Göçmen kuşların konakladığı göl havzasına tavuk üretim çiftliği yapılmak isteniyor

-
Aa
+
a
a
a

Bolu Yeniçağa Gölü Havzası’na bir Tavuk Üretim Çiftliği yapılmasının Bolu İl Genel Meclisi’nde onaylanması üzerine kampanya başlattıldı. 

Gezegenin Geleceği: 8 Mayıs 2020
 

Gezegenin Geleceği: 8 Mayıs 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Bolu Yeniçağa Gölü Havzası’na bir Tavuk Üretim Çiftliği yapılmasının Bolu İl Genel Meclisi’nde onaylanması üzerine kampanya başlatan Özer Bilgi, projenin Çevresel Etki Değerlendirmesinin yapılmadığını söylüyor ve projenin iptal edilmesi için, Change.org/YenicagaGolu adresindeki kampanyaya imzalarınızı bekliyor. Kampanya metninde havzanın önemine dair önemli bilgiler yer alıyor. Bunlardan bazıları şu şekilde: “Göçmen kuşların konaklama, yaşama ve üreme bölgesidir Yeniçağa gölü ve etrafındaki turbalık alandaki kuş çeşitliliği kayıt altına alınmış durumda. Hayvancılık ve sanayi başta olmak üzere her türlü imar hareketlerinde, bilimin gösterdiği yoldan gidilerek doğal çevreye zarar verilmemeli. Göçmen kuşlara, çeşitli canlılara ve endemik bitkilere ev sahipliği yapan göl ve havzası Türkiye'nin de taraf olduğu uluslararası RAMSAR SÖZLEŞMESİ kapsamında. Etrafındaki torf ağırlıklı topraklar, onları besleyen akarsu ve yeraltı suları ile havza "Karbon Yutağı" görevi gördüğünden "Küresel İklim Değişikliği"ni önlemek için doğal yapının korunması gerekmekte. Bu gereklilik, toprakları üzerinde halkın geçim için yapacağı her tür üretim için de söz konusu. Çiçek kokan, yosun kokan memleketimizin tavuk gübresi kokmasını istemeyiz.” Bu kampanyaya imzalarınızla destek vermek isterseniz Change.org/YenicagaGolu adresini ziyaret edebilirsiniz. 

Bir kampanya da Sıvas'tan

Sivas’ın Gürün ilçesinde yer alan Gökpınar Gölü’nün doğal sit alanı olarak tescil edilmesi için çalışmalar devam ederken, ‘Gökpınar Gölü İyileştirme ve Bungalov Evleri Yapım İşi’ ihalesi açıldı. Bu haber üzerine “Gölpınar Gölü Korunmalı” adıyla bir araya gelen bir ekip Change.org’da kampanya başlattı. Change.org/GolpinarGolu adresindeki kampanyaya kısa sürede 3 binin üzerinde kişi imza attı. Kampanyanın talebi Gökpınar Gölü çevresine bungalov evler yapmak ve göl çevre düzenlemesini iyileştirmek üzere açılmış olan ihalenin iptal edilmesi ve bölgenin küçük  gölü ve kıyı alanlarını da içine alacak  şekilde sit alanı ilan edilerek koruma altına alınması. Kampanya metninde, gölün önemine ve neden korunması gerektiğine şu ifadelerle değiniliyor: “15 metre derinlikte olmasına karşın doğal bir akvaryum berraklığında olup tümüyle  dip yapısı görülebilen, yaz kış 11 derecede sabit su sıcaklığı ile çevresinde vaha gibi bir yeşil alan oluşmasını sağlayan, günün her saatinde ışığın farklı kırılmaları ile özellikle fotoğrafçıların ve yaz aylarında her gün yüzlerce ziyaretçinin ilgisini çeken Gökpınar Gölü; bu benzersiz doğal özelliklerinin yanında Gürün için bir kültürel  merkez. Önemli kutlamaların ve festivallerin göl çevresinde  düzenlenmesi, çarpıcı güzelliği ile odak halinde insanları çevresinde toplayabilen Gökpınar Gölü’nün benzersizliği, az rastlanır coğrafi ve jeolojik yapısından kaynaklanmakta. Doğal sit kararı ile korunmaya çalışılan en önemli kısmı ise su kaynakları yani pınarları. Son derece hassas yapıdaki pınarların yapılacak bilimsel çalışmalarla göl su yüzeyi ve kıyı alanı ile birlikte koruma altına alınması ve tüm diğer düzenlemelerin buna göre yapılması gerekmekte. Göl kıyı hattının ve doğal yapısının korunabilmesi için iyi niyetli düzenlemelerin ötesinde, bilimsel hazırlık ve planlı yapım ilkeleri ile hareket edilmeli.” Bu kampanyaya imza atmak isterseniz Change.org/GolpinarGolu adresini ziyaret edebilirsiniz. 

