4 Ocak 2008
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda, "Tütün Mamullerinin Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun"da değişiklik yapılmasına ilişkin teklifin sigara yasaklarına uymayanların cezalandırılmasına ilişkin 6. maddesi dün (4 Ocak) kabul edildi.
Yasa ikiye karşı 240 oyla kabul edildi. 248 milletvekilinin katıldığı oylamada altı milletvekili de çekimser kaldı.
Lokantalarla kahvehane (köyler dahil), kafeterya, birahane gibi eğlence hizmeti verilen işletmelerdeki yasağın, yasanın yayımı tarihinden 18 ay sonra yürürlüğe girmesi hükme bağlandı.
Yasa, bu ay içinde Cumhurbaşkanı tarafından onaylanırsa bu konudaki yasaklar yerel seçimlerden sonra yürürlüğe girebilecek. Yasanın diğer hükümlerinin yürürlük tarihi de yayımı tarihinden dört ay sonraya ertelendi.
Yükümlülüklerini yerine getirmeyene ceza
Yasaya göre sigara yasağının uygulanması ve tedbir alınmasıyla ilgili yükümlülüklerini yerine getirmeyen işletmeler önce yazılı olarak uyarılacak.
Bu uyarıya rağmen yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere belediye sınırları içinde belediye encümeni, belediye sınırları dışında ise mahalli mülki amir tarafından 500 YTL ile 5 bin YTL arasında ceza verilebilecek. Verilen bir önergenin kabul edilmesiyle kamu hizmet binalarının kapalı alanları bu hükmün dışında tutuldu.
Yapılan düzenlemeler neler?
Kanun değişikliğiyle gelen düzenlemelerden bazıları şöyle:
Statlarda sigara içilmesine sınırlama getiriyor. Buna göre, sigara içilebilecek bölümler, statların açık alanlarında da olacak. Açık havada yapılan her türlü spor, kültür, sanat ve eğlence faaliyetlerinin yapıldığı yerler ile bunların seyir yerlerinde tütün ürünleri kullanılamayacak. Ancak, bu tesislerde tütün ürünlerinin tüketilmesine mahsus alanlar oluşturulacak. Tütün ürünleri tüketilmesine tahsis edilen kapalı alanların koku ve duman geçişini önleyecek şekilde tecrit edilmesi ve havalandırma tertibatı yapılması sağlanacak. Taksiler dahil olmak üzere, karayolu, demiryolu, denizyolu ve havayolu toplu taşıma araçlarında da sigara içilmeyecek. Tütün ürünleri kamu hizmet binalarının kapalı alanlarında; koridorları dahil olmak üzere her türlü eğitim, sağlık, üretim, ticaret sosyal, kültürel, spor, eğlence ve benzeri amaçlı özel hukuk kişilerine ait olan ve birden çok sayıda kişinin girebildiği binaların kapalı alanlarında yasak olacak.