Yine yanmayalım

-
Aa
+
a
a
a

Yangın riskini düşürmek ve yangınları engellemek için kampanya başlatıldı.

Gezegenin Geleceği: 21 Temmuz 2023
 

Gezegenin Geleceği: 21 Temmuz 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Sıcaklık rekorları kırılırken, orman yangını haberleri de giderek artıyor. Son günlerde 15’ten fazla orman yangını çıktı. Fakat yangın riskini düşürmek ve yangınları engellemek için alınabilecek çok sayıda önlem var diyen Baran Örnek, change.org/YineYanmayalim adresinde bir kampanya başlattı. “Marmaris yangınını asla unutmadık. O büyük yangın felaketi sebebiyle Türkiye, 2021 yılında Avrupa'da yangınların yaşandığı 39 ülke arasında en çok orman alanı yanan ülke oldu. 2022 yılında ise 2160 adet yangın çıktı, bunun 830 tanesinin sebebi ise ihmal, dikkatsizlik ve kaza… Bu sebeple sıcaklık rekorlarının yaşandığı bugünlerde yangını daha çıkmadan önlemek oldukça elzem. İklim kriziyle mücadele oldukça önemli olan karbon yutağı ormanlar, gezegenimizin akciğerleri kül olmasın, yangınlar için kırmızı alarm verilsin!” diyen Baran Örnek taleplerini ise şöyle sıralıyor: Ormanlık alanlarda mangal ve ateş yakmak yasaklansın; Ormana giriş yasaklarına dair sıkı denetimler yapılsın; Elektrik nakil hatları düzenli bir şekilde kontrol edilsin; Trafoların yakınında söndürme ekipmanı bulundurulsun; Maden ocaklarında patlatma yapılmasın; Anız yakılmaması için uyarılar ve denetimler yapılsın; Riskli bölgelerde cami/belediye hoparlörlerinden ve cep telefonu mesajlarıyla ormanda ateş yakılmaması uyarıları yapılsın. Kampanya change.org/YineYanmayalim adresinde.

Çorlu'da havayı temizleyin!

Son yılların istatistiklerine göre Çorlu, kanserden ölüm sayısında birinci sırada yer alıyor. Çorlu’da havanın temizlenmesi için change.org/CorluyaTemizHava adresinde kampanya başlatan Liudmyla Gültekin, “Bölgedeki ve bir bütün olarak ülkedeki tüm fabrikaların kontrolünün sağlanmasını; hava kalitesi izleme sistemlerinin yaygınlaştırılmasını ve etkin biçimde çalışmalarının sağlanmasını; tüm fabrikalarda hava kalitesi kontrol (arıtma) sistemlerinin kurulmasını ve işletilmesini; hava kalitesiyle ilgili yasa ve yönetmelikleri ihlal edenlere ağır para cezası verilmesini; hava kirliliğinden dolayı sağlık sorunu yaşayanlar için tazminat talep edilmesini; fabrika sahiplerinin, fabrika arazisinde veya çevresinde yeşil bölge oluşturmaya mecbur edilmesini,” istiyor ve ekliyor, “Çocuklarımız burada büyüyor, onlara sağlıklı ve mutlu bir gelecek sunalım.” Kampanya change.org/CorluyaTemizHava adresinde.

“İnadımız irademiz"

İzmir Karaburun’da bulunan Mordoğan Ayı Balığı Koyu'ndaki canlı katliamını durdurmak isteyen Karaburun Kent Konseyi Başkanı Tayyar Kırman, change.org/ayibaligikoyu adresinde bir imza kampanyası başlattı ve şu açıklama bulundu, “Akdeniz fokları Monachus monachus’ların yaşam ve üreme alanı olan mağaraların bulunduğu kayalıklar üzerine bir işletme tarafından çelik demir konstrüksiyonlarla iskele yapıldı. Yapılan işin, hiçbir yasal dayanağı bulunmamakta. Hiçbir merciye başvurularak izin ruhsat alınmadığını düşünüyoruz. Bir izne dayandırılarak yapılmış olsa bile verilen izin usulsüzdür – yasalara içtihatlara aykırı.” “Başta Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı olmak üzere denizlerimizi, tabiat varlıklarımızı, canlıları korumakla görevli - yetkili tüm kurum ve kuruluşlara, Karaburun Kaymakamlığı’na, Karaburun Belediyesi'ne, Sahil Güvenlik Komutanlıklarına şikayet ve talep dilekçelerimizi verdik. Karaburun Yarımadası'nda yaşayan duyarlı yurttaşlarımız CIMER kanalıyla Yurttaş olarak şikayetlerini yapıyorlar. Yerel de Mordoğan ve Karaburun Pazar yerlerinde afişleme yapıp halkı bilgilendirmek için bildiri dağıttık, imza topladık, topluyoruz. Karaburun ve Mordoğan meydanlarında plajlarında imza toplamaya devam edeceğiz. Yaşam Alanı Savunması olarak eylemlerimiz o ucube demir yığını iskele Akdeniz Foklarının kayalıklarından sökülüp hurdalığa konuncaya kadar sürecek. İnadımız irademiz,” diyerek mücadelelerini anlatan Kent Konseyi Başkanı, çelik demir iskelenin yapıldığı yerden sökülmesi ve Akdeniz Foklarının korunması için kampanyasına destek bekliyor. Kampanya change.org/ayibaligikoyu adresinde.

Latmos’da maden talanına dur de!

Aydın’ın Söke’deki Beşparmak Dağları’nda yeni bir maden işletmesi için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) sürecinin başlatılmasının ardından, Cavidan Özdemir, Latmos’da fıstık ağaçlarını, tarihi yok eden maden talanına dur de!” talebiyle change.org/LatmosuKoru adresinde bir kampanya başlattı. Yeşil Gazete’de yayınlanan bir habere göre, ÇED raporunda proje alanı ve etki alanında 22 familyaya ait 32 tür tespit edilirken bu türlerden iki familyaya ait üç amfibi türünden biri olan gece kurbağası Bufo viridis Bern Sözleşmesi‘nin kesin olarak koruma altına alınan fauna türlerini içinde, diğer ikisi ise aynı sözleşmenin korunan fauna türleri arasında yer alıyor. Ayrıca, Karakaya Köyü yakınlarında işletilmek istenen bu maden, hem binlerce zeytin ve kızılçam ağacı, hem de bin 500 yıl öncesine dek uzanan kaya resimleri için bir tehdit. Kampanyacı Cavidan Özdemir, “Antik Çağ’daki adı Latmos olan Beşparmak dağlarında 8500 yıllık kaya resimlerinin bulunduğu bölgede, fıstık çamları ve zeytinler kesiliyor; dereler dolduruluyor, milli servetimiz yok oluyor! Çocuklarımıza bırakacağımız bu doğa güzelliği kurtarmak; oradaki yaşam alanı yok olan tüm canlılara destek olmak için 1 imza da sen at!” çağrısında bulundu. Kampanya change.org/LatmosuKoru adresinde.