Kültürel Miras Ve Koruma: Kim İçin? Ne İçin? Kayıt Arşivi
Podcast kanalları ve üyeliği hakkında daha detaylı bilgi almak için tıklayın.
2023 depremlerinde yerle bir olan tarihi şehir Antakya’nın Dünya Anıtlar Fonu İzleme Listesi’ne alınmasını sağlayanlardan Kültür Mirasını Koruma Derneği (KMKD) üyesi mimar Buse Ceren Gül ile depremle tamamen yıkılmış olan Antakya Ortodoks Kilisesi’nde Dünya Anıtlar Fonu tarafından başlatılan çalışmaları konuşuyoruz. Depremin yası sürerken, yıkıntılar arasında sürdürülen restorasyon çalışmalarını motive eden iyileşme arzusunu Buse Ceren Gül’den dinliyoruz.

Yas devam ederken yıkıntılar içinde hayata dönüş: WMF desteğiyle Antakya Ortodoks Kilisesi restorasyonu başladı
22 Haziran’da Dünya Anıtlar Fonu (WMF) İzleme Günü (World Monuments Watch Day) etkinliğinin konser programını tasarlayan ve icra eden müzisyen ve müzik terapisti Renan Koen ile hem Antakya’da Ortodoks Kilisesinin kalıntıları arasında gerçekleştirdiği konseri, hem de yürüttüğü 'Antakya Ses Hafızası' projesini ele alıyoruz.

Antakya Ses Hafızası Projesi: Seslerin iyileştirici gücü
ICOMOS -Uluslarlarası Anıtlar ve Sitler Konseyi -Türkiye Milli Komitesi 11 Haziran’da “Edirne Selimiye Camii Ana Kubbe Kalemişleri Üzerinde Yürütülmekte Olan Müdahale Sürecine İlişkin Bilimsel Görüş ve Uyarılar” başlıklı bir görüş yazısı yayınladı. Edirne Selimiye Camii ve Külliyesi, 16.yüzyılda inşa edilmiş, Osmanlı klasik dönem mimarisinin en önemli örneklerinden , Mimar Sinan’ın kendisinin de “ustalık eserim” dediği bir yapı ve UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alıyor. Konuğumuz Prof .Dr. Can Binan hem Selimiye Camii Restorasyon uygulamaları Bilim Kurulunda görev yapıyor, hem de ICOMOS Milli Komitesi yönetim kurulu üyesi. Kendisiyle Selimiye Camii’nin kalemişlerine yapılması önerilen uygulamanın bu görüş yazısında belirtilen sakıncalarının neler olduğunu konuşuyor, burada yapılmak istenen işin ulusal ve uluslararası ilkesel belgelere referansla evrensel koruma ilkeleriyle nasıl çeliştiğini ve bir Dünya Mirası Alanı'nın üstün evrensel değerini nasıl etkileyeceğini ele alıyoruz

Rekonstrüksiyon Meselesinin Bir Başka Katmanı: Dünya Mirası Edirne Selimiye Camii Kalemişleri
İstanbul Rum Patrikhanesi tarafından Büyükada Rum Yetimhanesi için verilen “turizm” ile işlevlendirme kararını ele alıyoruz.
Büyükada Rum Yetimhanesi’nin otel yapılması ilk olarak 1990’lı yılların başında gündeme geliyor. Yetimhane’nin 49 yıllığına bir özel girişime kiralanarak lüks bir otele dönüştürülmesi girişimi çok büyük bir tepki ve sivil toplumun itirazı ile karşılaşıyor. O günlerden bu yana Emine Erdoğmuş’un öncülüğünde, Ulusal Ahşap Birliği’nin sürdürdüğü, dünyanın ikinci en büyük ahşap konstrüksiyonlu yapısı olarak bilinen yapının koruma mücadelesinin tarihini ele alıyoruz.
2021 yılında Büyükada Rum Yetimhanesi ile ilgili olarak Açık Radyo’da yaptığımız programımızın başlığını 'Büyükada Rum Yetimhanesi Geleceğe Ne Söyleyecek?' diye koymuştuk. 2025’teyiz ve 'Turizme devredilmesi planlanan Büyükada Rum Yetimhanesi kültür varlığı geleceğe ne söyleyebilecek?' diye tekrar sorumuzu soruyoruz. Bu son girişim ile 30 yılı aşmış koruma mücadelesiyle inşa edilmiş olan toplumsal sahipleniş karşılığını bulacak mı, Yetimhane’nin kültürel miras değerleri nasıl ve ne kadar gözetilecek bu sorularının yanıtlarını da arayacağız.

