6 Temmuz 2007
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, düzenlediği basın toplantısında, kuraklık nedeniyle buğday rekoltesinde yüzde 10’luk bir düşüş yaşandığını, bunu fırsat bilen tüccarın da sürekli buğday topladığını söyledi. Üreticinin de fiyatlarda artış beklentisi ile ürününü satmadığını anlatan Balcı, normalde 1-1.5 milyon ton stok bulundurması gereken Toprak Mahsulleri Ofisi’nin stoklarının ise 300 bin ton düzeyinde kaldığına işaret etti.
Bu gelişmeleri fırsat bilen un sanayicilerinin 50 kg’lık unun çuval fiyatını 32 YTL’den 37-39 YTL’ye yükselttiğini kaydeden Balcı, şöyle devam etti:“TMO’nun stoklarının düşük düzeyde kalması, tüccarın iştahını kabartıyor. Fiyat artışı beklentisi ile daha fazla buğday alıp stokluyorlar. Un fiyatlarındaki yüzde 17-20’lik artışı gerektiren bir durum şu anda yok. Gerekli önlemler alınıp un fiyatlarındaki artış düşürülmezse, ekmekte yüzde 10 fiyat artışı zorunlu olur. Fırıncı, akaryakıt ve maya fiyatlarındaki artışı bir süre göğüsleyebiliyor. Ama un ve işçilikteki fiyat artışına uzun süre katlanmamız zor. Un fiyatları düşürülmezse ve diğer girdilerde de artış olursa, zam oranı yüzde 15’e çıkar. TMO stoklarını artırmalı.”Halen Türkiye genelinde ekmeğin kg fiyatının 2 YTL’nin altında olduğunu hatırlatan Balcı, ekmek maliyetinin yüzde 30-40’ının undan, yüzde 25’inin işçilikten, kalanının da diğer giderlerden kaynaklandığını belirtti.