“Atıklar mamaya dönüştürülsün”

-
Aa
+
a
a
a

'Yemek atıkları sokak hayvanları için mamaya dönüştürülsün!'

Fotoğraf: Change.org
Gezegenin Geleceği: 23 Haziran 2023
 

Gezegenin Geleceği: 23 Haziran 2023

podcast servisi: iTunes / RSS

Ulaş Çelik, change.org/KuruMama adresinde gıda atıklarının sokak hayvanları için mamaya dönüştürülmesini talep eden imza kampanyası başlattı. “Hayvan mamalarına gelen son zamlarla birlikte, patili dostlarımızı besleyemez hale geldik,” diyen kampanyacı, Türkiye'de her yıl 7,7 milyon tondan fazla gıdanın israf edildiğini hatırlatıyor ve bir çözüm önerisi sunuyor, “2022’de Ankara Büyükşehir Belediyesi hem sokakta yaşayan canlarımız hem de gıda israfını önlemek için kurduğu bir tesiste atıkları mamaya dönüştürerek sokak hayvanlarına dağıtmaya başladı. Şimdi, bu projenin Türkiye’de bütün belediyelerde uygulanması için hep birlikte harekete geçme zamanı.” Ankara dışında Bodrum, Muğla, Kuşadası ve Yalova belediyelerinin de uyguladığı bu projenin sokak hayvanlarına gıda sağlamakla kalmayıp aynı zamanda gıda israfından kaynaklanan karbon salımlarını da azalttığını belirten kampanyacı, “İsrafı engellemek ve hayvan dostlarımızı besleyebilmek için belediyelere sesleniyoruz. Dilsiz, sessiz bu dostlarımız bize ne açlıklarını ne susuzluklarını söyleyemiyorlar. Onları kollamak hepimizin vazifesi. Biz doyarken onları aç bırakmayalım,” dedi. ‘Atıklar mamaya dönüştürülsün, sokakta aç hiçbir can kalmasın’ çağrısıyla kampanya change.org/KuruMama adresinde.

‘Zeytinime dokunma’

Zeytinliklerin madenciliğe açılmasına izin veren yönetmeliğin iptal edilmesi talebiyle change.org/ZeytinHayattir adresinde kampanya yürüten ve yaklaşık 500.000 imza toplayan Aydın Şensal, “Zeytin alanlarına yönelik tehditler sürerken, bir yandan hukuki olarak, bir yandan da sahada mücadeleye devam ediyoruz. Zeytinliklerimizin ve zeytinciliğin sürmesi için çabalıyoruz,” açıklamasında bulundu. Bu anlamda zeytinciliğin iklim değişikliğinden nasıl etkilendiğine dair çalışmaları takip ettiğini belirten kampanyacı, 22 Haziran Perşembe günü İklim Kafe Konuşmaları kapsamında gerçekleşen ‘'Türkiye'de İklim Değişikliğinin Zeytin Verimine Etkileri’' webinarının öneminden bahsetti, “Akdeniz'de ve Türkiye'de iklim değişikliğinin zeytin verimi üzerindeki etkisini iktisadi açıdan inceleyen çalışmalar oldukça sınırlı. Bu çalışma, il düzeyinde iklim değişikliğine ilişkin değişkenlerden oluşan bir veri seti kullanarak 1968-2018 döneminde Adana, Antalya, Aydın, Balıkesir, Bursa, Çanakkale, Gaziantep, Hatay, Mersin, İzmir, Manisa ve Muğla illerinde iklim değişkenlerinin zeytin verimi üzerindeki etkilerini analiz etmekte. Elde edilen sonuçlar, zeytin veriminin sıcaklık değişkenliğinden, donlu gün sayısından ve yağış seviyelerindeki düşüşten anlamlı derecede etkilendiğini göstermekte.” ‘Zeytinime dokunma’ çağrısıyla kampanya change.org/ZeytinHayattir adresinde.

‘Fatsa'da maden ve enerji ihaleleri iptal edilsin!’

Fatsa’daki siyanürlü altın madenine karşı change.org/Fatsa adresinde başlatılan kampanya dair güzel haber geldi. Faaliyet gösteren şirket madeni iki katına çıkarmak ve 50 metre derinliğinde bir zehir barajı inşa etmek için 2019’da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurmuştu. Kampanyayı başlatan Ordu Çevre Derneği, “Ordu’nun Fatsa ve Ünye sınırında siyanürle altın ayrıştırma çalışması devam ediyor. Yaklaşık sekiz yıl önce başlayan çalışmalarda kullanılan siyanürün etkisiyle sularda ve toprakta ağır metal kirliliği raporlarla kanıtlandı. Maden işletmesinin verdiği zararlar ortada iken şirket çalışma alanını iki kat daha büyütebilmek için Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED) Raporu süreci başlattı,” ifadelerini kullanıp şöyle devam etti, “Bizler siyanürün suyu ve toprağı zehirlediğini ‘biliyoruz’ demiyoruz, ‘yaşıyoruz’. Sağlığımız yanında tarımı da tehdit eden maden sahasının artırılmasını, yeni ruhsatların verilmesini kabul etmiyoruz. Maden ihaleleri ve verilen ruhsatlar iptal edilmeli. Suyumuzun, toprağımızın zehirlenmesine, geleceğimizin yok edilmesine izin vermeyeceğiz.” Tepkiler üzerine Bakanlık, geçtiğimiz yıl ÇED sürecini durdurmuş, ancak resmi kararını açıklamamıştı. Bakanlık nihai kararını tam 13 ay sonra resmen açıkladı. Fatsa’daki siyanürlü madenin iki katı büyütülmesi ve Fatsa’nın tepesine 50 metre derinliğinde 3 milyon metreküplük bir zehir barajı inşa edilmesiyle ilgili 2. ÇED Raporu iptal edildi. Kararın ivedilikle uygulanması için kampanya change.org/Fatsa adresinde sürdürülüyor.

‘Dünyanın en güzel 13. koyu betonlaşacak, dur de!’

Büke Konyalı, change.org/TisanaDokunma adresinde ‘Dünyanın en güzel 13. koyu betonlaşacak, dur de!’ başlıklı imza kampanyası başlattı. “1970’li yıllarda dönemin askeri ve sivil bürokrasinin kurduğu bir kooperatif eliyle yapılaşmaya açılan dünyanın en güzel 13’üncü koyu olarak bilinen Mersin’deki Tisan Yarımadası’nda inşaat izni alan şirket, hazırlıklarına başladı. Doğal güzelliği, bitki örtüsü ve deniz canlılarıyla bir tabiat harikası olan Tisan Tatil Köyü’nün ayrıca tarihi bir yapıya sahip olması nedeniyle betonlaşma sonucunda bir çok şeyin değerini yitirmesi kaçınılmaz. Buraya yapılacak 1079 villa ve 124 odalı bir otelin zarar vereceği çevresel faktörleri lütfen görmezden gelmeyelim,” diyen kampanyacı çalışmaların tam anlamıyla başlamış durumda olmadığını hatırlatarak, “Sizin de desteğinizle bu koyu ve içerisinde yaşayan bütün canlı türlerini kurtarabiliriz,” dedi. Kampanya change.org/TisanaDokunma adresinde.