Yurt dışında 14 Mayıs seçimleri

Açık Gazete
-
Aa
+
a
a
a

Begüm Nalcı, yurt dışındaki oy kullanım süreciyle ilgili izlenimlerini, bilgilerini ve hatırlatmalarını bizimle paylaştı.

Anadolu Ajansı
Anadolu Ajansı

(Bu bir transkripsiyondur. Metnin son hâli değildir.)

Ömer Madra:Açık Gazete devam ediyor. Saat onu iki dakika geçerken yarım saatlik bir uzatmamız da oluyor her zaman. Genellikle diyorum ama her zaman oluyor aslında. Pazartesileri özellikle, çünkü çok yoğun haberler var. Şimdi programın başında da duyurduğumuz gibi Begüm Nalcı konuğumuz, Oy ve Ötesi grubundan. Aynı zamanda Londra'daki, yurt dışındaki seçimler sona erdi. Onunla ilgili bilgilendirme yapmasını isteyeceğiz ondan. Hoşgeldiniz Begüm Hanım.

Begüm Nalcı: Hoşbulduk. Günaydınlar, iyi haftalar herkese.

Özdeş Özbay: Merhabalar, hoşgeldiniz.

B.N.: Merhabalar. Çok teşekkürler.

Ö.M.: Katıldığınız için biz teşekkür ederiz. Şimdi biz fazla sorularla boğmayalım, siz bir genel izleniminizi anlatır mısınız?

B.N.: Tabi. Biz aslında Oy ve Ötesi olarak yıllardır yer aldığımızdan bu seçim deneyiminin bir birikimi var. Londra sandıklarında da bu organizasyonu başarıyla yerine getirdik aslında. Saatler önce tamamladık, çok da mutluyuz. Ben isterseniz birazcık size genel bir bilgilendirme yapayım. Hem İngiltere hem de yurt dışından kolektif bir tecrübe aktarmaya çalışacağım. Birkaç örnekle ‘burada neler yaşadık?’ ama tabii ki daha önemlisi ‘Türkiye'de yaklaşan seçim için ne tip uyarılarımız dikkate alınacak?’, onları özetlemeye çalışacağım.

Şimdi öncelikle Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) açıkladığı yurt dışı seçim takvimine göre ülkelerde oy kullanma süreci 27 Nisan - 9 Mayıs tarihleri arasında. Biz İngiltere'de bu sürece geçtiğimiz Cumartesi, yani 29 Nisan itibarıyla başladık ve dediğim gibi dün gece de tamamladık. Biraz rakamlardan bahsetmek istiyorum.

Ö.Ö.: Özür dilerim. O zaman ülkelere göre değişiyor. Yani 9 Mayıs dediniz ama bazı ülkelerde devam edecek, devam edebilir.

14 Mayıs'a kadar yurt dışında kayıtlı seçmen gümrük kapılarında oy kullanmaya devam edebilir

B.N.: Doğrudur. Hatta başlangıç tarihinin de değişkenlik gösterdiği ülkeler oldu. Bitiş tarihi de değişkenlik gösterebiliyor. Aslında çok önemli bir şey söylediniz. Ben hazır yeri gelmişken bir vurgu da yapmak isterim. Genelde bilinmeyen bir bilgi ama yurt dışında kayıtlı seçmenler 27 Nisan - 9 Mayıs tarihleri arasında ülkelerde oy kullanabiliyorlar. Yani YSK’nın açıkladığı yurt dışı seçim takvimidir bu. Öte yandan, yurt dışında kayıtlı seçmen için aslında gümrük kapılarında 14 Mayıs'a kadar oy kullanma süreci devam ediyor. Dolayısıyla hala bir fırsat olduğunu söylemekte fayda var. Yani 9 Mayıs da bunun son tarihi değildir. Yine 14 Mayıs'a kadar yurt dışında kayıtlı seçmen gümrük kapılarında oy kullanmaya devam edebilir.

Ö.M.: Çok önemli bir bilgi verdiniz. Bu pek bilinmeyen bir şeydi. evet.

B.N: Şimdi, burada süreç nasıl geçti? Daha önce dediğim gibi birazcık rakamlardan bahsetmek istiyorum. Burada, dört ayrı seçim merkezinde kurulan toplam 242 sandıkta seçime girdik. Kayıtlı seçmen sayısı 127 bin 281’di. Dün gece tamamlanan süreçte toplam kullanılan oy sayısı 64 bin 46 oldu.

