Caretta carettaların korunması için kampanya başlatıldı

-
Aa
+
a
a
a

Küdür Yarımadası’ndaki Deniz Kaplumbağaları caretta carettaların korunması için bir kampanya başlatıldı.

Gezegenin Geleceği: 24 Nisan 2020
 

Gezegenin Geleceği: 24 Nisan 2020

podcast servisi: iTunes / RSS

Gökhan Soyguder, Küdür Yarımadası’ndaki Deniz Kaplumbağaları caretta carettaların korunması için bir kampanya başlattı. Change.org/BodrumCaretta adresinde yer alan kampanyada, yarımadadaki ağ balıkçılığı, tonoz atımı ve su sporlarının caretta carettalara zarar verdiği ifade ediliyor ve bu faaliyetlerin yasaklanması talep ediliyor. Hatırlatalım Change.org/BodrumCaretta 

Termik santrala karşı kampanya

Denizli’nin Avdan mahallesinde yapılması planlanan termik santrala karşı Avdan Mahallesi Halkı tarafından bir kampanya başlatıldı. Change.org/AvdanTermik adresinde yer alan kampanyada, projenin Çevresel Etki Değerlendirme Raporu’nun kabul edildiği, şu anda 10 gün boyunca halkın görüşlerine açıldığı ifade ediliyor. Avdan Mahallesi halkı, resmi olarak da rapora itirazlarını dile getiriyor. Kampanya metninde termik santrale neden karşı oldukları da madde madde açıklanıyor: “1. Termik santrallerde üretim sırasında azotoksit, kükürtdioksit ve pek çok küçük yapılı partikül açığa çıkmakta. Bu zararları maddeler salındıkları çevredeki insanların sağlığın için tehdit oluşturuyor. Yapılan araştırmalara göre bu maddeler yöre insanının sinir sistemininde olumsuz etkilere yol açıyor. 2. Bu çıkan zararları gazlardan etkilenen sadece insanlar değil. Aynı şekilde bu gazlar etrafta yer alan hayvanlara da zarar veriyor. Ayrıca çevre tarlalarda yer alan tarım ürünlerine, su kaynaklarına ve ormanlara da zarar verici etkileri bulunmakta. 3. Üretim sırasında bacalardan salınan küller insanlar tarafından solunuyor. Bu durumda çevre yörelerde kanser riskini arttırmakta. 4. Bacalardan yayılan zararlı gazlar asit yağmurlarının oluşmasına neden oluyor. Asit yağmurları sonucunda da termik santralinin inşa edildiği bölgelerde ki toprakların yapısının bozulması ve verimin düşmesi gibi pek çok olumsuz durumla karşılaşılmakta. Ayrıca asit yağmurlarının etkilediği başka canlılar da ağaçlar. Ağaçların tahrip olması hayvancılığı da etkilemekte. 5. Santraller de yüksek sıcaklıklarda elde edilen buharın soğutulması amacıyla yer altı suları veya akarsular kullanılıyor. Santralde ki sıcak su ile soğuk su değişimi yapılarak ortam soğutuluyor. Çekilen soğuk su yerine bırakılan sıcak su bırakılan ortamdaki canlılara zarar veriyor. Ayrıca bu su akarsu veya yer altı kaynaklarını kirletiyor ve yeşilliği de tahrip ediyor. Termik santraller ekonomik anlamda ülkeye katkı sağlasa da beraberinde büyük tahribatlarda getiriyor.” Avdan Mahallesi Sakinlerinin bu mücadelesine destek olmak isterseniz, Change.org/AvdanTermik adresini ziyaret edebilirsiniz. 

Beyşehir Gölü için 15 bin imza

Mehmet Atcı’nın başlattığı ve Beyşehir Gölü’nü kuraklıktan kurtarmayı amaçlayan kampanyaya 15 bine yakın kişi imza attı. Change.org/Beysehir adresinden ulaşılabilen kampanyada Beyşehir Gölü’nün 20-27 metre derinlikten 5-6 metre derinliğe gerilediği ifade ediliyor. Mehmet Atcı, kampanyayı imzalamak isteyenlere şu cümlelerle sesleniyor: ‘’Bölgenin simgesi olan Beyşehir Gölü artık yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Ayrıca her yerde yapılan sondaj çalışmaları sonucu yer altı kaynakları da tükenmiş ve göçükler meydana gelmeye başlamış durumda. Belediyenin yaptığı taşıma kar sistemi bunun kurtarıcısı değil. İlgililerin bir an önce tedbir alıp acilen bu felaketi önlemesi gerekiyor” diyen Mehmet Atcı’nın çağrısına yanıt vermek isterseniz Change.org/Beysehir adresinden imza verip kampanyayı paylaşabilirsiniz. 

"İznik Gölü'nü kurtaralım"

Oğuzhan Bilgin’in başlattığı ve Change.org/IznikGolu adresindeki kampanyaya ise 40 binin üzerinde kişi imza attı. “Çok geç olmadan İznik gölünü kurtaralım” diyen kampanyada, İznik Gölü’nde su seviyesindeki azalmanın tedirgin edici boyutta olduğu ifade ediliyor. İznik ve Orhangazi Belediyeleri’ne seslenen kampanyada “Türkiye’de yarım asır içinde 36 göl kurudu. Geri kalan az sayıda göl ise kuruma riski altında. Türkiye’nin en büyük beşinci tatlı su gölü olan İznik Gölü’ndeki su seviyesindeki azalma da tedirgin edici boyutta. Bunun dışında çok sayıda kuruma riski altındaki göl için uzmanlar acil eylem planına geçilmesi konusunda uyarıyor. İznik Gölünün çevresine ve içinde barındırdığı canlılara yararı ve coğrafyadaki stratejik konumu çok önemli.  Marmara Bölgesinin en büyük doğal gölü olan İznik Gölü, geniş bir havzada yer alan, küçük dereler ve yeraltı suları ile beslenen, tektonik bir tatlı su gölü. Tarım alanları için gölden su alınıyor. Zaman içinde gidilecek olan tarımsal kuraklık, toprakta bitkinin ihtiyacını karşılayacak miktarda su bulunmaması olarak tanımlanır. Nem kaybı ve su kaynaklarında kıtlık oluştuğu zaman meydana gelir. Ürün miktarında azalmaya, büyümelerinde değişime ve hayvanlar için tehlikeye neden olur. ” kampanya Change.org/iznikgolu adresinde.