Antarktika’da etkili olan sıcak hava dalgası dokuz gün içerisinde kıtadaki karların yüzde 20’sini eritti.
Antarktika’da etkili olan sıcak hava dalgası dokuz gün içerisinde kıtadaki karların yüzde 20’sini eritti. NASA Dünya Gözlemevi tarafından çekilen ve Eagle Adası’na ait uydu görüntüleri sıcak hava dalgasının başlangıcı ve bitişindeki adanın durumunu fotoğrafladı. Görüntüler, dokuz gün sonunda Antarktika’nın kuzeydoğu yarımadasında bulunan adanın buz örtüsü altındaki arazilerin çoğunun ortaya çıktığını ve yüzeyinde eriyik havuzları açıldığını gösteriyor. Jeolog Mauri Pelto CNN’e verdiği demeçte “Eriyik havuzlarının Antarktika’da bu kadar hızla geliştiğini daha önce görmemiştim. Alaska ve Grönland’da bu tür olaylarını görüyorsunuz, ancak genellikle Antarktika’da değil” dedi. Şubat ayında Antarktika’da art arda iki rekor sıcaklık kaydedilmişti.
Korona virüs Çin'in karbondioksit emisyonlarını azalttı
Yıllardır ortaya çıkan önemli salgınlardan biri olan koronavirüs, Çin’deki enerji taleplerini ve endüstriyel faaliyetleri azaltarak karbondioksit emisyonlarını 100 milyon metrik ton azalttı. Yapılan yeni bir analize göre, virüsün geniş çaplı etkileri arasında seyahat kısıtlamaları, uzatılan tatiller ve düşük ekonomik faaliyet gibi etkenler bulunuyor. Bu yıl 25 Ocak’ta gerçekleşen ve iki haftalık festival şeklinde kutlanılan Çin Yeni Yılı’ndan emisyonlarda düşüş başladı. Çalışma, festivalin 10. gününden sonraki 2 haftalık dönemdeki emisyon oranlarını geçtiğimiz 5 sene ile kıyasladı. Aynı döneme 2019 yılında bakıldığında, Çin’deki emisyon 400 milyon metrik ton iken, bu seneki değerler 300 milyon civarında. Kömür tüketimi de bu durumdan etkilenmiş durumda. Yeni Ay Yılı’ndan bir ay önce, en kirli fosil yakıtların kullanımı önceki senelerle aynı oranda seyrediyordu. Analize göre, o zamandan beri değerler 4 yılın altına düştü. Emisyonlardaki azalmaların büyük çoğunluğu, Çin hükümetinin salgını kontrol altına alma çabalarından dolayı petrol rafinelerinin daha az faaliyet göstermesinden ve enerji üretiminde daha az kömür kullanılmasından kaynaklanıyor.
İklim ve hava durumu bilgisayarına 1,4 milyar avro
İngiliz hükümeti, iklim ve hava durumu tahminlerinde daha iyi hizmet sunan “süper bilgisayar”a 1.4 milyar euroluk yatırım yaptı. “süper bilgisayar” iklim ve hava durumunun etkilerine dair daha kesin bilgiler sunmak için tasarlandı. Hükümet, “dünyanın en güçlü iklim ve hava durumu süper bilgisayarı” olarak tanımlanan sistemin sağladığı verilerin iklim kaynaklı değişikliklere ve fırtınalara dair daha hızlı ve daha kesin tahminlerde bulunabileceğini, sel baskınlarında gidilebilecek en uygun yerlerin bulunmasına da yardımcı olabileceğini söyledi. İngiltere merkezli bir ofis tarafından yönetilen sistem, şirketleri ve toplulukları hava durumu kaynaklı olaylara karşı daha iyi hazırlamak üzerine tasarlandı. Geçtiğimiz haftalarda göreve atanan COP26’nın yeni başkanı Alok Sharma, bütün dünyanın hazırlandığı iklim eylemi yılı 2020 için hükümet politikalarının belirlenmesinde süper bilgisayardan toplanan verilerin de yardımcı olabileceğini belirtti.
Sinop ağaç kesimine karşı
Sinoplu yurttaşlar, kent merkezinin tek yeşil alanı olan mesire yerindeki ağaçların kesilerek yerine inşaat yapılmasına karşı çıkıyor. Konuyla ilgili, Sinop Çevre Dostları tarafından yapılan basın açıklamasında, “Bu alanlardaki ağaçlar ve ağaçlandırmalar mevcut yapıların sağlığı için hayati önemde. Uygulamanın durdurulması ve tek yeşil alan olan mesire yerinin Sinop halkına geri verilmesini talep ettiğimizi saygılarımızla kamuoyuna duyururuz” ifadelerine yer verildi.
İklim değişikliğini yavaşlatmak 1 trilyon dolar
İklim Haber’den Çisil Sevinç’in haberine göre, iklim değişikliğini yavaşlatmak için atılan küresel adımların finansal sektöre maliyeti 1 trilyon dolar olabilir. Bir danışmanlık şirketinin, karbon vergisi gibi sert politikalarda bankalar, sigortacılar ve varlık yöneticilerinin ne kadar kaybedeceği üzerine tahmini bu yönde. Şirketlerin nereye yatırım yapıp yapmayacağı ve nereden borç alıp almayacağı gibi pek fazla düşünülmeyen değişiklikler, kirletici şirketler arasında yerine getirilmeyen bir dizi yükümlülüğü beraberinde getirebilir. Şirket, zorlayıcı değişiklikler sonucu kirliliğe yol açan şirketlerin nereye yatırım yapıp nereden borç alacağı gibi bir dizi yükümlülüğü yerine getiremeyeceğini belirtti. İngiltere, Singapur ve Avustralya’daki merkez bankaları iklim krizi karşısında sektörün nelere maruz kalacağını test etmeyi planlıyor. Bunun yanı sıra bankalar, daha yeşil bir ekonomiye geçildiğinde elde edilecek geliri hafife alıyor. Rapora göre, sürdürülebilir yatırım ve finansmandan Danışmanlık şirketinin ortağı James Davis, “Sürdürülebilir finansın sektördeki gelir artışında parlak bir geleceği var ancak finansal riskler önemli ve karar alma sürecine dahil edilmeli ” dedi.
Kanal İstanbul'a karşı çağrı
Kanal İstanbul projesine karşı çıkan birey ve kurumların oluşturduğu Ya Kanal Ya İstanbul Koordinasyonu İstanbul ikinci bölgedeki birey ve kurumlara çağrıda bulundu. 3 Mart Salı günü saat 19.00’da düzenlenecek toplantı Şişli Belediyesi Nazım Hikmet Kültür ve Sanat Evi’nde gerçekleşecek. Koordinasyon adına yapılan çağrıda “İstanbulluların kanala değil depreme hazırlanmaya, yeşil alanlara, suya ve daha iyi bir kentte yaşamaya ihtiyacı var diyenler bir araya gelmeye devam ediyor. Gelin Kanal İstanbul projesine neden karşı olduğumuzu konuşalım, İstanbul’u birlikte kurtaralım” denildi.