Şimdi faydalı bir karşılaştırma olabilir belki, geçtiğimiz seçim rakamlarından bahsedebiliriz. Geçtiğimiz seçimlerde bu oy kullanma sayısı 42 binlerdeydi, 42 bin 278 gibi. Toplam kayıtlı seçmen de 99 bin. Yani aslında yüzdesel olarak baktığımızda, son seçimde katılım oranı %42’ydi. Biz aslında bu seçimde çok daha yüksek bir katılım bekliyorduk. Fakat dünü biz %50,3 ile tamamladık. Yani aslında oy kullanmayan seçmen 63 bin 235 gibi bir rakamda kaldı.

Ö.M.: Yani ufak bir artış oldu öyle mi?

B.N.: Evet, maalesef. Bu bizi gerçekten çok üzdü. Tabii her seçimde özellikle yurt dışında mobilizasyon gibi bir sorun oluyor. Yine kritik bir etkendi bu. Ama bu seçimde aslında çevre illerden büyük şehirlere çok yoğun bir akış oldu. Yani seçmenler toplanıp kendi imkanlarıyla otobüs organize ettiler oy kullanmak için. Hakikaten özellikle ilk üç gün sandıklara akın ettiler diyebiliriz. Günde on binleri falan bulduk ilk üç günde. Bir taraftan tabii Birleşik Krallık özelinde belki şunu da söyleyebiliriz; bizim en düşük oy kullanımımız cumartesi günü oldu. Çünkü kralın taç giyme töreni vardı. O yüzden ulaşımda bazı aksaklıklar oldu. Yurt dışındaki toplama baktığımız zaman da, yurt dışında kayıtlı toplam seçmen sayısı üç milyon 416 bin 172 ve dün akşam açıklanan rakama göre de bir milyon 666 bin oy kullanılmış. Dolayısıyla bu aslında başında yaptığımız 14 Mayıs'a kadar ki hatırlatma hakikaten kritik bir hatırlatma.

Biz İngiltere'de nasıl bir süreç geçirdik? Tabii biz her seçimde olduğu gibi müşahitlerimizle, gönüllülerimizle birebir iletişimler kurarak, eğitimler, dökümanlar vs., bunlar zaten her seçim sürecinin bir parçası ama belki de en önemli farklılığımız bu seçimde. Çünkü ilk kez aslında yurt dışında böyle bir yapılanmaya gittik. Burada seçim malum her gün devam etti. O sebeple biz, her gün saat 12:00’de bir Zoom toplantısında ertesi gün görev alacak gönüllülerimizle bir araya gelip bir önceki günün tecrübesini aktarma şansımız oldu. Hatta bir önceki gün görev almış bir iki arkadaşımızı da konuk edip onların tecrübelerine de yer verdik. O yüzden çok hazırlıklı başladık sürece. Burada neler yaşadık? Bir iki örnek vereyim; mesela kimliklerde sorun çıktı. Yani evlilik sebebiyle soy ismi değişmiş olan ama kimliklerinde bu soy isim güncellemesini yapmamış olan çok fazla seçmen, maalesef çok zor durumda kaldılar. Çünkü mevcut kimlikleriyle oy kullanamadılar. Bizim burada yaptığımız en önemli katkılardan birinin bu olduğunu düşünüyorum, çünkü yine aslında bilgi eksikliği. Evlilik cüzdanıyla oy kullanabileceğini bilmiyordu birçok seçmen. Bunu da yeri gelmişken yine bir çağrı olarak söylemiş olalım. Benim zaten Türkiye seçmeni için hatırlatmalarımda, notlarımda var. Ama konsolosluktan alınan geçici kimlik belgesi, evlilik cüzdanı, bunların hepsiyle bir şekilde seçmeni tekrardan sandığa getirebildik.

Çok enteresan bir tecrübemiz daha oldu, onu da paylaşmak istiyorum. Biliyorsunuz, burada, yurt dışında adres kaydı ve ikamet bildirme işlemi 2 Nisan'a kadar devam eden bir süreçti. Zaman zaman kişiler kayıt yaptırmış olmasına rağmen veya zaten yıllardır İngiltere’de yaşıyor olmalarına rağmen, Türkiye'de son dönemde yaptıkları bir noter işlemi, bir hastane ziyareti, herhangi bir mülk-alım satımı gibi işlemlerin aslında adresi otomatik olarak değiştirdiğini ve seçmenin yurt dışı seçim kütüğünden çıkıp yurt içine kayıtlı olarak göründüğü gibi durumlarla karşılaştık. Bu tabii seçmen için de çok büyük bir sürpriz oldu. Dolayısıyla, aslında bir kez daha bizim bu seçmen kaydımızı kontrol etmenin ne kadar önemli olduğunu tecrübe ettik diyebilirim. Şimdi bahsettiğim gibi bunlar biraz yurt dışı özelinde örnekler ama benim için daha kritik olan, Türkiye'de yaklaşan seçim için ne gibi hatırlatmalar yapabiliriz? Tecrübelerimizde neler gördük? Onlardan bahsetmek istiyorum izninizle.

