9 Mayıs Avrupa Günü

Nereye Doğru
-
Aa
+
a
a
a

9 Mayıs Avrupa Günü ve 8 Mayıs Almanya’nın teslim bayrağını çektiği gün olarak 1945, 9 Mayıs’ına değindi. Eskiden önemli bir gün olarak kutlanan Avrupa Günü’nün ilanının 8 Mayıs tarihinde Almanya’da yaşanan değişikliklerle de beraber düşünmenin mümkünlüğünü belirtti.

9 Mayıs Avrupa’nın birçok yerinde farklı etkinliklerle önemli bir gün olarak kutlanır diyen Aktar, bu yılda yapıldığını ancak Türkiye’nin seçim ortamı münasebeti sebebiyle (Türkiye hala AB aday ülkeleri arasında diye hatırlatılarak) olsa gerek diye belirterek konuyla ilgili muhalefetin çok cılız hatırlatmalarda bulunduğunu belirtti.

Dünya Basınından Türkiye Seçimleri / Demokrasi Sorunsalı

Aktar, dünya basınında “eğer Türkiye’de ki seçimlerin soncunda siyasi iktidarda bir değişiklik olursa, bunun dünya üzerinde etkisi çok büyük olacaktır” şeklinde beklenti bildiren yazılar ve iddiaların çok sayıda mevcut olduğunu belirtti. Dış basından Britanya’da The Econmist ve Almanya’da Der Spiegel’in ciddi muhalefet yaptığını da ekledi. Bunun üzerine Özdeş Özbay; Süleyman Soylu’nun “14 Mayıs Batı’nın siyasi darbe girişimidir” cümlesini hatırlatarak, bu cümleyi kurduran alt dinamikler arasında Batı yazının etkisi olduğunu belirtti. Bu ifadeleri iddialı bulan Aktar, aynı söylemlerin Trump – Biden seçim sürecinde de olduğunu hatırlattı ve herhangi bir demokrasi patlaması yaşamadık diye de belirtti.

8 Mayıs’ın yani İkinci Dünya Savaşı’nın sonlandığı günün Fransa’da ilk defa kutlanmadığını belirten Aktar’ı destekler nitelikte Ömer Madra yarı başkanlık sisteminin Fransa Demokrasisine epey bir pahalıya patladığını ifade etti. Savaşı kazanan Avrupa için, 8 Mayıs 1945 kutlamaları oldukça önemli diyen Aktar, bunun coşkulu bir halk kutlaması olarak yapılamıyor olması bir eziyettir diyerek, Biden seçiminin demokrasi rüzgarına pek de olumlu etkisinin olmadığını altını çizdi. İsveç, Britanya, Hollanda da hiçbir zaman aşırı sağ partilerin yuvalanamadığını söyleyen Aktar, şu anda Demokrat Parti başlığında sağ partilerin egemenliğine vurgu yaptı. Aktar, son zamanlarda ki demokrasiye aykırı, faşizan eylemlerin altını çizdi ve İsveç’teki Demokrat Parti’nin halihazırdaki hükümeti dışarıdan desteklediğini belirtti. Özetle, bir seçimle dünyada ki gidişatın değişmeyeceğini, demokrasi çiçeklerinin açamayacağını, Türkiye analizlerinde uzmanların abartılı bir pompalama yaptığını ifade etti. Ömer Madra, Avrupa’nın önde gelen medya kuruluşlarında bir de Rus istihbaratının Erdoğan karşıtı sahte gösteri düzenlediğine ilişkin bir haber vardı diyerek bunun bir hayli ilgi çekici olduğunu belirtti. Madra, Batı’ da Ukrayna’ ya karşı bir hava yaratmak, Türkiye’nin Ukrayna ile olan ilişkilerini zedelemek ve İsveç’in NATO üyeliğini zorlaştırmak gibi amaçlarla Moskova’nın Avrupa’da sahte bayrak eylemleri organize ettiği belirtilmiş ve bu yıl tarihli belgeler ele geçirilmiştir, dedi.

Destek Veren Ülkeler /Seçimden Seçime Siyaset

Aktar, 27 Nisan’ da gerçekleştirilen uzaktan toplantıda Putin’in net olarak tavrını belli ettiğini, çok net bir biçimde destek sunduğunu, ayrıca BOTAŞ’ın borcunun ertelendiğini belirtti. Aktar, destekler arasında Azerbaycan cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in ve Arnavutluk başbakanı Edi Rama’nın açık açık tavırlarını belli ettiklerini, hükümete destek verdiklerini belirtti. Türkiye’ de ki seçim ortamının gerginliğine değinen Aktar, siyasetin sadece seçimden seçime yapılıyor olmasının yarattığı muazzam beklentinin bu gerginliğe neden olduğunu belirtti.