Yaşanan su sıkıntısını aşmada, tarım arazilerinde kullanılacak damla sulama tekniğinin, yüzde 50 su tasarrufu, verimde ise 2 kat artış sağladığı bildirildi.
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Tarımsal Yapılar ve Sulama Bölümü Öğretim üyesi Prof. Dr. Taner Alagöz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, son günlerde su kaynaklarında yaşanan sıkıntının başta çiftçiler olmak üzere, herkese büyük sorumluluklar yüklediğini söyledi.
Yanlış kullanım nedeniyle özellikle tarım arazilerinin sulanması sırasında büyük su kayıpları yaşandığına dikkati çeken Alagöz, ''Salma ve yağmurlama sisteminde suyun büyük bölümü buharlaşarak yok oluyor'' dedi.
Alagöz, damla sulama tekniği ile mevcut kısıtlı kaynakların en verimli ve doğru şekilde kullanılacağını belirterek, şöyle konuştu:
''Damla sulamada su toprağın kök bölgesine uzun sürede verildiği için, üstteki verimli tabakada su toplanma soğanı oluşur. Buradan bitkinin her zaman su alması kolay olduğu gibi, suyun yüzey akışa geçen ve buharlaşan kısmı da çok daha az olur. Damla sulamanın ilk yatırım masrafı fazla olmasına rağmen, uzun ömrü, su tasarrufu sağlaması ve bitkinin suyu alımı kolaylaştırması yönünden diğer yöntemlere göre daha avantajlıdır. Saatte 4 litre suyun verildiği sistemle, yüzde 50 su tasarrufu sağlanırken, verimde ise 2 kata varan artış elde edilir.''
Damla sulamanın en çok narenciye, kısa boylu sebze ve meyve türü bitkilerde kullanıldığını vurgulayan Alagöz, kurulacak boru sistemin ise 2-3 yıl süreyle kullanılabildiği için kendisini kolayca amorti edebildiğini kaydetti.
Alagöz, damla sulamanın son bir kaç yıl içinde önemli bir sektör haline geldiğini ve firma sayısında ise artış yaşandığını belirterek, ''Bu teknikle, su tasarrufu ve verimdeki artışın yanı sıra, üründe kalite artışı sağlanıyor. Ayrıca, fazla yakıt ve gübre tüketimi, yabancı ot ve hastalıklar da ek külfete gerek kalmadan önlenebiliyor'' dedi.
-KURAKLIK TALEBİ ARTIRDI-
Çukurova yöresinde damla sulama sistemleri üzerine faaliyet gösteren, Euro Drip Bölge Müdürü ve Ziraat Yüksek Mühendisi İbrahim Baklacı ise kuraklıkla birlikte damla sulama tekniğine talebinin giderek arttığını söyledi.