Geçen hafta dünyanın dört bir yanından, aşırı hava olaylarına ve rekor sıcaklıklara, yani “tüm krizlerin anası” olan küresel iklim krizine sebep olan fosil yakıt kullanımına son verilmesine yönelik eylem çağrıları yükseldi.
Aralarında ABD, Almanya, İngiltere, Güney Kore, İspanya, İtalya, Filipinler, Portekiz, Avusturya ve Hindistan'ın da bulunduğu toplam 54 ülkede, 15-17 Eylül arası üç gün süreyle devam eden 500’den fazla iklim eylemi oldu.
ABD'nin New York kentinde düzenlenen eylem, yaklaşık 75 bin iklim aktivistinin katılımıyla gerçekleşti. Eylemlere iklim aktivistlerinin yanı sıra siyasi figürler, oyuncu ve sanatçılar da katıldı. 7’den 70’e herkesin çağrısı ortaktı:
“Fosil yakıt kullanımına son ver!”
İklim İçin programında bu çağrıya kulak verip eylemleri enine boyuna değerlendirdik.
Web sitesinden…
- Ekonomi Politik’te Ali Bilge, Erdoğan’ın Türkiye-AB ilişkileri üzerine açıklamalarını değerlendirdikten sonra Cumhuriyet Halk Partisi tarihini incelemeye devam etti.
- Açık Gazete'de 12 Eylül’den bugüne 43 yıldır devam eden adalet mücadeleleri ve geçmişle yüzleşme pratiklerini bir araya getiren Tarihsel Adalet için Bellek Müzesi'nin direktörlerinden Sevim Sancaktar, Eylem Delikanlı ve Aylin Tekiner ile bir araya geldik.
- Açık Yeşil'de Ümit Şahin ve Ömer Madra, 15-17 Eylül tarihleri arasında gerçekleştirilen iklim eylemleri ve New York'taki Birleşmiş Milletler Genel Kurulu İklim Eylem Zirvesi hakkında konuştu.
- Açık Dergi’de ödüllü yazar, akademisyen ve gazeteci Nedim Gürsel, sanat eleştirmeni, yazar ve radyocu Evrim Altuğ'la İzlenimcilik'in 150. yılında bir araya geldi. Ayrıca programcımız Alper Tolga Akkuş, Altın Koza Festivali Koordinatörü İsmail Timuçin ile Altın Koza'yı, Türkiye'deki sinema sektörünü ve festivalin ilerideki hedefleri hakkında konuştu.
- İklim Kuşağı Konuşuyor'da Atlas Sarrafoğlu, 15-17 Eylül tarihleri arasında küresel olarak gerçekleşen iklim grevlerinden ve grevlerden yükselen seslerden bahsetti.
- Ufuk Turu’nun gündeminde Macaristan’da gerçekleşen Demografi Zirvesi, İsrail’deki kitlesel protesto gösterileri ve Mahsa Amini’nin öldürülmesinin birinci yılında İran'dan sesler vardı.
İstimbot, MUBI’ye demir atıyor!
Müteveffa programcımız Cüneyt Cebenoyan’ın hazırlayıp sunduğu Erguvani İstimbot programı aynı isimle, Doğan Yayınları tarafından kitap hâline getirilmiş ve 16 Eylül’de satışa çıkmıştı.
Cebenoyan’ın sanat, akademi ve düşünce dünyasından konuklarıyla, konuğun seçtiği bir film üzerine sohbet ettiği Erguvani İstimbot’un bölümlerinde yer alan filmlerden dokuzu, şimdi MUBI’de Erguvani İstimbot: Bir Cüneyt Cebenoyan Seçkisi başlığıyla yayında!
Öte yandan
Açık Gazete ekibinin gündem odaklı önerdiği makale ve analizlere ulaşmak için Açık Radyo’nun internet sitesini ziyaret edebilirsiniz.
Haftanın karikatürü
Haftanın Karikatürleri'nde İzel Rozental'ın seçtiği ve anlattığı çizimler arasından Aptulika'nın geçen hafta aramızdan ayrılan programcımız Gökhan Abur’u resmettiği çizimi haftanın karikatürü seçildi.
Haftanın Kitabı
Haftanın Kitabı'nda Ceyhan Usanmaz, Henry Miller'ın eserlerinden bölümler, notlarından derlemeler ve mektuplarından kesitlerden içeren Yazmak Üzerine kitabı üzerine konuştu.
Haftanın sözü
“İnsanlık cehennemin kapılarını açtı… Ayak sürümeler, itip kakmalar ve fosil yakıtlardan milyarlar kazanan yerleşik çıkar çevrelerinin açgözlülüğü yüzünden kaybettiğimiz zamanı telafi etmeliyiz... İnsanlığın geleceği sizin ellerinizde, bizim ellerimizde.” — BM Genel Sekreteri António Guterres, New York'ta düzenlenen İklim Hedefleri Zirvesi açılışında bu sözleri söyleyerek “gelişmiş” ülkeleri daha fazla harekete geçmeye ve sorumluluk almaya davet etti. (Common Dreams)
*Demokrat Parti Temsilciler Meclisi Üyesi Jamaal Bowman, eylemler esnasında yaptığı konuşmada durumun ciddiyetini “Sadece demokrasimizi korumak için değil. Sadece insanlığımızı kurtarmak meselesi de değil. Bu, evimiz dediğimiz tek yer olan gezegeni kurtarma meselesidir. Ciddiyetini bilmem anlatabiliyor muyum?” sözleriyle ifade etti.
Açık Radyo podcast