Seçmenin kabine girmeden önce oy pusulalarını ve zarfı mutlaka incelemesini rica ediyoruz

Şimdi bir kritik konu, seçmenin kabine girmeden önce oy pusulalarını ve zarfı mutlaka incelemesini rica ediyoruz. Çünkü pusulalarda herhangi bir işaret, bir parti mührü vs. bunların olmayacak şekilde, temiz olması çok önemli. Çünkü bunun kabine girdikten sonra bir işlevi olmuyor, seçmen bunu kendisi de yapmış olabileceği için bir işlevi olmuyor. Ama bir kaç örneğimiz oldu. O yüzden hani mutlaka bir çağrı olarak her seçmenden bunu istiyoruz. Çünkü sandık kurullarının belki tek tek her pusulayı tüm detayıyla inceleme şansı olmayacaktır. Bu operasyonel olarak çok mümkün olmayabilir. O yüzden seçmenlerden ricamız mutlaka kabine girmeden önce pusula ve zarflarını incelemeleri.

Her seçmenin iki oy pusulası ve bir zarf aldığından emin olmasını rica ediyoruz

Bir diğer konu, her seçmenin iki oy pusulası ve bir zarf aldığından emin olmasını rica ediyoruz. Çünkü herkes için çok yoğun bir gün. Zaman zaman gözden kaçan durumlar da olabiliyor. Ama şunlara şahit olduk mesela; Bir seçmenin oy kabininden çıkıp, “Ya siz bana sadece bir tane pusula verdiniz,” dediği durumlarla karşılaştık. Ama bu oy kullanma kabinine girdikten sonra ispatı mümkün olmayan bir durum. O sebeple tüm seçmenlere çağrımız, bir zarf ve iki oy pusulası aldıklarından emin olarak oy kullanma kabinine girmeleri.

Zaman zaman şu da oldu ve çok da soruldu bize; zarfların çok yapışkan olmadığı ve ‘zarf yapışmadığı durumda acaba bir problem olur mu?’ gibi seçmenin çok tedirgin olduğunu gördük. O yüzden belki ondan kısaca bahsedebiliriz. Bu yapışkan yerleri zarfın içine katlamak da bir yöntem. Bu sayede oy güvenliği de sağlanabilir. Bunu belki yeri gelmişken hatırlatmış olalım, o endişeyi gidermiş olalım.

Ö.Ö.: Hatta çok da yapışkan olması aslında daha olumsuz bir şey, açarken yırtılma falan.

B.N.: Doğru, sayım sürecinde oldukça zorluk çıkarıyor. Bizim aslında şöyle bir şansımız vardı diyeceğim. Çünkü ben daha önce hep Türkiye'deki seçimlerde görev aldığım için, yurt dışında biz o sayım sürecini yaşamıyoruz. Yani zarflar açılmıyor. Dolayısıyla, o sayım sürecinde herkesin sesli bir şekilde, ‘bir oy şu partiye, bir oy şu partiye, şu oy geçerli, bu oy geçersiz’ adımı yurt dışında yok. Yani burada yapılan sadece aslında, günün sonundaki sayım, kaç oy kullanıldı ve bunun zarflarla karşılaştırılması kısmı.

Ö.Ö.: Kapalı sayım mı yapılıyor?

