Hakan Kahraman

-
Aa
+
a
a
a

Uzun zamandır Açık Gazete program podcast'inizi dinliyorum ve birçok konuda size yazmayı istedim ama sonradan yazmak istediklerimin yüzeysel kaldığını düşünüp vazgeçtim. 

Değerli Ömer Madra Bey;
Ben Antalya’da yaşamakta olan 42 yaşında, bir çocuk babası Hakan Karaman. Uzun zamandır Açık Gazete program podcast'inizi dinliyorum ve birçok konuda size yazmayı istedim ama sonradan yazmak istediklerimin yüzeysel kaldığını düşünüp vazgeçtim. 
Ancak dün “The Game Changers” isimli belgeseli izledikten sonra, sizin de bir süredir vegan beslendiğinizi bildiğim için artık daha fazla kendimi tutamadım ve deneyimlerinizden yararlanabileceğimi düşünerek bu maili yazıyorum. 
Daha önce de vegan diyeti hakkında öğrendiklerim beni etkilemişti ancak bu belgeselin ardından artık 1 gün dahi kaybetmemem gerektiğine eminim. 
Biraz araştırınca hayvansal ürünleri tamamen diyetten çıkarınca geriye kalan seçeneklerin hem kolay ulaşılmayan hem de oldukça pahalı olduğunu gördüm. İşte tam da bu noktada deneyime sahip bir rehbere ihtiyaç hissedince aklımda bir anda siz belirdiniz. 
Sizden öğrenmeyi umduğum kısım da bununla alakalı. Bana bir memur maaşıyla alınabilecekler ürünler için fikir verebilir misiniz acaba?
Umarım değerli vaktinizin bir kısmını ayırıp cevap yazabilirsiniz. 

Saygılarımla,

Hakan Kahraman

Merhabalar sayın Hakan Kahraman,

Mesajınız ve radyomuz hakkındaki değerli sözleriniz için teşekkürler.

Bitkisel temelli (vegan) beslenmeye hızla geçme yolundaki kararınız için de sizi kutlarım. Bendeniz ve eşim 10 yıldan (tam söylemek gerekirse 9 yıl 9 aydan) beri bu şekilde beslenmekteyiz. Kişisel deneyimlerimiz açısından söylemek gerekirse, bu yaşam biçimini çok faydalı bulduğumuzu belirtmeliyim. Hem enerji artışı, hem gereksiz kiloların atılması, hem de genel sağlık (kan değerleri) açılarından durumumuzdan çok memnunuz. Hemen eklemeliyim ki, bu yaşama biçimi değişikliğini aile efradınızla (eşiniz ve çocuğunuzla birlikte gerçekleştirmeye başlamak ve sürdürmek, birçok açıdan da kolaylık ve rahatlık sağlayabiliyor.

Mesajınızdaki önemli soruya gelince: "hayvansal ürünleri tamamen diyetten çıkarınca geriye kalan seçeneklerin hem kolay ulaşılmayan hem de oldukça pahalı olduğu" konusuna pek katılmadığımı söylemeliyim. Eşimle birlikte internet üzerinden minik bir "araştırma", şu verileri ortaya çıkarıyor: Rastgele bir ortalamaya ulaşmak üzere seçtiğimiz Migros Sanal Market'te 3 Kasım 2109 Pazar günü itibarıyla Kg/TL olarak:

Bakliyat: Mercimek 5,45 - 14,95, Nohut 9,25 -11,35, Kuru fasulye 8,95 -19,25 arasında değişiyor

Patates: 1,89 - 6,75 arasında değişiyor

Pancar: 6,95

Yer fıstığı: 13,90

Ceviz: 34,90

Tahıl: Bulgur: 5,45; Pirinç: 6,25 -11,95 arasında değişiyor

Domates: 8,75

Soğan: 8,25

Zerdeçal: (Paket) 9:95

Mantar: 6,95 (beyaz) - 14,50 (Şiitake) arasında değişiyor

Sebzeler: Organik Kabak: (800 gm) 5,95; Patlıcan: 5,75, Brokoli: 6,95; Ispanak: 6,95

Meyveler: Muz: 7,95; Armut: 6,39; Üzüm/Elma: 5,99

************

Et, tavuk ve diğer hayvansallara gelince:

Kuzu sote: 79,95; kuzu Kapama:52,95

Dana kıyma: 32:00; dana pirzola: 79,95; dana bonfile: 102,95

Tavuk (1 adet) 7,95, tavuk kanat(Kg) 20,95; tavuk jambon: 46,90

Yumurta ( adet) 8,95;

Beyaz peynir: 18,50 - 29,50 arasında değişiyor

Taze Kaşar Peynir (400 gm): 20,40 TL ile Taze Kaşar (600 g) 33,45 arasında değişiyor.

Sayın Hakan Kahraman,

Yukarıdaki küçük örneklemden de görülebileceğini umduğum üzere, yaygın kanaatin aksine bitki temelli ürünler et ve süt ürünlerine göre daha ucuz, hem de kolaylıkla ulaşılabilir durumda. Hayat tarzı değişikliği girişiminizde başarılar.


Sevgiler, selamlar, saygılar

Ömer Madra