"Gerilla sergilemeler" ve Tek Dünya Konseri

-
Aa
+
a
a
a

COVID-19 salgınına bağlı sağlık krizinin önce tüm dünyayı saran bir ruhsal kriz ve tabi ki ekonomik krize tercüme olmasıyla birlikte, kültür-sanat dünyasında tarihi denebilecek bir etkinlik var.  

Harriet Salmon
hyperallergic

İlk haberimiz New York'ta 85 sanatçının bir araya gelerek, hayati risk altında mesleklerini sürdüren sağlık çalışanları için örgütlediği 'gerilla sergi. Art Dog İstanbul'dan aktarıyoruz.

HASTANE ACİLLERİNDE DAYANIŞMA

Proje, Brooklyn’de yaşayan heykeltıraş Elizabeth Jaeger ve Manhattan’ın Lenox Hill Hastanesi’nde görevli hemşire Cady Chaplin tarafından başlatıldı. Anlattıklarına göre, yoğun bakım servisinde çalışan Chaplin, yaşadıklarını ve hissettiklerini Jaeger’a anlatıp, “Şu aralar sıkılan ve bize cesaret verici resimler yapacak bir sanatçı çıkarsa, resimlerini dinlenme odamıza asacağım” dedi.  Böylece hastanelerde bir ‘gerilla galeri’ oluşturma fikri doğdu.
 
Jaeger ise sanatçı arkadaşlarına e-posta göndererek bu fikirden bahsetti, aldığı yanıtlar olumluydu. Projeye dahil olan sanatçıların tasarladığı afişler, New York hastanelerindeki yoğun bakım ünitelerine asıldı. Projeye dair Artnet News’e konuşan Chaplin, “Hemşireler, biraz zaman ayırıp güzel bir şeye bakmanın iyi geldiğini söylüyor,” dedi ve şöyle devam etti: “Bazı resimler sakinleştirici olduğunu, bazılarının renklerininse onları neşelendirdiğini söylüyorlar. İnsanların en sevdikleri afişler hakkında konuştuklarını duymak güzel.”
 
Afişler asılmaya başladıktan sonra projeye dahil olan sanatçı sayısı da artmaya başladı. Amy Sillman, Camille Henrot, Elizabeth Peyton’ın aralarında bulunduğu onlarca sanatçı projeye destek verdi.
 
Afişler basit çizimlerden ayrıntılı grafik tasarımlara, suluboya resimlerden fotoğraf kolajı çalışmalarına kadar çeşitlilik gösteriyor. Afişlerin çoğu sağlık çalışanlarına destek veya teşekkür cümleleri de içeriyor.
 
Jaeger, ayrıca hazırlanan afişleri herkese açık bir Google Drive hesabına yükledi ve ücretsiz olarak indirilebilir hale getirdi. Böylece diğer şehirlerdeki hastanelerde de çıktısı alınan afişler duvarlara asılabildi.

(Anamaria Morris'in posteri)

TEK DÜNYA: EVDE HEP BİRLİKTE

Sağlık çalışanları için bir diğer organizasyon ise bu önümüzdeki Cumartesi günü (18 Nisan) gerçekleşecek One World: Together at Home konseri. Geliri Dünya Sağlık Örgütü'ne bağışlanacak bu 'online' konsere Elton John, Paul McCartney, Eddie Vedder, Stevie Wonder ve Billie Eilish farklı jenerasyondan dünyaca ünlü müzisyenler ve Susam Sokağı'nın (evet, doğru Susam Sokağı) katılacağı duyuruldu. Gösteri dünyasına her ne kadar mesafeli durmaya çalışsak da Global Citizen ile düzenlenen bu etkinlikle Dünya Sağlık Örgütü için şimdiden (13 Nisan) 28.195 kişi maddi destekte bulunmuş. Mali etkisinden ziyade, tüm dünyadan müzik severlerin ve dinleyicilerin tek bir duygu altında toplanması yabana atılır bir vaka değil. Bir de ABD Başkanı Trump'ın Örgüt'ü hedef alan açıklamalarını hatırlarsak. Siyaset halen bir günah keçisi ararken, bakışımızı ve ilgimizi esas önem arz eden bir konuya iyice sabitlememiz gerekiyor. En azından şimdilik. 

One World: Together at Home konseri Cumartesi akşamı YouTube'dan da canlı yayınlanacak. 

COVID-19 salgınına bağlı dayanışma haberleri tabi ki bunlarla sınırlı değil. Açık Dergi'de her akşam 18:00 - 18:30 arası bu ve başkaca etkinliklere yer vermeye devam edeceğiz. Ayrıca burada da bizi takibi sürdürebilirsiniz.