B.N.: Yani evet, zarflar kapalı bir şekilde, ‘defterde kaç kişi oy kullandı, kaç tane zarf var.’ O şekilde sayım yapılıyor. Ama tabii burada önemli hatta en önemli konu da şu; YSK'nın online bir sistemi var. Aslında mükerrer oy kullanımının önüne geçen sistem bu şekilde sağlanıyor. Yani biliyorsunuz, bizim Türkiye'deki seçimlerde nerede oy kullanacağımız bellidir. Ama yurt dışında böyle bir durum söz konusu değil. Herkes her yerde oyunu kullanabiliyor. Dolayısıyla bir kişinin üç farklı yerde oy kullanmaması nasıl sağlanıyor diye sorarsanız, her seçmenin oy kullanma kabinine girmeden önce YSK’nın online sistemi üzerinden öncelikle adresleri kontrol ediliyor tabii ki, gerçekten kayıtları burada mı diye ve akabinde kişi oy kullanma kabinine girip oyunu kullandıktan sonra bu sistemde oy kullandı diye bir kutucuk var diyelim. Dolayısıyla sandık kurulunun bu kutucuğu işaretlemesi gerekiyor. Bu sayede kişi tekrardan oy kullanmaya gelmesi durumunda, ‘hayır, siz zaten oyunuzu kullandınız’ bilgilendirmesi yapılıyor. O sebeple gün sonu sayımından bahsettiğimiz için söylüyorum bunu, hem zarflar, hem defterdeki sayı hem de en önemlisi gün sonunda sistemde kaç tane kutucuğun işaretlendiği rakamlarının birbirini tutması gerekiyor diyeyim.

Ö.Ö.: Ama bunun sayımı başka bir yerde yapılıyor galiba. Yani Türkiye'ye gönderilip herhalde etrafında bir açık sayım olması lazım diye düşünüyorum da o yüzden soruyorum. Yani biz evet, burada başında duruyoruz. Orada bağlanıyor ama sanırım bir yere gönderildikten sonra gene bir katılımla açık sayım yapılıyordur herhalde. Yoksa konsolosluk açıklamıyor olsa gerek.

B.N.: Evet, tabii ki, aynen söylediğiniz gibi. Şöyle oluyor. Burada aslında seçim tamamlandıktan sonra, her günün sonunda, zarf sayımları yapıldıktan sonra zarf sayım tutanağı tutuluyor. Yani bizim Türkiye seçimlerinde tutulan tutanaktan farklı olarak zarf sayım tutanakları tutuluyor. Mühürlü oy çuvalları konsolosluktaki görevlilerle Türkiye'ye gönderiliyor. Türkiye'de zannediyorum ki YSK’nın tayin ettiği bir yerde, ilgili görevliler tarafından aynen söylediğiniz gibi açık sayım şeklinde yapılıyor. Yan zarflar burada açılmıyor.

Oy pusulasında mührün başka bir adayın kısmına mühür bulaşması oyu geçersiz kılmaz

Yine bizim çok duyduğumuz bir konu, bu katlama durumu. Yani oy pusulaları çok uzun malum. Sosyal medyada da çok gördük bunu, seçmende de bazı kaygılar oluyor, “Acaba oy pusula mı katladığımda mühür başka yere bulaşır mı?” veya “Başka partiye geçerse oyum geçersiz sayılır mı?” gibi. Biz de sahada çok sıklıkla duyduk bu soruyu. Bu kanunda çok net, 298 Sayılı Kanun. YSK'nın da yayınladığı genelge var bununla ilgili; oy pusulasında mührün başka bir adayın kısmına mühür bulaşması oyu geçersiz kılmaz. Yine bu bir endişeydi, belki bu vesileyle bu endişeyi gidermiş olabiliriz.

Tercih esnasında herhangi bir hata, tahrip veya yanlış oy kullanımı halinde başka bir pusula verilmeyecek

Şu konu çok önemli. Bu pusulanın bir yedeği olmadığını ben özellikle vurgulamak istiyorum tüm seçmenlere. Tercih esnasında herhangi bir hata, tahrip veya yanlış oy kullanımı halinde başka bir pusula verilmeyeceğini hatırlatmakta fayda var. Çünkü örneklerine rastladığımız durumlar oldu ne yazık ki. Hatta yeri gelmişken belki bu konuyla ilgili çok spesifik bir tecrübe paylaşabilirim; bazı sandık kurullarında milletvekili pusulalarının dörde katlanarak ve seçmene de direkt bu şekilde, dörde katlı halde verildiğini gördük. Tabii ki, söylediğim gibi pusulalar çok uzun. Yani pratikte pusulayı tamamen açık halde seçmene vermenin çok zor olduğunun gayet farkındayız. Fakat sandıklarda da şöyle bir durum gözlemledik. Pusula dörde katlandığında ilk görünen parti Millet Partisi pusulada ve zaman zaman seçmenler aslında Millet İttifakı'na oy vermek isterken herhalde ilk gördükleri ‘millet’ ifadesiyle, belki heyecandan, belki dikkatsizlikten Millet Partisi'ne oy verdiklerini söyleyip yeni bir pusula istediler mesela. Çok enteresan bir örnek, birkaç örneğini de gördük bunun.

