3 Kasım 2009www.bianet.org/bianet/ifade-ozgurlugu/118003-mahkeme-ertosunu-utandirmadi
Dönemin İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul yöneticisi Leman Yurtsever, 2000'de F-tipine geçişe direnen mahkumlara karşı yapılan askeri operasyonlar ve ardından gelen "ölüm oruçları" sırasında Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü olan Ali Suat Ertosun'un açtığı hakaret davasında mahkum oldu.
Kararı veren Ankara 27. Asliye Ceza Mahkemesi hakimi Mehmet Tuğrul Türksoy, "kastının yoğunluğu" dolayısıyla Yurtsever'in cezasını "asgari haddin üzerinde" belirledi ve 3 aydan 3 ay 15 güne çıkardı.
Ertosun'a 2003'te "İnsan Hakları Utanç Belgesi" gönderdiği için mahkum olan Yurtsever, bianet'e, "Yanlı bulduğum kararı temyize götüreceğim" dedi.
Aynı protesto eylemi nedeniyle hakkında dava açılan dönemin İHD yöneticileri Kiraz Biçici, Doğan Genç, Eren Keskin, Gülseren Yoleri ve Oya Ersoy da hapisle cezalandırılmış, ardından bu ceza 1963 TL para cezasına çevrilmişti.Ertosun yargının tepesine çıktı
Aralık 2000'de, 28 cezaevine düzenlenen operasyonlarda 28 tutuklu ve hükümlüyle iki asker öldü. "Hayata Dönüş" adı verilen ve Türkiye'den ve yurtdışından hak örgütlerinin ciddi ihlaller olduğunu vurguladığı operasyonla ilgili olarak dönemin yetkilileri yargılanmadı. Ertosun, daha sonra Yargıtay üyeliğine terfi etti. 2004'te Devlet Üstün Hizmet Madalyası aldı. Ardından, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) üyesi oldu.
Ertosun'un adı, bu yılki hakim ve savcı atamaları sırasında Ergenekon soruşturmasını ve davasını yürüten savcı ve hakimlerin bu görevden alınması teklifiyle yeniden gündeme geldi. Hükümetin teklife karşı durmasıyla tıkanan süreçte Ertosun'un Ergenekon sanıklarıyla çekilmiş görüşme fotoğrafları gazetelerde yer aldı. Ertosun, düzenlediği bir basın toplantısıyla kendini savundu; "Hayata Dönüş" operasyonunu da olumladı.Yurtsever tepkili
Yurtsever'in mahkum olduğu davada, mahkeme sanık lehine olduğu için eski Türk Ceza Kanunu hükümlerini uyguladı. 2005'te yürürlüğe giren yeni TCK'da kamu görevlisine hakaretin cezası en az 1 yıl hapis. Mahkeme, Yurtsever'in "yoğun bir kasıtla hakaret etmek istediği" için cezasını artırsa da, "bir daha suç işlemekten çekineceğini" öngörerek cezayı tecil etti. Yurtsever 400 TL de asli para cezası ödeyecek.
Martta Diyarbakır'da, ardından da yerel seçimlerde oy kullanmak için gittiği Karaköy'deki Saint Benoit Lisesi'nde polislerce gözaltına alınan Yurtsever, "Hakkımda tutuklama kararı olduğunu bu sırada öğrendim" dedi.
"Haksız yere gözaltında tutulduğum için tazminat davası açtım. Davaya Mart 2010'da devam edilecek. Tazminat beklerken hapis cezası aldım.
"Ertosun'a yolladığımız belge bir protestoydu. Ben eleştiri hakkımı kullandım. Protesto edenlerin ceza alması Türkiye'deki hukukun kimleri koruduğunu bir kere daha gösterdi."