Göksu Deltası'nda hukuk mücadelesi 18 yıldır devam ediyor.
Göksu Deltası için hukuk mücadelesi
Birgün’den Abidin Yağmur’un haberine göre, Mersin’in Silifke ilçesine bağlı Taşucu’nda kuş cenneti olarak bilinen Göksu Deltası'nın sınırında tersane kurmak isteyen sanayiciler ile buna karşı çıkan çevreciler arasındaki hukuk mücadelesi 18 yıldır devam ediyor. Bu süre içinde tersane için 2 kez ÇED olumlu raporu alındı ve rapor 2 kez mahkeme kararıyla iptal edildi. Özelleştirme İdaresi, Taşucu Limanı’nı önce turizm tesis alanı olarak, sonuç alamayınca da sanayi ve lojistik alanı olarak satışa çıkardı. O arada Göksu Deltası'nın alanı da kâğıt üzerinde daraltılarak liman delta sahasının dışında bırakıldı. 2021 yılında Taşucu Limanı'nı ve art alanını özelleştirme yoluyla alan firma hem tersane hem de serbest bölge için çalışmalara başlayınca Taşucu Limanı ve sınırındaki Göksu Deltası yeniden gündeme geldi. Taşucu Limanı, halk arasında kuş cenneti olarak bilinen Göksu Deltası'nın sınır bölgesinde bulunuyor. Bakanlar Kurulu, o dönem özelleştirme kapsamında olan liman ve eski kâğıt fabrikası arazisini daha rahat satabilmek için 2009 yılında limanı ve art alanını “turizm tesis alanı” ilan etmişti. Ancak bu plana karşı sanayiciler dava açtı ve Danıştay 6. Dairesi’nin kararıyla plan iptal edildi. Bu arada Ulusal Sulak Alan Komisyonu, 2016 yılında Göksu Deltası Sulak Alanı sınırlarını yeniden belirledi ve liman sahası sulak alan dışında bırakıldı. Çevre örgütleri de bu karara karşı yargıya gitti. Bu kararın hemen ardından Özelleştirme Yüksek Kurulu, 28 Aralık 2016’da 1/100 bin ölçekli çevre düzeni planında, 1/5 bin ölçekli nazım imar planında değişiklikler yaptı. Bu değişikliğin ardından liman alanı lojistik tesis alanı ve sanayi tesis alanı fonksiyonlarına sahip oldu. 2021 yılında düzenlenen ihale kapsamında Taşucu Limanı 40 yıl süreyle kiralama yöntemiyle, geri sahasında bulunan arazi ise satış yöntemiyle bir bütün hâlinde özelleştirildi. Özelleştirme işlemleri sırasında, 291.183 metrekarelik liman sahasının 105.000 metrekarelik kısmı tersane alanı olarak ayrıldı. CHP Mersin Milletvekili Ali Mahir Başarır, gelişmeler üzerine Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi verdi. Taşucu Limanı ve geri sahasına ilişkin ÇED kararı ve Göksu Deltası sulak alan sınırları daraltımının uygunsuzluğuna dair mahkeme kararları olmasına rağmen özelleştirme ihalesi yoluyla sahayı kiralayan firmanın tersane projesi yürüttüğünü belirten Başarır, firmayı mahkeme kararlarını tanımamakla suçladı.
Kent Ormanı millet bahçesine dönüştürülmek isteniyor
Edirne’de Söğütlük olarak bilinen Kent Ormanı’nın millet bahçesine dönüştürülmek istenmesine karşı Edirneliler eylem yaptı. Kent ormanının girişinde yapılan eyleme çok sayıda kişi katıldı. “Söğütlük doğal kalsın” denilen eylemde asırlık ormanlık alanın millet bahçesine dönüştürmek istenmesine karşı çıkıldı. Söğütlük Doğal Kalsın Platformu öncülüğünde gerçekleştirilen eyleme 27 kurum ve siyasi parti destek verdi. Yapılan basın açıklamasında bölgenin doğal sit alanı içerisinde kaldığına dikkat çekilerek şöyle denildi:
Bu doğal cennetin kentlilere yakışan, bilimin, aklın gerekleri ve kentlilerin istekleri doğrultusunda düzenlenmesini yıllardır talep ediyoruz.
Denizi kirleten gemiye ceza
İzmit Körfezi’nde yakıt transferi sırasında denizi kirlettiği belirlenen gemiye 2.380.118 lira ceza kesildi. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanlığı ekipleri gece İzmit Körfezi'nde yaptığı denetim sırasında bir limanda demirli geminin denizi kirlettiğini belirledi. Türk bandıralı gemiden yakıt transferi yapıldığı sırada yakıtın denize aktığı görüldü. Denizde bariyerle önlem alınarak temizleme çalışmaları yapıldı.
Atikhisar Barajı'nda su miktarı azalıyor
Çanakkale'nin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan Atikhisar Barajı'nda su miktarı yüzde 48,5'e düştü. Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay, "Eylül ayı oldukça kurak geçti. Şu anda Ekim ayının ortalarına yaklaştık. Gerçekten yine kurak bir periyotla karşı karşıyayız" dedi. Çanakkale'de 2020'de yağışların azlığıyla meydana gelen kuraklık nedeniyle kentin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan, 54.115.000 metreküp su kapasitesine sahip Atikhisar Barajı'nda su miktarı 12.000.000 metreküpe kadar düştü. Bunun üzerine belediye encümeni kararıyla su kullanımına kısıtlamalar getirildi. Bu sene de benzer bir durumla karşı karşıya kalındı. Çanakkale'de yağışların beklenen seviyede olmaması nedeniyle barajlardaki su miktarı azaldı. Belediye Başkan Yardımcısı İrfan Mutluay konuya dair şu açıklamayı yaptı:
İklim değişikliği ve küresel ısınmaya bağlı olarak bu kurak periyotları sık sık yaşamaya başladık. 1-2 yıl iyi yağış aldığımızı düşünsek de akabinde kurak bir periyotla karşı karşıya kalıyoruz. Bundan sonra en değerli materyalin su olduğunu bilmek zorundayız. Sağlıklı, içilebilir, temiz su kaynağı hepimiz için bundan sonra en değerli materyal. Bu nedenle vatandaşlarımızdan tasarrufta bulunmalarını ve bunu alışkanlığa dönüştürmelerini istiyoruz.