Ö.Ö.: Millet Partisi hatta Millet İttifakı ismine itiraz etmişti.

B.N.: Yani bilmiyorum, bence bu süreçte biraz faydalı çıkacaklar anlıyorum. Çünkü gerçekten birçok seçmen, “Ben oyumu aslında Millet Partisi’ne vermek istemiyordum, tekrar bana bir pusula verebilir misiniz?” dedi. Tabii ben burada bu konudan bahsederken, bizim için asıl olan tarafsız duruşumuz. Dolayısıyla onu bir vurgulamak isterim ama seçmenin şeffaf bir şekilde, gerçekten tüm alternatiflere yönelik bilgi sahibi olması ve seçmen iradesinin oy pusulasına yansıması bizim için kritik. Bu yaşadığımız tecrübeden yola çıkarak, seçmenlerin yeni oy pusulası istediğini de gördüğümüz için önerimiz pusulanın tamamını inceleyerek tercihte bulunmaları. Oy pusulalarının bir tekrarı olmadığını bu vesileyle, hazır konu açılmışken, bu örneği vererek bir hatırlatmak isterim.

Eski nüfus cüzdanları geçerli

Bazı seçmenlerde eski kimlik endişesi var. Bunu çok gördük. Hatta zannediyorum, ‘Benim kimliğim eski, zaten oy kullanamam’ diye belki gelmeyenler de olmuş olabilir. Ona da bir açıklık getirelim. Eski nüfus cüzdanlarının geçerli olduğunu tekrar etmekte fayda görüyorum. Özellikle üzerinde elbette TC kimlik numarası bulunması koşuluyla seçmenlerin eski kimlik kartlarını, nüfus cüzdanlarını kullanabileceklerini hatırlatalım. Fotoğraf barındırıyor olması önemli tabii ki. Bazen bu fotoğraflar çok eski olabiliyor. Gerçekten seçmeni ispat eder nitelikte olmayabiliyor. Öyle durumlarda da keza nüfus müdürlüğünden zaten geçici belge alınabiliyor. Birazdan bahsedeceğim hangi belgelerin bunun yerine geçtiğini. Ama bir önemli hatırlatma, evrağın tabii fiziksel beyanının gerekliliği. Yani evrak fotoğrafı veya fotokopisi gibi beyanlar tabii ki kabul edilmiyor. Kabul edilen belgeler nedir? Nüfus cüzdanı, pasaport, evlilik cüzdanı – genel olarak bilinmiyor - , askerlik belgesi, ehliyet. Bunların yanı sıra resmi dairelerce verilen, soğuk damgalı kimlik kartı. Yine geçici kimlik belgesi, hakim, savcılar ve yüksek yargı organı mensuplarına verilen mesleki kimlik kartları gibi kartların, dokümanların geçerli olduğunu hatırlatalım.

Çok genel olarak bizim tecrübemiz böyle. Bir iki çağrıda bulunmak isterim eğer izniniz olursa.

Ö.M.: Estağfurullah, tabii, buyurun.

Tüm vatandaşlarımız sandık müşahitliği için kayıt olabilirler

B.N.: Seçim tarihi çok yaklaştı Türkiye'de ama gönüllü müşahitlik için hala geç değil. O yüzden, ‘Türkiye seçmenleri az bir süre kaldı, artık gönüllü olmam çok mümkün olmayabilir’ diye düşünmesinler. Biz kayıt almaya devam ediyoruz. Dolayısıyla tüm vatandaşlarımız bizim web sitemiz üzerinden sandık müşahitliği için kayıt olabilirler.

Bir önemli gördüğüm konu da şu; seçmen kaydı deprem bölgesinde bulunan vatandaşlar var biliyorsunuz ve şu anda halihazırda fiziksel olarak deprem bölgesinde olmayıp başka illerde olanlar var, öğrenciler var. Dolayısıyla onların oy verme hakkını kullanabilmesini gerçekten çok önemsiyoruz. ‘Askıda Bilet Kampanyası’ var bizim de desteklediğimiz, şu anda da devam ediyor. Herkes aslında bilet bağışında bulunarak bu sürece destek olabilir. En son 20 bin 500 civarında bilet talep edildi ve 11 bin 800 bilet bağışçılar tarafından karşılandı aslında. Ama hala sekiz bin 500, sekiz bin 600 civarında bilet ihtiyacı var. O yüzden herkesin desteği çok çok değerli.

