nasıl kavuşturabiliriz ya da dindirebiliriz gibi sorulara değiniyoruz.
Şiddetsizlik Eğitim ve Araştırma Merkezi: İletişim ve Çatışma Çözümleme
58. Yayın Dönemi'ndeki son üç bölümünü 'Şiddetsizlik Üçlemesi' olarak adlandırdığımız bir seriye ayırarak, ilk bölümde konuğumuz Umut Avcı ile 'Örgütlenme ve Karar Alma' başlığı altında şiddetsizlik tanımı, şiddetsizlik araçları, çatışmaların bir öğrenme biçimi olarak önemi, çözüm yolları/pratikleri üzerine konuşuyoruz.
Şiddetsizlik Eğitim ve Araştırma Merkezi: Örgütlenme ve karar alma
Konuğumuz aktivist Emet Değirmenci ile 1968 yılında Garrett Hardin’in ortaya koyduğu 'Tragedy of commons' (Müştereklerin trajedisi) teorisi üzerine konuşuyoruz.
Emet Değirmenci'yle müştereklerin trajedisi teorisi üzerine
“Unutmadık seni aklımızda” diyerek Hatay’dan sesleniyor sizlere. Bunca koşturmanın ve kaybolmuşluğun içerisinde, olmakta olanın hangi ucundan tutmaya çalışsak “yetişememe” sancısını çektiğimiz günlerde “bugün kim var mutfakta?” dedik ve EkoDoku Sürdürülebilir Yaşam Kooperatifinden Emel Duman’ı ağırladık.
EkoDoku Sürdürülebilir Yaşam Kooperatifi
Konuğumuz Troya Enerji Kooperatifi'nden Oral Kaya ile çok temel ihtiyaçlardan biri olan enerjinin kollektifleştirilmesi üzerine geleceğe yeni bir pencere açan, alternatifler öneren, yerel üretimden yerel tüketime teşviki arttırmaya yönelik çalışmaları olan kooperatif deneyimini dinliyoruz.
Troya Enerji Kooperatifi
Konuklarımız Genedos Kültür ve Yaşam Kooperatifi'nden Nilüfer Aktaç ve Alper Akça’dan bir 'yaşam kooperatifi' kurmayı hayal etmek ve bunu hayata geçirmek için bir deneyimi büyütmeye çalışmanın nasıl olduğunu dinliyoruz.
Genedos Kültür ve Yaşam Kooperatifi
21. yüzyıla damgasını vurmaya devam eden ekolojik kriz ve tarım-gıda sistemi bağlantılı sorunlara karşı çözüm önerilerinin kooperatifçilik çatısı altında şekillenebileceğine inanan Yerküre Yerel Çalışmalar Kooperatifi ile bir araya geliyoruz.
Yerküre Yerel Çalışmalar Kooperatifi
Gezi dönemi sonrası forumlarla ortaya çıkan ihtiyaçlardan hareketle oluşan Kadıköy Kooperatifi ile gönüllüleriyle işleyen yapısı, sosyal kooperatif işlevi, dayanışma ekonomisi kavramı üzerinden tutundukları alanlar ve topluluk kültürünü oluşturmak için yaptıkları diğer çalışmaları hakkında konuşuyoruz.
Kadıköy Kooperatifi
Konuklarımız Simurg Kadın Kooperatifleri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Banu Ayhan ve koordinatörü Sanem Erdil ile bir arada olarak/durarak nelerin kazanıldığını, 10 senedir deneyimledikleri, birlik yapısını, faaliyetlerini, üyeleri olan/olmayan tüm kadın kooperatifleri ile iletişimlerini, çalıştayın birkaç hafta önce tamamladıkları yeni savunuculuk stratejilerini konuşuyoruz.
Simurg Kadın Kooperatifleri Birliği