Koruma altına alınan Van kedileri Yüzüncü Yıl Üniversitesindeki ‘kedi villası'nda kalıyor.
pozy.org’dan pozy mutlu bir haber: Van kedilerinin neslini korumak için çalışmalar sürüyor. Koruma altına alınan Van kedileri Yüzüncü Yıl Üniversitesindeki ‘kedi villası'nda kalıyor. Van kedisi, üniversite bünyesindeki çalışmalarla ırk özelliklerini koruyarak neslini devam ettiriyor. Van kedilerinin sayılarının artırılması için başlatılan “her eve bir Van kedisi” projesiyle pek çok kedi sahiplendiriliyor. Sahiplendirilen kediler için uluslararası geçerliliği olan sağlık karnesi de hazırlanıyor. Karnede, kedilerin adı, ırkı, cinsiyeti, göz rengi, doğum tarihi gibi bilgiler yer alıyor
Deniz suyu sıcaklıkları artıyor
İnsan kaynaklı küresel ısınmaya bağlı meydana gelen iklim değişikliğinin en vahim sonuçlarından biri de dünya okyanusları ve denizlerinde yaşanıyor. ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer Dairesi verileri deniz suyu sıcaklığının her geçen yıl artmaya devam ettiğini gösteriyor. İTÜ Avrasya Yer Bilimleri Enstitüsü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ilıcak, AA’ya yaptığı açıklamada, deniz yüzey sıcaklığı artmaya başlayınca durdurmanın zor olduğunu belirterek, “Bugün karbon emisyonunu durdursak bile deniz yüzey sıcaklığı bir süre daha artmaya devam edecek” dedi. Ilıcak, 20. yüzyılda deniz yüzey sıcaklığının ilk 50 yıl normalin altında seyrettiğini kaydetti: “Sonrasında ise sıcaklık artmaya başladı. Dünyanın iklim hafızası olan denizler artık ısınmaya başladı. Bunun nedeni ise insanlardan kaynaklı karbon emisyonları. 2016 yılı deniz yüzey sıcaklığının en yüksek yaşandığı yıl oldu. 2016’yı 2019 takip ederken 2020 yılı deniz yüzey sıcaklığının en yüksek yaşandığı üçüncü yıl oldu. Dünyada deniz yüzey sıcaklığı iklim modellerine göre 21. yüzyılın sonuna kadar da artmaya devam edecek. Küresel deniz suyu sıcaklığı iklim değişikliği nedeniyle son 120 yılda 1,1 derece arttı.” Bunun bir çok olumsuzluğu da ortaya çıkaracağını dile getiren Ilıcak, ısınmaya bağlı fırtınaların, tayfunların, kasırgaların şiddetinin ve sayısının artacağını ifade etti. Ilıcak, “Sıcaklığa bağlı dünyada deniz suyu seviyesi de yükseliyor. Bu durum bazı yerleri tehdit ediyor ve önlemler alınması gerekiyor. Deniz yüzey sıcaklığının artmasını engellemek için karbon emisyonlarını azaltmalı, elektrikli araçlara geçilmeli, ormanlık alanlar arttırılmalı, petrol kullanımını azaltmalıyız.”
Buzdağından büyük bir parça koptu
Küresel ısınma nedeniyle Temmuz 2017’de Antarktika‘daki Larsen C buz sahanlığından ayrılan en büyük yüzen buzdağından büyük bir parça daha koptu. Avrupa Uzay Ajansı’nın gözlem uydularından Sentinel-1A, 28 Ocak’ta dev bir parçanın koptuğunu gözlemledi. Parçanın 50 kilometre uzunluğunda ve 20 kilometre genişliğinde olduğu ifade edildi. Bu miktar İstanbul’un beşte biri büyüklüğündeki bir alana denk geliyor.
COP26 etkinliği iptal olabilin
COP26, aralarında devlet başkanları, iklim uzmanları ve kampanyacıların da bulunduğu 30.000’den fazla delegeyi iklim değişikliğiyle mücadele için koordineli eylem planında anlaşmaya varmaları için bir araya getirecekti. Ancak, The Scotsman’in haberine göre, İskoçya’daki mevcut seyahat kısıtlamaları ve ülkeye yeni COVID varyantlarının gelişini önlemek için olası sınır kontrollerinin getirilmesi organizatörleri etkinliği iptal etmeye veya küçültmeye zorlayabilir. İskoç Hükümeti’nin günlük COVID brifinginde, ulusal klinik direktörü Profesör Jason Leitch, halk sağlığı tavsiyelerinin, zirve planlamasının merkezinde yer aldığını söyledi. Bakan Nicola Sturgeon “COP26’nın devam edebileceğini umuyorum, ancak hepimizin bu durumu dikkate alması gerekecek. Ne olursa olsun umarım ilerleyebiliriz. Eylemlerimizi geliştirmemiz ve iklim değişikliğiyle mücadele etme gerekliliği, pandemi nedeniyle ortadan kalkmadı” dedi.
Balkanlar'da çöp krizi
Bir zamanlar Sırbistan’ın en güzel noktalarından biri olan Potpek Gölü’ndeki çöp yığınları, Balkanlar’da giderek büyüyen çöp krizini gözler önüne seriyor. Çevresindeki tepeler ve çiftlik evleriyle eskiden ülkenin en çok ziyaret edilen balık tutma ve dinlenme alanlarından biri olan göl, yıllar içinde çöplerden görünmez hale geldi. AFP’nin haberine göre, gölün yakınlarında oturan Milomir Mijovic, gölden gelen kokunun dayanılmaz hale geldiğini belirterek “Çocuklarımı buraya balık tutmaya ya da yazın göl kenarında oturmaya getiremediğim için üzülüyorum” dedi. Potpek Gölü’nde plastik şişelerle ve her türden çöple oluşan “yüzen çöp adaları”, Balkanlar’daki atık krizini ortaya koyan örneklerden sadece biri. Batı Balkanlar, Avrupa’nın en büyük nehirlerinden ve en güzel doğal alanlarından bazılarına ev sahipliği yapıyor. Ancak çöpler son yıllarda çevreyi ve kamu sağlığını tehdit eden boyutlara ulaştı. Kuzey Makedonya’da, özellikle başkent Üsküp’te toplanmayan çöp dağları ciddi çevre ve sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Hükümetin raporlarına göre, ülkede yasadışı çöp alanları 2017-2019 arasında yüzde 60 arttı. Son dönemde bölgede yoğunlaşan sağanak yağışlar da, yollardaki ve çöp alanlarındaki atıkları nehirlere sürükleyerek sorunun daha da büyümesine yol açtı. Bosna-Hersek’in doğusundaki Drina Nehri yakınında kurulu enerji tesisinin yetkilisi Tomislav Popovic, çöplerin barajlarda biriktiğini belirterek bazı belediyelerin de topladıkları çöpleri nehirlere boşalttığını söyledi.