'Petrole Artan Talep Tehdit Oluşturuyor'

-
Aa
+
a
a
a

1 Nisan 2007

Amerikan Kongresi geçtiğimiz günlerde petrole olan talepte görülen artışın Amerika'nın ulusal güvenliğini nasıl tehdit ettiğini tartıştı. Bazı siyasetçiler ve enerji uzmanları, petrol ithalatına olan bağımlılığının Amerika’nın dış siyasetteki amaçlarına ulaşmasını engellediğini savunuyor.

Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu’nun Demokrat Partili Başkanı Tom Lantos, oturumda yaptığı konuşmada İran ve Venezuela gibi ülkelerin petrol gelirini Amerika’nın çıkarlarına ters düşen politikalar geliştirmek için kullandıklarını belirtti.

Lantos, dünyanın petrole bağımlı olması nedeniyle, Amerika’nın, İran’ın nükleer silah elde etme yolundaki çabalarını diplomatik yollarla sona erdiremediğini söyledi. Lantos, "İran, enerji sektöründe çeşitli ülkelerle karlı anlaşmalar yapmaya devam ediyor. Bu da Tahran’ın nükleer silah etme emellerine yarıyor," diye konuştu.

Amerikan Merkezi Haber Alma Teşkilatı CIA’in eski başkanı John Deutch da bu görüşte.  Deutch, nükleer faaliyetlerini durdurmaması halinde uygulanacak yaptırımlara misilleme olarak İran’ın, günde 2 buçuk milyon varillik petrol üretimini azaltabileceğini  söyledi.

Deutch ayrıca petrol kazancının, Venezuela’ya, Amerika ve demokrasiye kafa tutma imkanı verdiğini belirtti.  Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nde profesör olan Deutch, Amerika’nın Ortadoğu’dan ithal edilen petrole büyük ölçüde bağımlı olduğunu bildirdi.

MIT's John Deutch says the future of carbon depends on controlling its climate changing emissions
John Deutch
Ancak uzman, dünyanın giderek Afrika petrolüne bağımlı hale geleceği tahmininde bulundu. Amerika’nın petrol üreten ülkelerin iyi yönetilmesi konusuna önem vermesi gerektiğini vurgulayan Deutch, bunun sadece o ülkelerin vatandaşlarının sosyal ve ekonomik durumlarının iyileştirilmesi değil, dünyanın petrol ihtiyacını karşılamak için istikrarlı yönetimlere ihtiyaç duyulması açısından da büyük önem taşıdığını belirtti.

Kongre üyesi Tom Lantos, Çin’in, artan enerji ihtiyacını karşılamak için, Angola ve Sudan gibi Batı Afrika ülkelerindeki petrolün peşinde olduğunu söyledi. Lantos, "Çin, enerji ihtiyacını karşılamak için dünyanın her yerindeki petrol kaynaklarına bakıyor. Sudan dahil Afrika ülkelerinin petrollerini satın alıyor. Bu durumda Çin’in, Sudan’ın Darfur bölgesindeki katliamı sona erdirmek için Hartum Hükümeti’ne baskı yapılmasına inatla karşı çıkması, kimseyi şaşırtmamalıdır" dedi.

CIA eski başkanı Deutch, ithal petrole olan bağımlılığını azaltmak için Amerika’nın siyasi olarak hiç de tercih edilmeyecek yöntemlere başvurması gerekebileceğini söyledi ve bunlar arasında benzin ve diğer petrol ürünlerine ek vergi uygulanmasını saydı. Deutch "Yeni vergi uygulaması, petrol ürünlerine olan talebi azaltmakla kalmaz, aynı zamanda özel sektöre, petrole dayanmayan yeni teknolojiler geliştirmesi için bir uyarı sinyali göndermiş olur," diye konuştu.

Deutch, alternatif enerji kaynaklarıyla ilgili araştırmalar için özel sektörü teşvik edici politikalar geliştirilmesi gerektiğini de vurguladı.

http://www.voanews.com/turkish/archive/2007-04/2007-04-01-voa6.cfm?CFID=116152563&CFTOKEN=24202057