8 Aralık 2005
Kanada'nın Montreal kentindeki İklim Değişikliği Konferansı'nda 2005 yılının gezegendeki gelmiş geçmiş en sıcak, fırtınalı ve kuru yıl olarak tarihe geçeceği belirtildi. Uluslararası çevre örgütü WWF'nin hazırladığı raporda, 2005 boyunca rekor sıcaklıkların ölçüldüğü, buzullardaki erime ve Karayipler sularındaki ısınmanın ise görülmemiş seviyelere ulaştığı vurgulandı. 2005, gezegenin akciğeri Amazonlar'da şiddetli kuraklık çekilen yıl da oldu. Rapor, AB hükümeti ve Dünya Meteoroloji Organizasyonu'nun verilerine göre hazırlandı.
Avrupa'da tropik afet
2005 sigortacılık açısından da tarihi bir yıl. Münih Re Vakfı'nın raporuna göre yıl boyunca hava koşullarına bağlı doğal afetler nedeniyle dünya çapında 200 milyar dolarlık hasar meydana geldi. Bunun 70 milyar doları sigortalıydı. Sadece Katrina, ABD'nin güneyinde 125 milyar dolarlık hasar yarattı. 'Wilma' tropik fırtına kayıtlarının tutulmaya başladığı günden bu yana görülen en güçlü kasırga olarak tarihe geçerken 'Vince' kasırgası Avrupa'ya kadar ulaştı. Vince nedeniyle İspanya'da toprak kaymaları meydana geldi. Londra merkezli Tropikal Fırtına Riski Tahmin Merkezi'ne göre ABD ve Karayipler'de, önümüzdeki 2006 yılı da kasırgalar açısından yoğun geçecek.
ABD'nin Kyoto inadı
Konferansta sunulan bütün iç karartıcı raporlara rağmen, ABD Kanada'nın, küresel ısınmayla mücadelenin geleceğini tartışma süreci başlatma önerisini reddetti. Kanada Çevre Bakanı Stephane Dion, BM'nin iklim konvansiyonuna taraf olan ülkelerin Montreal'deki toplantıda küresel ısınma hakkında uzun vadede işbirliği yapması için müzakere süreci başlatmasını önermişti. ABD ise 1992'de atmosferde sera etkisine karşı mücadele konusundaki ilk anlaşma olan bu konvansiyona taraf olmakla birlikte, 1997 yılında imzalanan ve bu yıl yürürlüğe giren Kyoto Protokolü'ne uymayı reddediyor. ABD'nin teklifi reddetmesinin süren müzarekeleri çıkmaza soktuğu belirtiliyor. Bush yönetimi, enerji fiyatını artıracağı ve ABD'de 5 milyon kişiyi işsiz bırakacağı gerekçesiyle protokolü imzalamaya yanaşmıyor. Bush, atmosfere salınan sera gazlarının dörtte birinden sorumlu olan ABD adına yılda 5 milyar doları küresel ısınmayı önlemek için yapılacak teknoloji yatırımlarına ayırmayı taahüt ediyor. (afp, Reuters, aa)
Tarihi görüntüler
29 Eylül 2005 tarihli bu görüntü, Kuzey Buz Denizi'ndeki erimenin boyutunu gösteriyor. NASA'nın verilerine göre, Kuzey Buz Denizi'nde buz seviyesi 21 Eylül 2005 tarihinde 5.3 milyon kilometrekareye kadar düştü. Bu, kutuplar uydularla izlenmeye başladığından beri ölçülen 'en düşük değer'. BM ve Kanada hükümetlerine göre buzullardaki hızlı erimeye bağlı olarak Atlantik ve Pasifik okyanusları arasında yeni bir deniz yolu açılabilir.
Ozondan kötü haber
Amerikan Jeofizik Birliği' toplantısında ozon deliğinin 1980'lerdeki seviyesine gerilemesinin 2065'i bulacağı açıklandı. Daha önce bu tarih 2050 olarak hesaplanmıştı. Bilim adamlarına göre hesap hatasına yol açanın gelişmiş ülkelerde biriken kimsayal madde miktarının sanılandan fazla olması. 1987 Montreal Protokolü ile ozon tabakasını delici gazların üretimi yasaklanmış, ancak stokların tüketimi konusunda kesin bir sınır getirilmemişti.