Dünya çölleşmeyle mücadele günü...

-
Aa
+
a
a
a

17 Haziran 2007

Tema Vakfı, 17 Haziran Dünya Çölleşmeyle Mücadele Günü kapsamında Konya'nın Karapınar ilçesindeki çöl alanında program düzenledi.

Tema Vakfı tarafından düzenlenen program kapsamında ilk olarak Karapınar Araştırma Enstitüsü İstasyonu'nda açılan ''Erozyon'' konulu fotoğraf sergisi gezildi.

Daha sonra, erozyon sahası ve terk edilmiş köyde inceleme yapan davetliler, Karapınar'ın Kayırlıkaş mevkisindeki çöl alanında kurulan ''çöl çadırı''nda basın toplantısı düzenlendi.

TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Çelik Kurdoğlu, burada yaptığı konuşmada, Tema olarak dünyada belki de ilk kez böyle bir program düzenlediklerini vurgulayarak, bu tür etkinliklerin genelde bugünkü gibi çöl alanlarında yapılmadığını söyledi.

Doğada yaşam adına 3 ana başlık olduğunu dile getiren Kurdoğlu, ''Bunlar toprak, hava ve sudur. Bunlar olmadan yaşamak mümkün değil. Bu açıdan bu üç ana unsurun korunması gerekiyor. Bu kapsamda Tema olarak her seviyede halk katılımı bekliyoruz'' dedi.

Tema Vakfı Genel Müdürü Dr. Uygar Özesmi ise dünyanın sürekli ısındığını ve ciddi anlamda sıcaklık artışlarının beklendiğini söyledi. Türkiye'de sadece yaz ayında 2-6 derecelik sıcaklık artışı beklendiğini vurgulayan Özesmi, bu artıştan en fazla Ege ve güney bölgelerinin etkileneceğini bildirdi.

Yıllık sıcaklık artışının ise 2-4 arasında olmasının beklendiğini ifade eden Özesmi, ''Bu küresel ısınmayla birlikte su kaynaklarımız azalıyor. 2050 yılına kadar kişi başına düşen su miktarının 1600 metreküpten 700 metreküpe düşmesi bekleniyor. Su kullanımı ve enerji tasarrufu konusunda bireysel önlemlerin alışkanlık haline gelmesi gerekiyor'' diye konuştu.

-ELDE VE BULAŞIK MAKİNESİNDE YIKAMA-

Bonn Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Rainer Stammiger, elde ve bulaşık makinesinde yıkama konusunda 7 Avrupa ülkesinde (Almanya, Polonya, İtalya, İspanya, Türkiye, Fransa, İngiltere) bir araştırma yapıldığını söyledi.

Bu araştırmada yumurta sarısı, yulaf taneleri, kıyma, ıspanak, süt, çay ve margarin ile kirletilmiş 140 parça tabak, çanak, bardak, çatal, bıçak ve kaşığın yıkandığını anlatan Stammiger, şunları kaydetti:

''Bu bulaşık önce 2 saat ve daha fazla kurumaya bırakıldı. Ardından bunların yıkanması istendi. Elde yıkayanların çoğu suyu, bulanıklık, suyun soğuması, köpüğün bitmesi gibi nedenlerle sık sık değiştirdi. Elde yıkama yaptırılan 113 kişiden yüzde 70'i son kalan tortuları ve köpüğü temizlemek için son durulama yaptı. 7 Avrupa ülkesinde ulaştığımız kişiler, farklı yöntemlerle elde yıkama yaptı ancak çok büyük farklılık gözlenmedi.''

Yapılan hesaplamalara göre 7 Avrupa ülkesinde, elde yıkamada ortalama 103 litre su harcandığını dile getiren Stammiger, şöyle devam etti:

''140 parça bulaşığın yıkanması için Almanya'da 46, Polonya'da 94, İtalya'da 115, İspanya'da 170, Türkiye'de 126, Fransa'da 103, İngiltere'de 63 litre su harcandı. Bunların ortalaması 103 litreyi verdi. Ortalama 35 gram temizleyici kullanıldı ve 140 parça bulaşığın yıkanması için ortalama 79 dakika harcandı. En fazla zaman 106 dakikayla Türkiye'de harcanıyor. Makineye geçildiğinde ise 140 parça bulaşık için 15-22 litre arasında su harcanıyor, 30 gram temizleyici kullanılıyor ve makinede 100-150 dakika arasında zaman harcanıyor. Enerjiye bakıldığında, elde yıkamada 2.5 kilovat saat, makinede ise 1-2 kilovat saat arasında enerji harcanıyor.''

Stammiger, Türkiye'de elde bulaşık yıkarken günde 126 litre, yılda 46 bin litre su harcandığını belirterek, ''Yani her yıl 4 metre eninde, 6 metre uzunluğunda ve 1.92 metre yüksekliğinde bir yüzme havuzu kadar hane ve yıkama başına su harcanıyor. Şu soruyu yöneltmeliyiz. Tüketiciler bir seferde 140 parça yıkama yapabiliyor mu? Makine bunu daha az su, daha az enerji ve daha az temizleyici kullanarak kolaylıkla yapabiliyor'' dedi.

Konuşmaların ardından, çöl alanında kurulan Sarıkeçililer Yörük çadırında katılımcılara börek ve yayık ayranı ikram edilirken, develerle çölde hatıra fotoğrafı çektirildi.

Programa, Tema Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Nihat Gökyiğit, TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Yücel, Karapınar Kaymakamı İbrahim Taşyapan, Konya milletvekili Sami Güçlü, Tema'nın bölge ve il temsilcileri ile çok sayıda davetli katıldı.

Programdan sonra, Meke ve Acıgöl'de de saha gezisi yapılacağı öğrenildi.