Göçmenlerin mekân(lar)la kurdukları ilişkiyi yeniden tanımlama yollarından biri olarak “kalıcı geçicilik”, geçici olanın yaşamının tanınmasını içeriyor.
Hüsnükabul’de, Filistinli mimar ve aktivist Sandi Hilal ile Alessandro Petti ve kendisinin ‘Mülteci Mirası, Misafir Odası ve Kalıcı Geçicilik’ çalışmasını temel alarak, mülteci kamplarının siyasi başarısızlıkların bir sonucu olarak nasıl kurulduğunu ve — bazıları tüm yaşamını bu geçicilik içinde geçiren — insanların bu kamplarda nasıl yaşadıklarını inceledik.
Günlük yaşamın dayanışma mekanları: Hubban Yaratıcı Göçmen Ağı
Göçmen sanatçılar arasında yaratıcı ağlar geliştirmeyi ve kolektif üretimi teşvik eden Hubban etkinlikleri İstanbul'da gerçekleşirken Urban-Koop'tan Alp Arısoy ve Hubban müzik direktörü Ammar el-Hamidi Açık Dergi'de konuğumuz oldular.
59. Yayın Dönemi Yayına Başlayanlar (II)
Hakikatin Hikâyesi’nde, tek bir gerçeğin tarafsız temsili olarak idealize edilen veya herhangi bir hakikatin varlığını reddeden tarih anlayışlarına alternatif bir ses olmak için yola çıktık.
Gündelik Hayatın Sosyolojisi'nde, konuğumuz sosyolog Dr. Diler Bulut ile "Linç, Toplum ve Devlet" adlı kitabı üzerine konuştuk.
Beyinden Bilince’de, nöroloji, bilişsel psikoloji ve zihin felsefesi tartışmaları bağlamında, beyinden bilince uzanan yolda, gündemdeki çeşitli konuları ele aldık.
Arı Aşkına!'da, Propolis programıyla başlayan arı yolculuğumuza arılardan, doğadan ve sanattan bahsederek devam ettik.
Sermayenin Ötesinde’de, ekonomiden egonomiye, dünya ekonomisindeki farklı yaklaşım ve tartışmalara geniş bir perspektiften bakmaya başladık.
Dünyayı Kurtaran Tasarım'da, konuğumuz Prof. Dr. Abdi Güzer ile kentlerin sürdürülebilirliği konusu üzerine konuştuk.
İşte Böyle Güzelim…’de, resmî kadın cinayeti verilerinden 6284-İstanbul Sözleşmesi tartışmasına, Aile Çalıştayı'ndan 9. Yargı paketiyle planlanan nafaka ve soyadı kararlarına kadar birçok ana hattı olan KEFEK toplantısını konuştuk.
Web sitesinden…
Açık Gazete'de, Hollanda'da devam eden İsrail karşıtı üniversite gösterilerini detaylarıyla inceledik.
Ekonomi Politik'te, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Özgür Özel arasındaki görüşmenin perde arkasına göz attık.
Nereye Doğru’da, II. Dünya Savaşı'nın sona ermesinin 79. yıldönümünde her tarafta devam eden savaşlara, Yunanistan Başbakanı'nın gerçekleştireceği Türkiye ziyaretine, Kariye Müzesi'nin camiye dönüştürülmesine ve Kosova için yaklaşan Avrupa Konseyi üyeliği oylamasına değindik.
Ufuk Turu'nda, İngiltere’deki yerel seçimlere, Gürcistan’daki Yabancı Etkileri Yasası’na, Panama’daki Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ve İsrail-Hamas savaşına değindik.
Yeryüzü Tanığı'nda, Türkiye ve dünyadaki yaşamını sürdüren canlıların insan eliyle değişen ya da yok olan hayatlarına tanıklık etmeye devam ettik.
Kültürel Miras ve Koruma: Kim İçin? Ne İçin?'de konuklarımız Günseli Baki ve Gökçe Süvari ile Selinos Çayı’nın hafızasını odağına alan ‘Suyun Taşıdıkları: Selinos ve Kentsel Belleğin İzleri’ adlı proje üzerine konuştuk.
İklim Kuşağı Konuşuyor’da haftanın iklim haberlerine göz atarken; Venezuela'nın yok olan son buzulu, dört bir yanda ekstrem hava olayları, dünyanın dört bir yanında sıcaklık ve sel felaketleri üzerine konuştuk.
Antroposen Sohbetler'de, Sovyet biyolog Trofim Lysenko örneğinden hareketle ideolojinin nesnel bilimin önüne geçtiğinde neler olabileceğine değindik.
Sakat Muhabbet'te, Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü’nde akademik çalışmalarını sürdüren Zeynep Şölen Yıldız ile bir yerden başka bir yere taşınma, yer değiştirme konuları üzerine konuştuk.
Kadim Anadolu Eserlerinden Seçmeler'de Syria Valisi ve geleceğin Roma İmparatoru Hadrianus'un hayatı ve Anadolu'da yaptırdığı eserlerle ilgili iki kitabı tanıttık.
Spor Gündemi'nde 43. İstanbul Film Festivali'nde ilk gösterimi gerçekleşen spor belgeseli "Eclipse" üzerine film ekibinden İpek Kent ve Efe Öztezdoğan ile bir araya geldik.
Öte yandan
Açık Gazete ekibinin gündem odaklı önerdiği makale ve analizlere ulaşmak için Açık Radyo’nun internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Haftanın karikatürü
Açık Gazete'nin köşelerinden Haftanın Karikatürleri'nde İzel Rozental'in seçtiği ve anlattığı çizimler arasından Rayma Suprani'nin çizimi haftanın karikatürü seçildi.
Haftanın Kitabı
Haftanın Kitabı'nda, 'gülme'nin etkilerine odaklanan Yves Bossart'ın Her Şeye Rağmen Gülmek adlı kitabı ile Charles Baudelaire'in Gülmenin Cevheri Üzerine adlı denemesi üzerine konuştuk.
Haftanın sözü
“İnsan hakları, daha büyük bir güç olan, insanların ve doğanın sömürülmesine dayanan bir sistem olan küresel ekonominin karşısında duruyor. Ve bu temel sistemi değiştirmediğimiz sürece, Titanik'teki güverte sandalyelerinin yerini değiştirmekten başka bir şey yapmış olmuyoruz.” — BM insan hakları ve çevre özel raportörü olarak altı yıl görev yapan David Boyd, bir insan hakkı olarak sağlıklı çevrede yaşamanın ekonomik sistem tarafından umursanmadığını bu sözlerle açıkladı. Boyd, bunu durdurmanın tek yolunun kitle mücadelesi olduğunu söyledi. (The Guardian)
Açık Radyo podcast