Phaselis Antik Kenti'nde ne oluyor?

-
Aa
+
a
a
a

Kültür ve Turizm Bakanlığı, ‘Kemer-Phaselis Antik Kenti Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi’ başlığıyla 1.derece arkeolojik sit olan Phaselis Antik kenti alanında yer alan Alacasu Koyu ve Bostanlık koyunda günübirlik plaj, otopark ve tuvalet ihtiyaçlarına yönelik uygulama çalışmasını başlattı. Bu projenin Phaselis Antik kenti arkeolojik alanına ve milli park değerlerine zarar vereceğini söyleyen TMMOB Odaları ve şahıslar Bakanlığın bu ihalesini dava etmiş durumdalar. Konuklarımıza projenin sorunlarını ve dava sürecini soruyoruz.

Phaselis Antik Kenti
Phaselis Antik Kenti
Phaselis Antik Kenti Arkeolojik Sit alanında Ne Oluyor?
 

Phaselis Antik Kenti Arkeolojik Sit alanında Ne Oluyor?

podcast servisi: iTunes / RSS

Geçtiğimiz ay, 6 Şubat depremi ile sarsıldığımız günlerde, Phaselis Antik Kenti arkeolojik sit alanına işmakinalarının girdiği ve inşaat çalışmalarının yapıldığı haberlerini aldık. Phaselis antik kenti Antik Likya Bölgesi’nde, Beydağları Sahil milli parkında yer alıyor ve 1 derecede Arkeolojik Sit Alanı. Kültür ve Turizm Bakanlığı, bu alanda ‘Kemer-Phaselis Antik Kenti Ören Yeri ve Bütünleyici Kıyı Alanı Çevre Düzenlemesi’ başlığıyla çıktığı ihaleyi 30 Ocak 2023’te karara bağlamış ve ardından arkeolojik sit alanı içinde yer alan Alacasu Koyu ve Bostanlık koyunda 85 metrekarelik bir alanı kapsayan bir yerde günübirlik tesisler, kafeterya, otopark, tuvalet, plaj platformları gibi yapıların yer aldığı uygulama çalışması başlamış. Bu çalışmaların tespit edilmesinin akabinde meslek kuruluşları, sivil toplum kuruluşları ve inisiyatifleri, 1 Derece Arkeolojik Sit alanında bu tür inşaat faaliyetlerinin yapılamayacağının yasalar tarafından belirlenmiş olduğunu açıkladılar.

Phaselis’e Dokunma Hareketi 8 Mart’ta yaptığı basın açıklamasında Phaselis arkeolojik sit alanında böyle bir inşa projesinin hem yasalar açısından hem de arkeolojik ve doğal mirasın korunması açısından kabul edilemez olduğunu ve projenin durdurulması gerektiğini söyledi. Kültür ve Turizm Bakanlığı ise bu projelerin Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylandığına işaret ederek doğaya ve tarihi eserlere yönelik bir zarar verilmediğini, yani sorun olmadığını söyledi.

TMMOB Mimarlar, Peyzaj Mimarları ve Şehir Plancıları Odaları ve şahıslar Bakanlığın bu ihalesini dava etmiş durumdalar. Davanın ana gerekçesi nedir? Açılan davalar hangi aşamada? Bu proje Antalya Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulunun önüne Bakanlık tarafından iki kere revizyon için götürülmüş, bunun detayı nedir sorularını konuklarımız Antalya Kültürel Miras Derneği (ANKA) üyesi Selda Baybo ve Avukat Tuncay Koç’a soruyoruz.