Bir de bir teşekkürüm var müsaadenizle. Önce beni bu programa güncel verilerle hazırlayan gönüllümüz, Dila Kanbur'a çok teşekkür ediyorum. Bir de tabii bu çok uzun ve zorlu bu maraton boyunca, biliyorsunuzdur, burada seçim saatleri sabah dokuz akşam dokuz, o sebeple bazen neredeyse günde on beş saatlere varan - tabii öncesinde ve sonrasındaki hazırlıkla beraber -, hiç böyle bir ah bile demeden, çok gönülden çalışan tüm ekip arkadaşlarımıza da çok çok teşekkür ediyorum. Son olarak da aslında bu fırsatı verdiğiniz için, Ömer Bey ve Özdeş Bey, sizlere çok teşekkür ediyorum. Gerçekten bizim için bu tecrübeyi Türkiye'ye aktarabilmek çok değerli. O yüzden nazik davetimiz için çok çok teşekkürler.

Ö.M.: Biz de bu arada Güven Güzeldere'ye bir teşekkür borçluyuz. Sizinle bağlantımızı kurmamızı da o sağladı.

B.N.: Evet, Güven'e de çok selamlar, sevgiler ve teşekkürler sizin aracılığınızla.

Ö.Ö.: Biz teşekkür ederiz.

Ö.M.: Evet, şimdi bitirirken şeyi de söyleyelim, bir tekrar edeyim izninizle birkaç önemli noktayı. 14 Mayıs’a kadar yurt dışındakiler sınır kapılarında oy kullanabilecekler. Bilinmeyen bir husus, evlilik cüzdanıyla da oy kullanılabiliyor, hatta birçok şeyle, yani eski kimlik nüfus cüzdanları da geçerli. Pasaport, evlilik cüzdanı, geçici kimlik belgesi gibi şeyler geçerli. Üçüncü olarak pusulaların ve zarfların tekrar gözden geçirilmesi gerekiyor. İki oy pusulası ve bir zarf alınması gerekiyor. Zarfların yapışkanlığı konusunun da problem yaratmaması gerekiyor. YSK’nın online yani çevrim içi sistemi adres kontrolü için geçerli. Oy pusulası ve 298 Sayılı Kanun gereği durumuna katlama durumuna dikkat edilmesi gerekiyor. Orada bir hatırlatma yapmanız mümkün mü? Katlamada neye dikkat edilmesi gerekiyor?

B.N.: Şöyle, oy pusulası çok uzun olduğu için katlama durumunda ‘mühür başka yere bulaşır mı, bulaşırsa, oyum geçersiz sayılır mı?’ gibi kaygıları vardı seçmenin. Aslında bu kaygıya çok gerek olmadığından bahsetmek istedim. Yani kanun çok açıkça, mührün bulaşması durumunda oyun hala geçerli olduğunu söylüyor bize. O yüzden endişeye mahal yok.

Ö.M.: Evet, bir önemli nokta da pusulanın yedeği olamıyor. Yani başka bir şey yapmışsanız başka bir pusula verilmiyor. Bu da çok önemli, bir kez daha hatırlatmak gerekiyor herhalde. Bir de gönüllü müşahitlik hala Oy ve Ötesi bakımından önemli, istenen bir şey. Henüz istenen sayıya da tam ulaşılmadı sanıyorum.

B.N.: Hala kayıt almaya devam ediyoruz. Ama bir taraftan da zaten bu kayıtları tüm Türkiye bazında önceliklendirme çalışması yaparak yönlendiriyoruz. O yüzden içimiz o anlamda rahat. Ama gönüllülerimizin kaydını da mutlaka bekliyoruz. Eğitimlerimiz de keza tam gaz devam ediyor.

Ö.M.: Evet. Son olarak, seçimden önce de zaten bir kez daha Oy ve Ötesi grubundan bir arkadaşımızla da görüşme fırsatı bulacağız seçime birkaç gün kala. Onu da sağlayacağız. Begüm Nalcı, çok teşekkür ederiz. Gayet yararlı, somut, teknik ve aynı zamanda da zihnel bir egzersiz halinde bilgiler verdiniz. Paylaştığınız için çok teşekkür ederiz.

B.N.: Ben çok teşekkür ederim, tekrardan davetiniz için. Çok sağolun.

Ö.Ö.: Görüşmek üzere.

B.N.: Görüşmek üzere, hoşçakalın.