Doğu Akdeniz’de bir yıldır gerçekleşen iş birliklerinde Türkiye dışarıda bırakıldı

Nereye Doğru
-
Aa
+
a
a
a

Açık Gazete’nin köşelerinden Nereye Doğru programında Cengiz Aktar, Türkiye’nin dış politikadaki gelişmelerini yorumladı.

Haftanın ilk gündem maddesi Libya’ydı. Aktar, Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa’nın desteği ile Libya Devlet Başkanı Serraj’ın, Libya İçişleri Bakanı Fethi Başağa’yı Türkiye ziyareti esnasında görevden aldığını belirtti. Aktar ayrıca, Libya’da yaşanan elektrik kesintileri sebebiyle ülkenin Türkiye’den jeneratör almak durumunda kaldığını ve böylesi fosil yakıt zengini bir bölgede yaşanan elektrik kesintilerini halk için oldukça zorlayıcı olduğunu dile getirdi. Moskova ve Ankara arasında yakın dönemde gerçekleşen görüşme sonunda iki tarafın da aldığı notlar karşılaştırıldığında Sirte-Cufra konusunun yalnızca Türkiye’nin notlarında yer aldığı ve Rusya’nın gündeme almadığının dikkat çektiğini belirten Aktar, Rusya’nın notlarında tam aksine Serrac-Salih ateşkesine vurgu olduğunu ifade etti. Ancak Türkiye’nin henüz bu ateşkese sıcak bakmaması sebebiyle notlarında bu konuyla ilgili herhangi bir ifadeye yer verilmemiş olma ihtimali olduğunu dile getiren Aktar, söz konusu bu ateşkesin arkasında ABD’nin ve Fransa’nın yer alma ihtimalinin oldukça kuvvetli olduğunu belirtti. Serrac ve Salih’in eş zamanlı ateşkes çağrısından sonra bu ateşkes fikrinin Rusya’dan da destek görmesinin ardından, ateşkesin karşısında duran tek ülke olarak Türkiye’nin yalnız kaldığını belirten Aktar; buna rağmen Libya’da kalıcı bir barıştan söz edilemeyeceğini ifade etti. 

İdlib’de bekleyiş sürüyor

Aktar’ın bir diğer gündemi ise Suriye’ydi. İdlib’de endişeli bekleyişlerin devam ettiğini belirten Aktaş, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin Suriye’nin diğer bölgelerinde müdahaleye devam ettiğini ifade etti. Aktaş, Moskova ve Ankara arasında gerçekleşen görüşmede Türkiye’nin iddiasına göre Suriye konusunun konuşulduğunu ancak Moskova cephesinde alınan notlar da Suriye konusuna dair bir başlık görünmediğini dile getirdi. Suriye Demokratik Güçleri’nin, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nin ve Halkın İradesi Partisi’nin Moskova’ya gittiğini söyleyen Aktar; İlham Ahmed’in Rusya ile görüşme gerçekleştirdiğini dile getirdi.

ABD ambargoyu kaldırdı

Aktar’ın son gündem maddesi ise Akdeniz ve Ege’deki hareketlilikti. Aktar, bölgede karşılıklı olarak Navtex ilan edildiğini ve aynı bölgede savaş gemilerinin ve uçaklarının trafiğinin oldukça yoğun olduğunu dile getirdi. En son Ankara tarafından Eylül sonuna kadar sürecek bir Navtex ilan edildiğini belirten Aktar, 23-24 Eylül’de Avrupa Birliği’nin tek gündemi Doğu Akdeniz olan bir toplantı yapacağını ve Türkiye’yi de olası yaptırımlarla ilgili uyardığını dile getirdi. Alman basınında; Fransa’nın nükleer enerji ile çalışan ve aynı zamanda Avrupa’nın en büyük uçak/savaş gemisinin, refakatçi gemilerle Doğu Akdeniz’e doğru yola çıktığı haberinin yer aldığını söyleyen Aktar, Yunanistan’ın da Fransa’dan savaş uçağı alacağını duyurduğunu belirtti. Doğu Akdeniz’de son bir yıldır gerçekleşen iş birliklerinde Türkiye’nin dışarıda bırakıldığını söyleyen Aktar, Amerika Birleşik Devletleri’nin Kıbrıs’a 33 yıldır uyguladığı silah ambargosunun da kaldırıldığını ifade etti.