Maraş da HES'e karşı

Fırat Nehri’nin en büyük kollarından birini oluşturan Göksu Nehri’nin çıktığı yerde daha önce bir Hidroelektrik Santral yapılmıştı. Şimdi Kahramanmaraş ili Nurhak ilçesine bağlı Umutlu Mahallesi sınırları içindeki aynı bölgeye 2. HES çalışmaları yürütülüyor. Bu haber üzerine kampanya başlatan Kahramanmaraş Nurhaklı Adam Rose, HES projelerinin çevreye ve hayvancılığa zarar verdiğini ifade ediyor ve bu projenin iptal edilmesini talep ediyor. Change.org/NurhakHES adresindeki kampanyada şu ifadelere yer veriliyor: “İlçede hiçbir fabrika, sanayi kuruluşu veya istihdama yönelik yatırım olmadığı için halk sadece hayvancılık yapabiliyor. Nurhak, bu ağır şartları yüzünden sürekli göç veriyor, halk ekmeğini başka yerlerde arıyor. Hal böyleyken bölgenin tek geçim kaynağı olan hayvancılık da HES’ler yüzünden bitme noktasına gelmiş durumda. Sit alanı ilan edilmesi gereken bölgenin bu şekilde tahribata uğratılması tarihi, ekolojik ve turistik kayıp. Yine suyunun alınması planlanan Ayranpınar Deresi üzerinde bir subatan, bir suçıkan ve küçük ebatlı birçok şelale ve çağlayan varken bu doğal güzellikler de bu HES’ler yüzünden yok olacak. Ayrıca kilometrelerce uzanan derelerde yaşayan endemik bitkiler ve yine endemik özellikte alabalıklar, vaşaklar, su samuru, dağ keçisi vb. birçok canlı da zamanla yok olacak. ” Tüm bu nedenlerle HES projesine karşı çıkan bu kampanyaya destek vermek isterseniz Change.org/NurhakHES adresini ziyaret edip imzanızı ekleyebilirsiniz. 

Tokat’ın Niksar ilçesinde bulunan Mercimekdüzü köyüne 400 metre, Yağmurlu köyüne ise 680 metre mesafede Taş Ocağı kurulması için ruhsat verilmesi üzerine Yeliz Atmaca’nın başlattığı kampanya Change.org/NiksarTasOcagi adresinde yer alıyor. Yeliz Atmaca, taş ocağına neden karşı olduğunu şu şekilde açıklıyor: “Taş Ocağı kurulduğunda ve çalışmalar başladığında yoğun toz oluşacak hayvanlara, insanlara, bitki örtüsüne ve doğaya zarar verecek. İki köye de çok yakın olduğundan su kaynaklarına da büyük ölçüde zarar verecek. Doğanın katledilmemesini, köylerin dengesinin bozulmamasını istiyoruz” Bu kampanyaya destek vermek isterseniz, Change.org/NiksarTasOcagi adresini ziyaret edebilirsiniiz.