24 Ocak 2008
Dünyanın önde gelen siyasetçilerini, işadamlarını, sivil toplum örgütü liderlerini ve sanatçılarını bir araya getiren Dünya Ekonomik Forumu'nun yıllık toplantısı dün Davos'ta, ABD'de artan resesyon işaretlerinin küresel ekonomiye yansıyacağı endişelerinin gölgesinde başladı. Araştırma şirketi PricewaterhouseCoopers'ın CEO'ları endişelediren gelişmeler konusunda yaptığı ankette ilk sırayı, 11 yıldan bu yana ilk kez gelirlerin düşmesi tehdidi aldı. Ankete katılan 1150 yöneticiden, bu yıl şirketlerinde gelir artışı yaşanacağı konusunda çok güven duyduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 50'de kaldı. ABD'li şirket yöneticileri arasında geçen yıl yüzde 54 olan bu oran bu yıl yüzde 36'ya kadar geriledi. Aynı şekilde Avrupalı yöneticilerin bu konudaki güvenleri de yüzde 54'ten yüzde 44'e düştü. Bu konuda en kötümser düşünenler ise Japon işadamları çıktı. İyimser düşünen Japon işadamlarının oranı yüzde 31'de kaldı.
PricewaterhouseCoopers CEO'su Samuel Dipiazza, Bloomberg'e yaptığı açıklamada, "CEO'ların en büyük endişesi ekonomik resesyon" dedi. Alman kimyevi ürünler üreticisi Lanxess'in CEO'su Axel Heitmann da "Piyasalarda panik yaşanıyor. FED'in faiz indirme kararı istenen etkiyi yaratma konusunda şimdiden boşa çıkmış görünüyor" yorumunu yaptı. Harvard Üniversitesi profesörlerinden Kenneth Rogoff "Küresel yansımaları olan çok ciddi bir finans krizi ile karşı karşıyayız. Ekonomisi yavaş büyürse ABD çok şanslı bir ülke olacak" ifadeleri kullanıldı. Coca-Cola CEO'su Neville Isdell de ABD'nin resesyona girme olasılığının yüzde 50'nin üzerinde olduğunu söyledi. CEO'ların endişesini Dünya Ekonomik Forumu'nun kurucusu ve Başkanı Klaus Schwab da doğruladı. "Pek çok açıdan bir krizle karşı karşıyayız" diyen Schwab durumun endişe verici olduğunu söyledi.
CEO'lardan liderlik çağrısı
Bu arada iş dünyası liderleri, ABD merkez bankası FED'e ve diğer ülkelerin merkez bankalarına ekonominin kötüye gidişi ile mücadele konusunda daha fazla liderlik yapmaları çağrısında bulundu. Ünlü spekülatör George Soros Reuters'a yaptığı açıklamada "Merkez bankaları kontrolü kaybetti" derken, Davos zirvesinin dükü açılış toplantısına katılan CEO'lar FED'in 0,75 puanlık faiz indiminin bir panik hareketi gibi göründüğünü söyledi.
Toplantılara, 88 ülkeden yaklaşık 2 bin 500 kişi katılıyor. ABD'nin ünlü ekonomi dergileri Fortune ve Forbes ile İngiliz Financial Times gazetesinin belirlediği en büyük 100 firmadan 74'ü üst düzey seviyelerde toplantılara katılıyor. Toplantılara küresel düzeyde 1370 üst düzey yönetici katılırken, söz konusu rakamın Dünya Ekonomik Forumu Toplantıları'nın başladığı 1971 yılından bu yana kaydedilen en yüksek rakam olduğu ifade ediliyor.
Merrill Lynch ekonomisti: FED faizleri yüzde 1'e çeksin
Merrill Lynch Kuzey Amerika ekonomisti David Rosenberg, FED'in faiz indirimi kampanyasını hızlandırması ve faizleri yüzde 1 seviyesine kadar çekmesi gerektiğini söyledi. Rosenberg, konut sektöründeki daralma ve kredi krizinin FED'i faiz indirimi konusunda daha agresif olmaya zorladığını savundu. ABD'de FED faizi en son 2003 yılında yüzde 1 seviyesindeydi. Yatırım bankası Merrill Lynch, FED'in faiz indiriminden kısa bir süre önce resesyon uyarısı yapmıştı. Wall Street'in en büyük kalelerinden biri olan banka yaşanan mortgage krizinden ciddi yara aldı. Geçen haftalarda 2007'nin dördüncü çeyreğinde 9,8 milyar dolar zarar yazdığını açıklayan Merrill Lynch, tarihindeki en büyük zararla yüz yüze gelmişti.
Dünyanın önde gelen siyasetçilerini, işadamlarını, sivil toplum örgütü liderlerini ve sanatçılarını bir araya getiren Dünya Ekonomik Forumu'nun yıllık...
#content { ); }#content li { margin-left:25px; }