Zehirsiz Sofralar Ağı’nın, tarım zehirlerinin yasaklanması için yürüttüğü kampanyada çok önemli bir başarı elde edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı 16 pestisit etken maddesinin yasaklanmasına karar verdi.
Zehirsiz Sofralar Ağı’nın, tarım zehirlerinin yasaklanması için yürüttüğü kampanyada çok önemli bir başarı elde edildi. Tarım ve Orman Bakanlığı 16 pestisit etken maddesinin yasaklanmasına karar verdi. Change.org/ZehirsizSofralar adresinde yer alan kampanyayı bugüne dek 135 binin üzerinde kişi imzaladı. İmza atan kişilere gönderilen mailde, şu ifadelere yer verildi: “Tarım ve Orman Bakanlığı 16 pestisit etken maddesinin yasaklanmasına karar verdi. Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı karar için “bu olumlu bir adım ve kullanılan diğer tüm pestisitlere yönelik de aynı kararın alınmasını bekliyoruz”açıklamasını yaptı. Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği’nin öncülüğünde bir araya gelen Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı’nın çalışmaları kamuoyunda ve karar vericiler tarafında karşılık bulmaya devam ediyor. 100’ün üzerinde kurum ve inisiyatifinin yer aldığı Zehirsiz Sofralar Sivil Toplum Ağı tarafından başlatılan Zehirsiz Kampanya için Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan güzel haber geldi. Bakanlık, 16 pestisit etken maddesinin yasaklanmasına karar verdi. Zehirsiz Sofralar talebimizi daha çok insana ulaştırarak, daha fazla kişinin imzalamasını sağlamak bizim elimizde. Pestisitlerin tamamen yasaklanması, zehirsiz yöntemlerin geliştirilmesi için Zehirsiz Kampanya'ya destek olun, paylaşın, sesimize güç verin.” Bu güçlü mücadeleye destek vermek isterseniz Change.org/ZehirsizSofralar adresinden imza atabilirsiniz.
Bir akaryakıt şirketinin Alanya Yeşilöz Sahili’ndeki akaryakıt boşaltım tesisini büyütmesine karşı süren kampanyada önemli bir aşamaya gelindi.Change.org/YesilozSahilineDokunma adresindeki kampanyayı yürüten Güldane Şahin, projeyle ilgili bilirkişi keşfinin yapılacağını duyurdu. Caretta carettaların yuvalama alanı ve nesli tehlike altındaki kum zambaklarının yaşam alanı olan sahilin açıklarında şirketin hali hazırda bir akaryakıt boşaltım tesisi var. Şirket bu tesisi büyütme başvurusunda bulundu ve ÇED Raporu, yerel halkın tepkisine rağmen onaylandı. Bunun üzerine yerel halk ve Sivil Toplum Kuruluşları yürütmeyi durdurma davası açtı ve bilirkişi keşfi yapılmasına karar verdi. Bu bilirkişi keşfinin çok önemli olduğunu ifade eden Güldane Şahin, kampanyayı imzalayan 40 bine yakın kişiye bir güncelleme göndererek şu ifadelere yer verdi: “Bölgemizin petrol tesisine kurban edilmemesi için bilirkişi keşfi yapılacak. Bu çok çok önemli bir an. Belki de son şans. Lütfen o güne kadar kampanyayı bıkmadan paylaşın ve buradaki canları ve sahilimizi kurtaralım. Kampanyamızda gelinen son aşamada ÇED olumlu kararına dava açmıştık ve bilirkişi incelemesi yapılmasına karar verilmişti. Mücadelemizde yanımızda olduğunuz için teşekkürler. Bu aşamaya kadar sayende gelebildik. Ses getirebilirsek bu sahili, kum zambaklarını ve Caretta carettaları kurtaracağız. Bu canlar size minnettar.” Güldane Şahin’in ve yerel halkın bu mücadelesine destek vermek için Change.org/YesilozSahilineDokunma adresini ziyaret edebilirsiniz.
İstanbul Kent Konseyi, Havai fişeklerin çevreye ve hayvanlara verdiği zarar konusunda bir rapor hazırlayarak Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’na sundu. Sunulan raporda, havai fişeklerin çevreye ve hayvanlara verdiği zararlarının yanında, Change.org/havaifiseklerehayir adresinde Yaşam Hakkına Saygı Derneği’nin yürüttüğü kampanyaya da yer verildi. Kampanyaya imza atan 66 binin üzerinde kişinin sesi, bu raporla da bir kez daha duyuruldu. Öte yandan, Yaşam Hakkına Saygı Derneği, geçtiğimiz hafta imzacılara gönderdiği bir güncellemeyle, kampanyayı neden sadece İstanbul’a yönelik olarak başlattıklarına açıklık getirdi. Yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Neden sadece İstanbul?" diye soranlar oluyor. Emsal karar olması için. İstanbul'da başarırsak tüm diğer illere, tüm Türkiye'ye emsal gösterebiliriz. Birlikte başaracağız. Biz inanıyoruz! Tüm canlıların yaşam hakkına saygı duyulan bir dünya için hep beraber!” Hızla büyümekte olan bu kampanyaya siz de imzanızı eklemek isterseniz Change.org/havaifiseklerehayir adresini ziyaret edebilirsiniz.
Doğu Akdeniz Çevre Platformu adı altında bir araya gelen 18 çevre kuruluşunun, Adana Hunutlu’ya termik santral yapılmaması için mücadelesi sürüyor. Change.org/AdanayaTemizHava adresinde devam eden imza kampanyasına bugüne dek 20 bin kişi imza attı. Kampanyayı yürüten 18 çevre kuruluşu, kampanyaya destek verenlerle birlikte konuyu Twitter gündemine taşımayı başardı. #AdanayaTemizHava etiketi, twitter’ın Türkiye gündeminde en çok konuşulan 4. konusu oldu. Öte yandan, Adana’nın Yumurtalık İlçesi’ne yapılmak istenen Hunutlu kömürlü termik santraline desteğini çekmesi için Çin bankalarına bir mektup gönderildi. Yazılan mektupda Çin bankalarından kömür yerine temiz enerjiye finansman sağlamasını istediler ve kömür santralinin hukuksuzluğuna ve neden olacağı çevresel yıkıma dikkat çektiler. Mektupta yer alan ifadelere göre, santralin inşa edildiği bölge halihazırda yoğun hava kirliliğiyle mücadele ediyor. ÇED Raporu için iki farklı noktada, hava kirliliğinin en az olduğu yaz aylarında yapılan ölçümlerin, sınır değerlerin üzerinde olduğu belirtiliyor. Sağlık ve Çevre Birliği HEAL’in bulgularına göre 2 milyonun üzerinde nüfusa sahip Adana’da 2019’da gerçekleşen 30 yaş üstü her 5 ölümden 1’inin hava kirliliği nedeniyle meydana geldiği tahmin ediliyor. Bu kampanyaya imza atmak için Change.org/AdanayaTemizHava adresini ziyaret edebilirsiniz.