Büyükada Rum Yetimhanesi için yeni bir karar: Yine mi Turizm?!
6 Şubat 2023’te yaşadığımız ve çok büyük bir tahribata ve can kaybına neden olan depremlerin ardından Antakya’da kaybedilenleri unutmamak için bir deprem anıtı projesi başlatıldı. Bu, fiziki bir obje, heykel ya da bir müze çalışması değil; dijital bir veri tabanı. Depremde kaybedilenlere odaklanan bu veri tabanını Pınar Yeşiloğlu ile birlikte geliştiren Şule Can ile birlikte konuşuyoruz.

Antakya’da sanal bir deprem anıtı açıldı!
Türkiye’de Aşağı Büyük Menderes Havzası ve Bafa Gölü göçmen bir tür olan ve nesli tükenme tehlikesi altında olan gizemli balık Avrupa Yılanbalığı için önemli bir tatlı su destinasyonu ve WWF burada bu türün korunması amacıyla bir süredir çok-paydaşlı bir çalışma sürdürmekte. Bu çalışmayı tetikleyen Bafa Gölü’nün durumu; birçok türe ev sahipliği yapan Bafa Gölü’nün doğal değerlerini yitirme tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu, can çekiştiğini, bilim insanları epeydir söylüyor.
Konuğumuz WWF Tatlı Su ve Sulak Alan Programı Müdürü Eren Atak ile Avrupa Yılanbalığı için Bafa Gölü’nün iyileştirilmesine yönelik neler yapılacağını konuşuyoruz.

'Göç eden balıklar için daha yaşanabilir nehirler mümkün!' WWF Türkiye’nin Avrupa Yılanbalığı Eylem Planı
Marmara Denizi’nde canlıların yaşaması için elzem olan oksijen düzeyleri kritik bir duruma gelmiş durumda. 2025 yılının yazına girerken Marmara’da yine müsilaj krizi kapıda mı; Marmara Deniz Eylem Planı uygulanamıyor mu? Acilen yapılabilecek ve etkisi yüksek eylemler ne olmalı? Bu soruları İstanbul Üniversitesi, Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Nuray Çağlar ile ele alıyoruz.

2025 yazına girerken Marmara Denizi çok kötü durumda!
Kanal İstanbul hattını boylu boyunca imara açan “rezerv yapı alanları” kararlarını konuğumuz avukat Pervin Çelik ile ele alıyoruz. Pervin Çelik, İstanbul yerel yönetimi onaylı 2009 Çevre Düzeni Planı’na Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2019’da yapılan revizyon kararına ve Kanal İstanbul boyunca ilan edilen rezerv alanların imar planlarına karşı davalar açmış bir avukat ve kendisine bu davalarda geliştirdikleri temel argümanları, elde edilen sonuçları ve gelinen son durumu soruyoruz.

Kanal İstanbul çevresinde rezerv alanları ne için, kimin için?
2022 yılında Cumhurbaşkanlığı’nın aldığı bir karara göre Sazlıdere Barajı artık içme suyu barajı olarak işlev görmeyecek. Hemen dibinde TOKİ’nin 24.000 konutluk inşaatı başlatılmış durumda. Sazlıdere Barajı Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılmak istenen Kanal İstanbul hattı üzerinde. Konuğumuz Prof. Dr. Doğanay Tolunay ile İstanbul’un önemli içme suyu barajlarından Sazlıdere’nin işlevini kaybettirilmesinin ne anlama geldiğini konuşuyoruz.
Kültürel Miras ve Koruma'yı Spotify, Apple Podcast, Deezer ve muhtelif diğer platformlarda takip edin!

İstanbul’un ekolojik mirasının parçası Sazlıdere Barajının gözden çıkarılması ve TOKİ inşaatları Kanal İstanbul’un başlatıldığının işareti mi?
Programlarımızda sık sık ele aldığımız konuların başında kentsel dönüşüm maksadıyla yıkılan ve kaybedilen modern mimarlık mirası vakaları geliyor. Ancak geçtiğimiz günlerde modern mimarlık mirası konusunda “müjdeli” bir haberle karşılaştık. Ankara, “Modern Bir Cumhuriyet Başkentinin Planlanması ve İnşası” başlığıyla Türkiye’nin UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girdi.
Bu akşam, başvuru dosyasının hazırlık çalışmalarını bizzat yürüten ekipte yer alan öğretim üyesi Savaş Zafer Şahin ve Prof. Dr. Elvan Altan ile konuşuyoruz. UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne giden sürece başlamış olmak nihayet Ankara’nın modern planlama sürecinin sonucu ortaya çıkmış önemli mimari kültür varlıklarının ve dokularının korunmasını sağlamak açısından ne tür katkı sağlayacak, bunu hep birlikte göreceğiz.

Bir Şehir, Planlama Odağından UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne Girdi: Modern Bir Cumhuriyet Başkenti Ankara