9 Eylül 2007Fatih Türkmenoğlu
Dünyadaki tüm dinlerin temsilcileri, küresel ısınmanın yarattığı tahribata insanlığın dikkatini çekmek için Grönland'da buluştu. İstanbul Rum Patriği Bartholomeos'un başkanlığını yaptığı "Din, Bilim ve Çevre Kuruluşu"nun düzenlediği çevre sempozyumuna katılmak üzere çok sayıda bilimadamı da Grönland'a geldi.
Neden Grönland?
Sempozyumun açılışı, bir gemide, din adamlarının sessiz duasıyla yapıldı. Bartholomeos, 7 yıldan bu yana dünyanın çeşitli yerlerinde düzenlenen sempozyumlar için bu yıl neden Grönland'ı seçtiklerini Milliyet'e şöyle açıkladı: "Kutuplara gelmemizin amacı, dünyanın dikkatini eriyen buzullara çekmek. Geçen sene Amazon'daydık. Aslında önlenebilecek olan felakete çok yakınız. Din adamları, bilim adamları ve gazetecilerle toplandık. Bu harika adada, acı değişime tanıklık ediyoruz. Çok keskin değişimler var. Grönland halkı tek geçim kaynağı olan balıkçılığı yapamıyor. Onlar için dua ediyoruz." Merkezi Atina'da bulunan "Din, Bilim ve Çevre Kuruluşu"nun düzenlediği sempozyum, geçen cuma günü Grönland'da başladı. Grönland'ın Ilulissat Adası'na gelen katılımcılar, buradan bir gemiyle bir hafta boyunca buzullarda dolaşacaklar ve değişen dünya düzenine tanıklık edecekler. Sempozyuma konusunda uzmanlaşmış birçok bilim adamının yanı sıra, her dinden temsilciler de katılıyor. İki dakika süren sessiz duayla başlayan açılış, Grönland halkının teknelerle gelip destek vermesiyle de çok renklendi.
Dünyaya tanıklık
Şii lider Moharejani Abbas, Müslüman temsilci Londra Nottingham Camii imamı Müşerref Hüseyin, Paris Hahambaşı Shirat, İstanbul Rum Patriği Bartholomeus, Kardinal Theodore Mc. Carrick, Hindu lider Krishnamurti Panchapakesan, ayrıca Shinto, Budist-Zen ve Evanjelist liderler de duada hazır bulundu.Kuruluşun hedefi kirlenen bölgelerBirçok saygın kurumdan da yardım alan 'Din, Bilim ve Çevre', Sivil Toplum Örgütü statüsünde olmayan bir gönüllü kuruluşu. 1995 yılında, çevreci yönüyle de tanınan İstanbul Rum Patriği Bartholomeos başkanlığında faaliyetlerine başladı. İlk büyük sempozyumu, 1997'de Karadeniz'de gerçekleştirdiler. Sonraki yıllarda Adriyatik Denizi, Baltık Denizi ve Amazonlar gibi kirlenen, dünyayla birlikte özellikleri değişen bölgelerde kalabalık gruplarla 'farkındalık' turları ve sempozyumlar düzenlediler. Kuruluşun basın sözcüsü Kieran Cooke'un belirttiğine göre, gruba çok sayıda değişik dinlerin temsilcilerini ve liderlerini dahil etmelerinin sebebi, özellikle din adamlarının çevre konularındaki farkındalıklarını yükseltmek. Cooke, "Din adamları ne kadar çok bilip etkilenirlerse, kendi cemaatlerine veya röportajlarında medya yoluyla halka da o kadar doğru mesajlar verirler" diyor. Kutuplar bütün değişimin aynasıSempozyumun resmi açılış konuşmasını da yapan Bartolomeos, ısınan dunya ve eriyen buzullarla birlikte, deniz seviyesinde görünen yükselmeye dikkat çekti: "Bu seferki toplantımıza 'Dünyanın Aynası' adını verdik, çünkü bilim adamlari burada göreceğimiz değişimlerin, aslında dünyanın her yerinde hissedileceğini söylüyor. Kutuplar, bütün değişimin aynası. Dünyaya bakacak olursak, insanoğlunun yarattığı hiçbir şey mükemmel değil. Oysa dünya mükemmel. Buranın sessiz güzelliği mükemmel... Bu Tanrı'nin yarattığı bir mükemmellik. İnsanoğlu, Tanrı'nın yarattığı bu güzelliklere saygı göstermeli. Geçen yıl Amazon'daydık. Bu sene buraya geldik, seneye Mısır'da olmayı planlıyoruz. Ben bir bilim adamı değilim, ama 1995'ten beri bu organizasyonun bir parçası olmaktan ve başkanlık yapmaktan onur duyuyorum. Yeni nesiller için daha iyi bir dünya istiyoruz."
BUZULLARIN ÖNÜNDE SOHBET
'Doğuştan çevreciyim'İstanbul Rum Patriği Bartholomeos: Gökçeada'da doğayla iç içe büyüdüm, doğa ve çocuklardan vazgeçmemGökçeada'da doğan ve ortaokulu bitirene kadar Gokçeada'daki köyünde yaşayan İstanbul Rum Patriği Bartholomeos, gemide devam eden sempozyumda, konuşmalardan fırsat buldukça karaya çıkarak çevreyi gezdi. Illulisat şehrinde uzun bir yürüyüşe çıkan Patrik, çevresini saran ve onunla birlikte yürüyüşe katılan herkesi hızıyla şaşkına çevirdi. Fırsat buldukça İstanbul'da da yürüyüş yapan Bartholomeos'la, eriyen buzulların onunde sohbet ettik. Kitabınızda okumuştum, her zaman çevreciymişsiniz aslında...Evet, Gökçeada'da doğayla iç içe büyüdüm. Doğa ve çocuklar; ikisinden de vazgeçemem. Bu sizin başkanlığınızda düzenlenen kaçıncı sempozyum?Bu yedinci sempozyum. Kutuplara gelmemizin amacı da dünyanın dikkatini eriyen buzullara çekmek. Geçen sene de Amazon'daydık. Aslında önlenebilecek olan felakete çok yakınız... Din adamları, bilim adamları ve siz gazeteciler toplandık. Bu harika adada, acı değişime tanıklık ediyoruz. Çok keskin değisimler var. Grönland halkı tek geçim kaynağı olan balıkçılığı yapamıyor. Onlar için dua ediyoruz.Din adamları ve bilim insanlarının ilişkisi faydalı olacak mı?Aslında bilim adamları ve din adamları, yıllar yılı birbirlerinden uzak durdular. Şimdi iklim değişiminden de, çevre kirliliğinden de etkilenmeyen din adamı yok. Dünyanın geleceği artık umutsuz bir hal alıyor... Şu güzelliğe baksanıza, bir şeyler yapmak lazım... Herkesin bir an önce bir şeyler yapması lazım...Kutup ayılarının üçte ikisi yok olabilir
DIŞ HABERLER SERVİSİ
ABD Jeolojik Araştırma Kurumu'nun yaptığı bir araştırmada, küresel ısınmanın neden olduğu buz denizlerinin incelmesine ilişkin tahminlerin doğru çıkması halinde, 2050 yılına kadar kutup ayılarının üçte ikisinin yok olabileceği ortaya çıktı.http://www.milliyet.com.tr/2007/09/09/guncel/agun.html