Fenerbahçe'ni stadyumuna güneş panelleri kurulması için bir kampanya başlatıldı.
Fenerbahçe taraftarı olan Ela Naz Birdal, Şükrü Saraçoğlu Stadyumu’na güneş panelleri yerleştirilmesi talebiyle change.org/GunesliFenerbahce adresinde bir kampanya başlattı. “Ben kulübümle gurur duyan bir Fenerbahçeliyim ve geleceği için sürdürülebilir ve iklim dostu adımlar atılması yönünde mücadele eden bir iklim aktivistiyim,” diyen kampanyacı, kulübün sahada gösterdiği başarıyı sürdürülebilirlik alanında da göstererek her alanda öncü olması gerektiğini savunuyor. Küresel çapta Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi tarafından başlatılan ‘Sports for Climate Action’ projesi sayesinde spor kulüplerinin harekete geçtiğini ve kampanyayı imzalayan kulüplerin iklim için somut adımlar atmaya başladığını dile getiren kampanyacı, ulusal ve uluslararası kulüplerde güneş paneli kullanımının giderek arttığını belirtti. Kampanyacı, kampanya metninde stadyumların önemini ise şu şekilde açıkladı, “Stadyumlar, şehirlerin merkezinde yer alır ve büyük miktarda elektrik tüketir. 55 bin kişilik bir stadın bir maçta harcadığı enerji, 164 hanenin yıllık tüketimine eşit. Güneş enerjisi kullanımı, hem çevreye duyarlı bir adım atmamızı sağlar, hem de kulübümüze ek gelir kazandırır. Gerekli düzenlemelerle üretilen elektriğin fazlasını şebekeye iletebilen kulüpler, ayrıca ek gelir de elde edebilir. Bir statta enerji kaynağı olarak güneşin kullanılması demek, bütün bir kente, hatta ülkeye liderlik edecek bir adım atmak demek.” Kampanya, change.org/GunesliFenerbahce adresinde.
“Yeni bir Orman Kanunu İstiyoruz!”
50 sivil toplum kuruluşunun ormanları gerçekten koruyacak yeni bir Orman Kanunu talebiyle change.org/OrmanlardanEliniCek adresinde yürüttükleri kampanyada bir gelişme yaşandı: Bir gecede yaklaşık 2 milyon metrekare orman imara açıldı. Cumhurbaşkanı kararı ile Amasya, Balıkesir, Kastamonu, Manisa, Muğla, Samsun, Sinop ve Sivas’ta toplam 1 milyon 885 bin 606 metrekare alan orman sınırı dışına çıkarıldı. Orman Kanunu’nun ek 16. maddesine dayanılarak alınan bu karar, ormanlık alanlar üzerinde her türlü yapıya izin veriyor. Orman dışına çıkarılan bu alanlardan biri olan İstanbul’un Beykoz ilçesindeki Kuzey Ormanları’na, 26 adet kaçak villa yapıldığı ortaya çıktı. Bir haber sitesinde yer alan bilgiye göre, kaçak villalar yıkılmadığı gibi, alan, orman statüsünden de çıkarıldı. Böylece kaçak villalar tapu alabilecek. “Bu günlerde sıklıkla Resmi Gazete’de ‘bazı alanların ormanlık alan dışına çıkarılmasına ilişkin’ kararları görüyoruz. Orman alanı dışına çıkarılan bu alanların ne için kullanıldığını, kullanım amacının kamu ve toplum yararına uygun olup olmadığını bilmiyoruz. Çünkü ormanların muhafazası veya ormanlarda yapılaşma izin süreçleri şeffaf ilerlemiyor,” diyen kampanyacı ekip, Orman Kanunu’nun değişmesini ve ormanların orman vasfı dışına çıkarılmalarının yasaklanmasını talep ediyor. Kampanya, change.org/OrmanlardanEliniCek adresinde.
“Çiğdem’de yeşilime dokunma!”
Çiğdemim Derneği’nin change.org/CigdemdeYesilimeDokunma adresinde topladıkları imzaları, Ankara Büyükşehir Belediyesi'ne teslim etti. Çiğdem Mahallesi’nde 30 - 40 senelik sedir ve karaçam ağaçlarının bulunduğu 120 bin metrekarelik arazinin imara açılmasına karşı çıkan kampanyacılar, şu açıklamada bulundu, “Söz konusu 120 bin metrekarelik alan önce Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile özelleştirme kapsamına alındı. Şimdi de alana Çevre, Şehir ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yapılan imar planı askıya çıkarıldı. Ankara’nın yeşil kalmış son alanlarının rant uğruna imara açılması asla kabul edilemez. İmar planı değişikliklerinin ilgili mevzuatta tanımlı hükümlere aykırılığı nedenleriyle bu değişiklerinin tamamına itiraz ediyoruz ve bu planların iptal edilmesini talep ediyoruz. Yeşil alanlarımızın ilana açılmasını asla kabul etmiyoruz.” Kampanya, change.org/CigdemdeYesilimeDokunma adresinde.
“Şirketlerin değil, köylünün yanında olun”
Change.org/AkbeleneDokunma adresinde kampanya yürüten İkizköylüler, ‘Şirketlerin değil, köylünün yanında olun’ diyerek direnişlerinin üçüncü yılında tüm yaşam savunucularını Akbelen’e davet ediyor. Akbelen Ormanlarını korumak için beş yıldır mücadele veren ve üç yıldır da çadır nöbeti tutan köylüler, en son şirketin maden sahasına çektiği tel örgüler ile karşılaşmıştı. Madenin karşısında köylülerin zeytinlikleri yer alırken, çekilen tel örgüler, İkizköylülerin zeytinlik ve tarlalarına ulaşmalarına da engel olmaya devam ediyor. Konuyla ilgili suç duyurusunda bulunacaklarını belirten İkizköylüler, bir yandan da 20 Temmuz Cumartesi tarihinde tüm yaşam savunucularını İkizköy Karadam Meydanı’na buluşmaya davet eden bir çağrı metni yayımladı: ‘Dünyanın gözleri önünde, haksız ve hukuksuzca, hiçbir toplumsal meşruiyeti ve kamu yararı olmadığı halde; biz köylülerin ve aklı, bedeni, yüreği bizlerle olan milyonlarca insanın hayır demesine rağmen ormanımızı kestiler. Akbelen Ormanlarımızın kesiminden bir yıl sonra, mücadelemiz devam ederken ve nöbetimizin üçüncü yılı dolarken, büyüyerek devam eden baskılara karşı; tüm dostlarımızı İkizköy’de yapacağımız buluşmaya, birlikte güçlenmeye, dayanışmaya çağırıyoruz. Akbelen'de direnen köylülerimiz, farklı mücadelelerden dostlarımızla ‘Biz bitti demeden bu dava bitmez’ demek için buluşacak, asla vazgeçmeyeceğimizi haykıracağız. Çünkü bu topraklar bizim!’ Kampanya, change.org/AkbeleneDokunma adresinde.