Kuraklık sofrayı da tarlayı da vurdu

-
Aa
+
a
a
a

10 Ağustos 2007

Antalya'da yeterince yağış alamayan barajların dolmaması dolayısıyla, üretici bazı tarlalarını boş bıraktı, ekilen tarlalarda ise verim düşük oldu. Ürünün az olmasının yanı sıra, Türkiye'nin sebze ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Akdeniz bölgesinin sahillerindeki tarım arazilerinde,ara sezon olması yüzünden, büyük şehirlerdeki pazar ve manavlarda sebze fiyatları arttı.

Başta Antalya Toptancı Hali olmak üzere, Kumluca, Finike, Demre, Gazipaşa, Alanya, Manavgat hallerine ürün girişi neredeyse yok denecek kadar azaldı.

AA muhabirinin yaptığı araştırmaya göre, büyük şehirlerdeki manav ve pazarlarda fiyatların yükselmesine, dolaylı olarak küresel ısınma etkili olurken, bir yandan da, pazarın ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Akdeniz Bölgesi'nde, sahillerde ara sezona girilmiş olması da önemli bir etken olarak görünüyor.

Antalya sahillerindeki tarlalarda sebze hasadı sona erdi. Seralar ise henüz yeni sezona hazırlanıyor. Çiftçi bir yandan, serasını sürüp, ilaçlama yaparken, bir yandan da, kırılan sera camlarını yenisiyle değiştiriyor ya da eskiyen, yırtılan sera örtüsünü değiştiriyor.

Antalya Toptancı Sebze ve Meyve Hali de, sezonun en tenha günlerini yaşıyor. Üretici, Hal'e mal getirmeyince, sebze komisyoncularının bir bölümü tatile çıkmayı tercih etti. Büyük şehirlerin sebze ve meyve ihtiyacını ise, Burdur, Isparta, Afyon gibi yüksek kesimlerdeki tarım alanlarından karşılanıyor. Bu bölgelerde ise, tarlaların yeterince sulanamaması nedeniyle ürünün az olması, fiyatları yukarı doğru hareketlendirdi.

-ANTALYA TOPTANCI HALİNDE SESSİZLİK-

Antalya Toptancı Sebze ve Meyve Hali Müdürü Hüseyin Kara, AA muhabirine, sahil kesimindeki tarlalarda ürünün bittiğini, seraların yeni sezona hazırlandığını, bu nedenle Hal'e daha çok meyve geldiğini, ancak meyve girişinin de yetersiz olduğunu bildirdi.

Hüseyin Kara, ''Bu mevsimde Toptancı Hal'de 1-2 aylık durağan bir dönem yaşanır. Hal'e üzüm, incir gibi meyve geliyor. Bu mevsimde domates, biber daha çok yayla kesiminden geliyor'' dedi.

-KUMLUCA HALİ KAPANDI-

Türkiye'nin örtü altı sebze üretiminde yüzde 40'nı karşılayan ve üretilen ürünlerin yüzde 25'nin ihraç edildiği Antalya'nın Kumluca ilçesindeki Toptancı Yaş Sebze ve Meyve Hali sezon sonu olması nedeniyle kapandı. Yılda yaklaşık 10 ay süreyle hizmet veren Toptancı Hali, seralarda sezon olması nedeniyle kapandı.

Yaklaşık 40 bin dekar alanda üretim yapılan Kumluca'da seraların yüzde 50'sine yakın bir bölümünde bu günlerde çiftçiler tarafından erken güzlük ekimi hazırlığı yapılıyor. Erkenci ürünlerin Kasım ayı başlarında Toptancı Hal'e gelmesi bekleniyor.

-KORKUTELİ BARAJINDAN TARLALARA SU VERİLMİYOR-

Korkuteli Ziraat odası Başkanı Musa Büyükçetin, aşırı sıcaklar yüzünden, Korkuteli çevresindeki tarlalarda yüzde 50 oranında ürün kaybı meydana geldiğini bildirdi.

Büyükçetin, Korkuteli Sulama Birliğinin Korkuteli Barajında yeterli su rezervine ulaşılamaması nedeniyle, bu yıl sadece meyve bahçelerine su verme kararı aldığını, sebze ekili tarlalara ise su verilmeyeceğini açıkladığını kaydetti.

Büyükçetin sebze üretimini sondaj kuyuları bulunan Kızılcadağ, Küçükköy, Mamatlar, Kızılaliler, Bahçeyaka, Dereköy, Sülekler ve Taşkesiği köylerinde yapılabildiğini belirtti.

Büyükçetin, üretimin yetersiz olması yüzünden fiyatların da arttığına dikkati çekerek, geçen yıl 1 YTL civarında olan sıkık fasulyenin bu yıl 3 YTL'den alıcı bulduğunu kaydetti. Dolmalık biberin fiyatının da 75, Ykr'den 1,5 YTL'ye yükseldiğine değinen Büyükçetin, 25 Ykr olan domatesin 1 YTL'ye, 2 YTL olan bamyanın 3 YTL'ye, 1 YTL olan patlıcanın 2 YTL'ye, 2 YTL olan barbunyanın 3 YTL'ye satıldığını da belirtti.

-İNSUYU FASULYESİ KIYMETE BİNDİ-

Türkiye'de en çok taze fasulye üretilen bölgeler arasında gösterilen Burdur'un İnsuyu bölgesinde de bu yıl ürün rekoltesinin düşmesi, fiyatların yükselmesine yol açtı

İnsuyu havzasındaki 30 bin dekar arazide taze fasulye üretimi yapan köylüler, susuzluğun yanı sıra, elektrik kesintilerinden de yakınıyor. Sondaj kuyularından elektrikli pompalarla su çekip, tarlalarını sulayan çiftçiler, voltajların sık sık düşmesi veya elektrik kesintisi yüzünden tarlalarını sulayamadıklarını belirtiyorlar.

Geçen yıl İnsuyu havzasında 8 bin ton dolayında olan taze fasulye rekoltesinin bu yıl 5-6 bin ton civarında gerçekleşmesi bekleniyor. Üretici, verimin düşük olmasından yakınırken, diğer yandan da geçen yıl 2 YTL'ye sattığı taze fasulyenin bu yıl 3 YTL'ye rahatlıkla alıcı bulmasından ötürü ekonomik olarak sıkıntıya girmediklerini de