Gezegenin Geleceği: 8 Ekim 2019

-
Aa
+
a
a
a

Kömürlü termik santrallere 2 yıl daha havayı kirletme izni veren tasarı, Meclis’teki tüm partilerin ortak kararıyla geri çekilmişti. Ancak şimdi, yeniden, 15 adet kömürlü termik santrale 4. kez havayı kirletme izni verilmek isteniyor.

Fotoğraf: Change.org
Gezegenin Geleceği: 8 Kasım 2019
 

Gezegenin Geleceği: 8 Kasım 2019

podcast servisi: iTunes / RSS

Change.org/temizhavahaktir adresinde bulunan kampanyayla Kömürlü termik santrallere 2 yıl daha havayı kirletme izni veren tasarı, Meclis’teki tüm partilerin ortak kararıyla geri çekilmişti. Ancak şimdi, yeniden, 15 adet kömürlü termik santrale 4. kez havayı kirletme izni verilmek isteniyor. Üstelik tasarı geçerse bu kez, 2022 Haziran ayına kadar havayı kirletme izinleri olacak. Tema Vakfı Zonguldak İl Temsilciliği tarafından başlatılan kampanyaya pek çok sivil toplum kuruluşu desek veriyor. Tüm bu kurumlar şimdi Meclis’e seslerini daha güçlü duyurabilmek için sizlerin desteğini bekliyor. Kampanyada kömürlü termik santrallerin zararlarıyla ilgili şu bilgilere yer veriliyor: “Tasarı kabul edilirse, yılda 1100 erken ölüm, 800 kronik bronşit vakası ve 1500 hastaneye yatışın yanı sıra, her gün 170 çocukta astım atağı demek! Bizler zaten yıllardan beri, filtresiz çalışan bacalardan veya kül barajı olmadığı için rüzgarda uçan küllerden çıkan zehirli maddeleri soluyoruz. Çan, Çatalağzı, Seyitömer, Tunçbilek, Afşin Elbistan, Muğla Yatağan, Soma’da balkonlarımıza beyaz çamaşır asamıyoruz hatta bu sene Afşin’de yağan kar bile griye dönüştü. Aile büyüklerimizi akciğer kanserinden ve çocuklarımızı astımdan hastanelere taşıyoruz sürekli.'' Temiz hava solumak bir hak, 2 yıl daha beklemez. Hepimiz her gün nefes alıyoruz. Ayrıca bu zehirli maddeler sadece bizi etkilemiyor, bilimsel çalışmalara göre partikül maddeler 1000 km bile giderek tüm Türkiye’nin ve hatta komşu ülkelerin bile havasını kirletiyor. Artık emekli olması gereken bu kömürlü santraller hepimizin havasını, toprağını, sağlığını ve doğasını kirletiyor.” Kampanyanın talebi, tasarının bir kez daha geri çekilmesi. Kampanyayı Change.org/temizhavahaktir adresinde bulabilirsiniz.

 

İstanbul’da yaşanan Ispanak zehirlenmeleri üzerine kampanya başlatan Ayşegül Karaçelik, konunun ıspanağın çok ötesinde olduğunu belirterek, insan sağlığına zarar veren kimyasalların yasaklanmasını talep ediyor.Change.org/ispanak adresinden ulaşılabilen kampanyaya şu ana dek 21 binin üzerinde kişi imzalarıyla destek verdi. Ayşegül Karaçelik, ıspanaklara yabancı ot karışmış olsa da olmasa da yıllardır tarımda kullanılan ilaçların insanlarda yol açtığı zararların bilindiğini ifade etti. Ayrıca kampanyasında, bu ilaçlarda özellikle 13 etken maddenin çok tehlikeli olduğunu söylüyor. Bu maddeler, Dünya Sağlık Örgütü tarafından da “son derece tehlikeli”, “yüksek seviyede tehlikeli” ve “muhtemel kanserojen” olarak belirtiliyor. Kampanyanın talebi Türkiye’de öncelikle bu etken maddeli tarım ilaçları yani pestisitlerin yasaklanması. Ayşegül Karaçelik kampanyada ayrıca şu ifadelere yer veriyor: “Uludağ Üniversitesi’nden iki bilim insanının yapmış olduğu araştırmanın sonucuna göre endüstriyel üretimde 1 armuda 18,3 kez, 1 elmaya 11,3 kez, 1 şeftaliye ise 10 kez pestisit uygulanıyor; yani zehir atılıyor. Yani biz yıllardır zehirleniyoruz. Son günlerde yaşadığımız olay pestisitlerle alakalı olsun ya da olmasın; değişmeyen bir gerçek var. Biz yıllardır zehirleniyoruz. İnsana zarar veren tarım ilaçları yasaklansın. Gıda güvenliği ile ilgili denetimler artırılsın ve denetim sonuçları kamuoyu ile paylaşılsın!” Sen de bu kampanyanın talebinin yetkililere daha güçlü ulaşmasını istiyorsan kampanyayı Change.org/ispanak adresinde bulabilirsin.

 

 Muhammed Kaba’nın başlattığı ve Change.org/BursaKokuyor adresinde yaklaşık bir yıldır devam eden kampanya, çevreye kötü koku yayan Hamitler Çöplüğü, diğer adıyla Yenikent Katıatık Alanı’nın temizlenmesini talep ediyor. Bölge sakinleri, katı atık tesisinden yayılan kokunun, zehirli gazlara da işaret ediyor olabileceğinden endişeli ve bu konuda Belediye’den bir an önce adım atmasını istiyor. Kampanyada Hamitler çöplüğünün giderek yerleşim yerleri içinde kaldığından ve bu olumsuzluktan yüz binlerce insanın etkilendiğinden söz ediliyor. Kampanyada önemli gelişmeler de var. 31 Mart yerel seçimleri öncesinde Muhammed Kaba seçime katılan tüm adaylara seslendi ve bir söz istedi. Seçimi kazanan AKP’li Belediye Başkanı Alinur Aktaş bu alanın botanik parka dönüştürüleceği, kent merkezinde bulunan hurdacıların da şehir dışına taşınacağını açıkladı. Henüz bir adım atılmadığı için kampanya devam ediyor. Şu ana kadar 4000’in üzerinde imza toplanmış durumda ve yakında imzaların Belediye başkanına elden teslim edilmesi planlanıyor. Siz de bu kampanyaya destek vermek isterseniz Change.org/BursaKokuyor adresini ziyaret edebilirsiniz.