11 Aralık 2006
Küresel ısınmadan en fazla yoksul ülkeler zarar görüyor |
Robinson, küresel ısınmanın aynı zamanda bir küresel adaletsizlik meselesi olduğunu vurguladı.
Aynı zamanda eski Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Komisyonu Başkanı olan Robinson, zengin ülkelerin küresel ısınma konusunda üzerine düşeni yapmaya çağırdı.
"Küresel ısınmayı biz zenginlerin başlarının çaresine bakmaları için yoksullara yardım ettiğimiz bir mesele olarak göremeyiz. Zenginlerin yarattığı sorunun bedelini yoksullar ödüyor. İklim değişikliği şimdiden insan hakları alanındaki hedeflere ulaşılmasını zorlaştırmaya başladı" dedi.
Küresel ısınmanın küresel adaletsizlikleri artırdığu görüşüne vurgu yapan Robinson sorunla mücadele için, bir zamanlar çiçek hastalığı ile mücadele ve ozon tabakasını delen kloroflorokarbon (CFC) gazlarının kullanımdan çıkarılmasında olduğu gibi, uluslararası bir işbirliği ruhu yaratılması gerektiğini savundu.
Dünya Bankası'nın eski baş ekonomisti Nicholas Stern, geçtiğimiz ay İngiltere hükümeti için hazırladığı bir raporda küresel ısınmanın dünya ekonomisini yüzde 20 oranında küçülteceği uyarısında bulunmuştu.
Stern raporunda, her yıl gayri safi hasılanın yüzde birine denk düşen bir maliyetle küresel ısınmasının sonuçlarıyla başetmenin mümkün olduğunu kaydetmişti.
Nicholas Stern ayrıca kuraklık ve seller nedeniyle 200 milyon kişinin mülteci durumuna düşebileceğine dikkat çekmişti.
Uzmanlar, küresel ısınmadan en fazla yoksul ülkelerin etkileneceğini belirtiyorlar.
http://www.bbc.co.uk/turkish/europe/story/2006/12/061211_climate.shtml